Farsangi alakoskodás

2021. február 17. 11:38

Szánthó Miklós
Gyurcsány évértékelőjével elindult a nagy baloldali maskarádé.

Bár hamvazószerdával magunk mögött hagytuk a rendhagyó farsangi időszakot, az immáron a Jobbikot is magában foglaló baloldali ellenzéknél az álarcos színjáték – kicsit megkésve, de – most kezdődik csak igazán. Hogy gyurcsányosan szóljunk, e pártok „a csudába is, pokolian” hosszú utat jártak be, míg megérkeztek a színpadra, és most, több főpróba után meg kell kezdeniük szereptorzulásos előadásukat.

Persze az eddigi gyakorlásba számos „apró hiba” csúszott, ezeket most majd díszes kosztümökkel, az orvosi vagy FFP-maszkok alá felhúzott erős sminkkel igyekeznek elrejteni. Az egyik ilyen ordas szeplőt nemcsak lefedni, de egyenesen letagadni hivatott állítás például az, hogy „soha érdemi politikai irányváltást a Demokratikus Koalíció nem követett el” – ahogy mondta Gyurcsány Ferenc múlt szombati évértékelőjén (általában a többi baloldali párt is ezt állítja magáról). Ez a megszokott lárifári tódításokon túlmenően azért is vicces, mert éppen az egykori miniszterelnök volt még pár éve a leghangosabb szószólója a „nácikkal soha” jeligére induló kórusoknak. Persze egy kígyózó kígyó mozgását figyelve nehéz megállapítani, mikor és mi minősül irányváltásnak, de azt valóban nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy éppen Gyurcsány korábbi évértékelőinek volt sarkalatos pontja mindig is a Jobbik antiszemitának nevezése, karanténba zárásának, sőt betiltásának követelése.

Nos, igen: tegnap még nácik voltak, mára demokraták lettek – legalábbis egykori ellenségeik, mai partnereik szemében. És az új partnerségnek egyetlen kötőanyaga van, ez szerepel a maszkabálra invitáló vendégkártyákon is: „bárkit, csak Orbánt ne!” Nem új találmány ez, igazából maga Gyurcsány Ferenc volt az, aki tíz évvel ezelőtt hirdette meg stratégiáját, amely szerint „Orbán rendszerével” szemben „egy nagy demokratikus blokkot” kell felépíteni. És tény, ügyes, szíves, professzionális, de végtelenül képmutató, álszent és amorális politikával ezt most el is érte – az ő ötlete volt, ő is vezeti valójában. Ahhoz pedig, hogy ez az egykori náciktól – már ahogy a szocik nevezték a Jobbikot – a progresszív liberálisokon át a posztkommunistákig érő hazafiatlan népfront megugorja a következő lépcsőfokot, azaz azt, hogy a 2022-es szavazást Orbán és nem Orbán közötti választásra redukálja, a jelenlegi kabinet kormányzóképtelenségének bizonyítására törekszik.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés