Német lap: Orbán arra használja az ukrajnai háborút, hogy a parlament nélkül hozzon intézkedéseket

2022. május 27. 8:43
„Magyarország kormánya ismét a saját igényeihez igazítja a játékszabályokat” – idézi a Die Tageszeitung Pásztor Emesét, a Magyar Polgári Szabadságjogokért Alapítvány Politikai Szabadságjogok Projektjének igazgatója.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden veszélyhelyzetet hirdetett az országban, ami lehetővé teszi, hogy a parlament bevonása nélkül hozzon a törvényben nem szabályozott intézkedéseket. Az első ilyen intézkedés, hogy különadót vetett ki a nagyvállalatok nyereségére – olvasható a Die Tageszeitung printben megjelent cikkében. Orbán azzal indokolta a veszélyhelyzet szükségességét és az ezzel járó különleges hatáskörét, hogy az ukrajnai háború következményeit, valamint a világgazdaság kritikus helyzetét akarja kezelni.

„Magyarország kormánya ismét a saját igényeihez igazítja a játékszabályokat” – írta Pásztor Emese, a Magyar Polgári Szabadságjogokért Alapítvány Politikai Szabadságjogok Projektjének igazgatója. Pásztor attól tart, hogy a szükségállapotok „a jövőben az új normalitássá válnak”, ami nemcsak az alapvető jogokat veszélyeztetné, hanem tovább gyengítené a parlament szerepét is. A Magyar Helsinki Bizottság rámutatott, hogy az ilyen alkotmánymódosításhoz törvényileg szükséges népszavazásra nem került sor. Az újságírók attól tartanak, hogy a veszélyhelyzet tovább fogja rombolni a sajtószabadságot.

(Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelenti be a Karmelita kolostorban 2022. május 25-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Összesen 199 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy bizonyos tájékozottsági szint felett nem számít vonatkozási pontnak a német média, s az ember óhatatlanul párhuzamot von a hitleri és a mai német tömegkommunikáció között. A kutya ugat, a karaván halad. Európa egyetlen komoly politikusát Orbán Viktornak hívják. Érdekes, de a hazai balliberális média nem hozza szalagcímekben, hogy Róma után, London is az energetikai szektor extraprofitjának adóztatására készül, elismerten a családok védelmében. Orbán példája ragadós, csak hát nehezen megy le a globális nagytőke, az általuk megvásárolt, irányított média torkán.

Pedig pont az ellenzéki önkormányzatok éltek az egyszemélyi döntés lehetőségével.
Tényleg, mi van a lerobbant német villamosokkal, amikről egyszemélyben Gelgely döntött?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés