Emlékeztek még az államadósság elleni harcra, az Orbán-kormány több mint tíz évvel ezelőtti céljára?

2021. augusztus 5. 10:20

Karácsony Gergely
Facebook
Ez a harc most úgy áll, hogy nominálisan 75%-kal nőtt 2010 óta az államadósság.

„Ez a harc most úgy áll, hogy nominálisan 75%-kal nőtt 2010 óta az államadósság (2021-ben 39110 milliárd forint, szemben a 2010-es 22363 milliárd forinttal), ami az azóta történt GDP növekedést belekalkulálva is rémisztően magas szám. Azt jelenti ugyanis, hogy ez a harc kudarcot vallott, és a sikerpropagandával szemben a valós helyzet az, hogy a GDP arányos államadósság ma 80% felett jár. Mindezt úgy, hogy zsebre rakták a magánnyugdíjpénzeket és lefaragták az oktatási, egészségügyi és szociális kiadásokat.

Ez tehát a mai magyar valóság, meg az, hogy a Covid-válság alatt úgy szállt el az államadósság, hogy abból nem a nehéz helyzetbe került magyar kisvállalkozásokat és munkavállalókat mentették, hanem a NER-es haverokat gazdagították. Az út szélén hagyott 99% mellett szintén elégtelen bizonyítványt állít ki a kormány gazdaságpolitikájáról az elszabadult, nyolc éve nem látott mértékű infláció, amely milliók számára okoz nagy nehézséget a mindennapokban. Ezek a valós problémák, és ezekre nincs érdemi válasza a kormánynak.

Nem adósíthatjuk el az országot, nem élhetjük fel a jövőt a jelenben, hiszen felelősséggel tartozunk nem csupán a jelen, de a jövő generációk felé is. A felelős gazdálkodás azonban nem egyenlő a szűkmarkú és szűklátókörű gazdálkodással. A felelős gazdálkodás előre tekint és a társadalmi hasznosságot, a társadalom többségének érdekét tartja szem előtt a kiadások tervezésénél. A 99% érdekét szem előtt tartó gazdaságpolitikánk ragaszkodik az árak féken tartásához, az árstabilitáshoz. Adórendszerünket pedig úgy alakítjuk át, hogy azzal az alacsonyabb jövedelműek helyzetét jelentősen javítjuk. És szemben a kormánnyal, amely vendégmunkások behozatalával orvosolná a munkaerőhiányt, szerintünk Magyarországon béremelésre van szükség.”

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 237 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem emlékszem, és te se, de Gál J. Zoltán ezek szerint igen.

Csepel Észak-Budapestre helyezése után most azt nem tudja ez az észlény, hogy volt egy PANDÉMIA a világon, amely konkrétan romba döntötte a világgazdaságot...

Az egyetlen korrekt szám az lenne, ha a 2019. év végi adatot néznénk. Az meg ugye nem illene a Moslék narratívájába.

Nézzük a tényeket.
Figyelembe véve KG az államadósságra vonatkozó adatait az államadósság 16.747 milliárddal növekedett az államadósság. Ez az érem egyik oldala.
Mi van emögött a növekedés mögött?
A korábban felvett hitel 10 éves kamat mintegy 7.000 milliárd többletkiadás.
Nemzeti vagyon növekedés 8.000 milliárd. (Mj. 2002-2010 között a nemzeti vagyon folyamatosan csökkent.)
A uniós támogatások megelőlegezésére szüksége forgóeszköz többlet igény 1.000 milliárd
Mindez együttesen 16 ezer milliárd, amely szembeáll a 16.747 milliárd adósság növekedéssel.

Amennyiben a GDP változást is figyelembe vesszük, az államadósság növekedés az EU átlag 10,6 %, Magyarországé 7,1 %

.

,,Nem adósíthatjuk el az országot, nem élhetjük fel a jövőt a jelenben, hiszen felelősséggel tartozunk nem csupán a jelen, de a jövő generációk felé is.,,

Ugyanakkor felvenné és elköltené az uniós helyreállítási hitelből a 3.000 milliárdos hitelt.

A munkavállalók a munkaadókon keresztül lett támogatva. A támogatás feltétele az állomány megtartása volt. Ez jelenik meg a továbbra is alacsony munkanélküliségi rátában.

Az infláció pedig a kereslet miatt növekedik. Kereslet növekedés pedig csak akkor van ha növekedik a jövedelem. Az elmúlt 10 évben pedig lényegesen növekedett a háztartások jövedelme, amely lehetővé teszi a kereslet és megtakarítások növekedést.

Figyelembe véve az ellenzék ígérgetéseit melynek forrását a GDP növekedése nem biztosítja, így csak hitelből lehetne megvalósítani, vagy olyan mértékű adóemeléssel, amely tönkre vágná a nemzetgazdaságot. Az eredmény az lenne ami 2008 évben volt. Vagyis jöhet az IMF/EKB, vagy az államcsőd.

Karácsony Gergely amit az önkormányzati választás során ígért semmit sem teljesített. Ugyanakkor százmilliárdok kötött ki a slepp zsebében.
Képtelen ellátni a főpolgármesteri feladatát. Ez nem csoda, hiszen a működési területét sem ismeri.
Olyan mint a béna kacsa, amely csak hápog és helyben totyog.

Magas, vékony, impotens, vinnyogó, szerencsétlen, lúzer, balfasz, bábu.

Azért nem. Mindig Fletó az éceszgéber.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés