Trócsányi László: Az EU-ban egy szűk kör kezében van a valódi hatalom

2021. november 26. 21:39
Trócsányi László fideszes EP-képviselő szerint Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetője „vörös szőnyeget gördít” Orbán Viktor ellenfele, Márki-Zay Péter elé – mondta el a Le Point című francia hetilapnak adott pénteki interjújában, amelyben azon bírálatának is hangot adott az Európai Unió kapcsán, hogy az Unióban a valódi hatalom egy szűk kör kezében van.

„Az európai intézmények működése a gyakorlatban meglehetősen különbözik attól, amit a szerződésekben vagy a könyvekben olvashatunk” – jelentette ki Trócsányi László. Rámutatott, hogy az Európa Parlamentben elvileg ugyan minden tagállam egyenlő, de . „a valódi hatalom egy szűk kör kezében van”, s a döntések meghozatala „zárt ajtók mögött történik”.    

A képviselő hangsúlyozta, hogy a legfontosabb kérdés ma a „központosítás” és a „szubszidiaritás” ügye.    

Útelágazódáshoz érkeztünk

Az európai intézmények úgy gondolják, hogy a tagállamok képtelenek az előttük álló problémák megoldására

és ezért a központosítás jelenti a csodaszert. A nemzeti parlamentek „sárga lapos” eljárása nem működik a gyakorlatban. Az Európai Unió Bírósága olyan joggyakorlatot alakított ki, amely a központosításnak és nem a szubszidiaritás érvényesülésének kedvez” – mutatott rá.    

Trócsányi László úgy vélekedett, hogy a polgárok számára az európai intézmények érthetetlenül működnek,

ugyanakkor gyors eredményeket szeretnének látni. „Az Európai Unió azonban nem tud gyorsan haladni, noha a nemzeti kormányoktól elvárják, hogy olyan európai jogszabályok alapján reagáljanak hatékonyan, amelyek nem működnek. Jó példa erre a migráció és a jelenlegi járvány kezelése” – tette hozzá.      

A központosítás nagy híve Guy Verhofstadt

Trócsányi László a központosítás nagy híveként Guy Verhofstadt belga liberális képviselőt emelte ki, aki szerinte „már nem is államokról, hanem csak európai polgárokról beszél”. Az európai démosz mesterséges úton történő létrehozását vázolják fel, ez azonban álom, amelynek nincsen alapja – fogalmazott a magyar politikus. Majd leszögezte: „A tagállamok zavarják őket, különösen a közép-európai államok, ahonnan én is származom. Már nem lehet azt mondani, hogy »a tagállamok polgárai azt akarják...«, hanem azt kell mondani, hogy +az európai polgárok azt várják tőlünk+. Nyilvánvaló, hogy a nemzeti parlamenteket és a tagállamokat félreszorítják”.    

Trócsányi László kifejtette: az „európai démosz” fogalmának erőltetése csak növeli a szakadékot a skandinávok és a dél-európaiak, illetve a Nyugat és a Kelet között.

„Mintha lennének »jó állampolgárok«, akik elfogadják a központosítást, és a többiek, akik a »rossz állampolgárok«” – fogalmazott. AZ EP-képviselő az interjú későbbi részében kifejtette: „Európa ma olyan, mint a Szent Római Birodalom, amely meghozza a döntéseket és közben Közép-Európát olyan periférikus régiónak tekinti, amelynek az a feladata, hogy egyszerűen kövesse a meghozott döntéseket”. Hozzáfűzte: „Én olyan Európában szeretnék élni, amelynek nincsen központja és perifériája, ahol mindenki középen érezheti magát. És nem egy olyan Európában, ahol azt mondják nekem, mint egykor Jacques Chirac (volt francia köztársasági elnök), hogy én elveszítettem a hallgatás lehetőségét” – tette hozzá.    

Az Európai Parlament mindig több hatalmat és jogkört akar

Az uniós intézmények közti küzdelem kapcsán Trócsányi László úgy fogalmazott: az Európai Parlament mindig több hatalmat és jogkört akar, az Európai Bizottság pedig fél ettől a Parlamenttől, s folyamatosan nyomás alatt dolgozik. Az EP-képviselő elmondta: „alulról felfelé szerveződő” Európát szeretne, kiemelve, hogy nem utasítja el az európai együttműködést, amelynek hasznos hozadékaiként példaként említette az Erasmus programot, a négy alapszabadságot (áruk, szolgáltatások, tőke és személyek szabad mozgása), a schengeni övezetet és a versenyjogot is.    

Lágy totalitarizmusba csúszunk bele, ha Európa-ellenesnek nevezzük mindazokat, akik kérdéseket tesznek fel.

De nem akarom, hogy az EU felbomoljon!” – hangsúlyozta. Egyúttal leszögezte: ha valódi probléma merül fel, az Európai Unió nem képes azt megoldani, szerinte ilyen például a Fehéroroszországra és Oroszországra kirótt szankciók ügye. „Ahelyett, hogy diplomáciát folytatnánk, a brüsszeli mérnökösködésben gyönyörködünk” – jelentette ki.    

Nincsen semmilyen befolyása az Európai Néppártnak

Az Európai Néppártról elmondta: nincsen semmilyen befolyása a többséget alkotó pártokra, éppen a többi párt, így a szocialisták és az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) befolyásolják a Néppárt felfogását, és balra húzzák. „Ez olyannyira igaz, hogy a Néppárt néha a szélsőbaloldallal együtt szavaz. Hazám negyven éven keresztül a kommunisták diktatúrájában élt, és most arra kérnek, hogy szavazzak velük? Hova is kerültem?” – fogalmazott Trócsányi László.    

Hiányzik egy valódi párt, amely képes kereszténydemokrata víziót alkotni Európában”

– szögezte le. Orbán Viktor miniszterelnök jövő évi választásokon történő indulása kapcsán Trócsányi elmondta: a miniszterelnök olyan alapvető kérdésekben fogalmazott meg határozott álláspontot, amelyekkel mások nem mertek ellenkezni és mindent elfogadtak. „Magyarország gazdasági teljesítménye jó, ezt senki sem vitatja. Úgy látom azonban, hogy az EU be akar avatkozni a választási kampányba azzal, hogy blokkolja a magyar helyreállítási terv uniós forrásait. Magyarországot azért büntetik, mert nem tartják jó tanulónak” – fogalmazott Trócsányi, s egyúttal azt vetette az Európai Parlament, illetve vele Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetője szemére, hogy „vörös szőnyeget gördít” Orbán Viktor ellenfele, Márki-Zay Péter elé, „akiről semmit sem tudni, akinek még igazi pártja sincsen és aki a Jobbikhoz kötődik”. Hozzáfűzte: „emlékszem még arra az időre, amikor a szélsőjobboldali Jobbik félkatonai ruhában vonult végig Budapest utcáin. Úgy tűnik azonban, hogy itt, Brüsszelben ezt már mindenki elfelejtette”.

(MTI)

Fotó: Billal Bensalem / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 143 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ne erőlködj! Csak azt gondold át, Karácsony elmondta egy német lapnak, hogy ők migránspártiak, de ezt nem lehet hangoztatni, mert ezzel nem lehet választást nyerni. Márki Zay nyíltan vállalja, hogy ő is migránssimogató, gondolom azért, mert ő ezzel akar választást nyerni.

Te pedig nézel, mint ló a moziban, és nem érted. Nem régen még Karácsonyt istenítetted, most Márki Zayt, de fogalmad sincs róla miért. Téged csak egy dolog vezérel, amit Simicska a szátokba adott, és azóta is azt csócsáljátok: O1G - ennyi részetekről a világnézet.

A Néppárt Kohl idejében, amikor ő meghívta oda Fideszt, más volt, mint most. Liberálisok csicskája lett belőlük, hála Merkelnek. Nézd meg hova jutott a CDU. Miért kellett volna a Fidesznek továbbra is a Néppártban maradnia? Ma az EP-ben az EU alapító atyáit, vagy akár Kohlt nácinak neveznék. Persze, hogy szívesen látják azt a Márki Zayt, aki konzervatív álcában ígéri, hogy nem akar konzervatív kormányzást, és a DK sikeréért dolgozik.

Te valóban nem látsz az O1G szemüvegtől, vagy látsz, de nyomod a kötelezőt? Nem rúgták ki a Fideszt. Weber és Tusk nem merték kirúgni, a három bölccsel akarták kimondatni azt, amit nem volt bátorságuk kimondani. De a három bölcs valóban bölcs volt és nem vállalták magukra Weber és Tusk mocskát. Oldják meg ők, gondolhatták a bölcsek, és hármójuk véleményét kihozták döntetlenre. Őket már nem merték kritizálni. Ez után lépett ki a Fidesz, mert ebben a helyzetben a szeme közé nevethettek a két szerencsétlennek, Webernek és Tusknak.

Az csak a romlásba vezethet, ha azok az elvek, amelyeket Európa régi vezetői vallottak, ma csupa negatív jelzőt kapnának. Szélsőjobbos, náci, kirekesztő, stb.

Az is csak romlásba vezethet, ha mindent a jog vonalára terelnek, ami érzelmi, ideológiai kérdés, és minden olyan jogi kérdést, ami vitát szül, érzelmi, ideológiai alapon akarnak áthidalni. Az emberi jogok nem korlátlanok, de azzá tennék, az emberi véleményalkotásnak nem lehetnek korlátai, de hatalmi szóval, ha kell jogi eszközökkel korlátoznák.

A diktatórikus jogi, ideológiai központosítás, az abnormalitások favorizálása -szóval, amit ma láthatunk, semmit nem oldanak meg. Szemmel láthatóan ki akarnak termelni egy liberális embertípust, de ez már a szocialista embertípus esetében sem sikerült.

A közös cél csak gazdasági lehet. Egyéb területeken, már csak a történelem, a hagyományok okán is, soha nem fog egyformán gondolkodni észak és dél, kelet és nyugat. A mai diktatórikus törekvések csak ellentéteket szülnek

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés