A Márki-Zay Péter által okozott meglepetés öt eleme

2021. szeptember 29. 19:26

Vona Gábor
Facebook
Sikeres szereplése tehát erős üzenet az ellenzéki pártoknak is.

„A Márki-Zay Péter által okozott meglepetés öt eleme

Amikor ezt a posztot írom még nincsenek végleges eredmények, de egyre valószínűbbnek tűnik, hogy Dobrev Klára és Karácsony Gergely mellé a hódmezővásárhelyi polgármester fut be a dobogóra, ami óriási meglepetés. Nehezen tudtam volna még egy hete is elképzelni, hogy elcsípheti a harmadik helyet, úgyhogy meg kell követnem Hont Andrást, aki erről győzködött. De mi lehet akkor a meglepetés oka? Meggyőződésem szerint Márki-Zay kívülálló szerepe, az „ellenzék ellenzéke” pozíció, amelynek 5 faktora volt.

1. A pártokon kívül

Számtalan interjúban elhangzott, hogy ő nem a pártok, hanem a civilek jelöltje. A pártok igyekeztek akadályozni is, pl.: több jelöltjének nem adtak befogadói nyilatkozatot. Sem kiköpni, sem lenyelni nem tudták. Mivel az ellenzéki pártok támogatottsága kisebb a kormányváltást akarókénál, így van egy tömeg, amely elzavarná Orbánt, de nem bízik az ellenzékben. Őket szólította meg Márki-Zay.

2. A baloldalon kívül

Az ellenzék programja lényegében kiszámítható baloldali program, miközben a magyar társadalom többsége a különféle szociológiai kutatások szerint meg inkább jobboldali. Tehát Orbánt nem balról, hanem jobbról lehet megverni. MZP ebből indult ki, és másoktól nem zavartatva vághatta ki a nemzeti-keresztény szeletet az összellenzéki tortából.

3. Az ígéreteken kívül

A politikával foglalkozó közönség már megszokhatta, hogy a pártok a választások előtt a csillagokat is leígérik az égről. Most sem volt másképp. Sokszor tragikomikus sci-fi verseny zajlott a jelöltek között, ki tud nagyobb jólétet ígérni kevesebb munkáért. Az örökké termő fáról szóló demagóg álmokat egyedül Márki-Zay Péter merte szétverni, de úgy tűnik, nincsenek kevesen, akik pozitívan rezonáltak erre.

4. A híreken kívül

Az ellenzéki nyilvánosságon belül Márki-Zay nem kapott sok teret. Nem csak azért, mert vidéki polgármesterként nem tudott annyi rádió- vagy tévészereplést elfogadni, hanem mert a pártok leuralták ezt a teret. A hátrány mégis előnyévé vált, mert egyrészt erős, címlapgyanús mondatokra sarkallta, másrészt az online térben fokozatosan kialakult egy MZP-kultusz. (Puzsér Róbert is támogatásáról biztosította.)

5. A fővároson kívül

Aki 2022-ben le akarja győzni a NER-t, annak vidéken is tudni kell nyernie. Jakab Pétert leszámítva erről egyedül Márki-Zay Péter beszélt. Amíg az ellenzék sokszor megrekedt a főváros komfortzónás buborékjában, addig MZP hatékonyan és hitelesen tudott arcélt mutatni azon vidéki szavazóknak, akiknek nem volt stabil pártszimpátiájuk.

Márki-Zay Péter tehát egy többszörösen kívülálló jelölt volt. Protest a protestben. Sikeres szereplése tehát erős üzenet az ellenzéki pártoknak is. A hatpárti egyeztetések félhomályos szobájába most nagyon erős legitimitással robbant be egy outsider szereplő. Hogy elnyeli-e őt is a félhomály, vagy ő lesz-e a szoba új főnöke, az a következő két hét kérdése.”

Fotó: MTI/Mohai Balázs

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért elég nevetséges, hogy ez a seggfej nem a másik seggfej Jakabról beszél. Az mégis csak az ő gyereke.
Pofozott volna vissza a Csurka a jó édes anyádba....

Dugulj már el, te senkiházi... heteken át Jakabot ajnároztad, mint esélyes jelöltet, Márky-Zay-t leírtad...

A lényegi kérdés eldőlt: lesz egy baromi erős DK-Jobbik, szinte biztosan Karácsony lesz a listavezető, ha mégsem, akkor Dobrev. Ennyi.

Karácsony lesz a 2., és mivel eddig vidéki kerületeket láttink csak, a nagy részvételű budapesti ketületekkel az olló nyílni fog Karácsony javára MZP-vel szemben.
Plusz MZP egy időzített bomba, egy csomó jobbos nünükével, teljesen kizárt, hogy Fletó (és egyáltalán az egész ballib establishment) hozzájáruljon, hogy ő legyen a miniszterelnök-jelölt.

Amúgy még az sem kizárt, hogy MZP nem éri el a 15%-ot, és akkor eleve tovább sem jut. Most olyan 19%-on áll, de ez eddig 15 vidéki kerület volt, én azt feltételezem, hogy Budapesten Karácsonyra szavaztak inkább...

Ugyan már, Vona! Mi itt a meglepetés? MZP egy kicserélhető elem volt a trükközésben. Már ki is jelentette, hogy vissza fog lépni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés