MNK: Egyre több a koronavírus-örökítőanyag a magyar szennyvízben

2020. augusztus 10. 13:50
A nemzetközi tapasztalatok szerint a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését – írta meg a Portfolio.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által végzett szennyvízvizsgálatok a 32. héten Budapesten és Debrecenben is enyhén növekedő tendenciát mutattak ki a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának mennyiségében – írja a hivatal sajtóközleményben. A szennyvízvizsgálatok által előrejelzett közösségi terjedés felgyorsulása megelőzhető a továbbra is érvényben lévő járványügyi megelőző szabályok betartásával – írják.

Az NNK május óta végez szennyvízvizsgálatokat az új koronavírus örökítőanyagának kimutatására. A vizsgálatok Budapesten kezdődtek, jelenleg heti mintavétel történik a Budapestet ellátó három szennyvíztelepen, a megyeszékhelyeken, és néhány vidéki városban. A többi mintavételi helyszínen jelenleg még alacsony szinten stagnál a vírus örökítőanyag mennyisége a szennyvízben. A vírus örökítőanyagát nemcsak a tünetekkel rendelkező, hanem a tünetmentes fertőzöttek, illetve az újonnan fertőződött, tüneteket még nem mutató  betegek is ürítik. A szennyvízben észlelhető vírus örökítőanyag mennyisége az adott szennyvíztisztító telep által ellátott lakosság fertőzöttségével van összefüggésben – írta a Portfolio.

 

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Várd meg, míg lesz biztonságos vakcina.
Az influenzára is van. Igaz, évente be kell adatni, de nem is kell mindenkinek. Elég ha a veszélyeztetettek, egészségügyisek beadatják. Onnantól kézben tartható a helyzet.
Milyen örökre? Miről beszélsz? Oroszoknak már van. Meglátjuk beválik-e. Úgy kb. 1 évre vagyunk egy normális vakcinától. Addig nem lehet kibírni külföldi nyaralás nélkül?

Értelmezhetetlen számomra, hogy miért nem képes egy csomó, amúgy értelmes ember értelmezni a jelen helyzetet.

Kérlek, induljunk ki abból, hogy a járványügyi szakemberek értik a dolgukat, és képesek felismerni egy vírust, sőt, a terjedési sebességét is tudják méni, ok?

Na most, ha van egy vírus, ami az emberek 80 %-ában nem is okoz észrevehető tünetet, és a maradék 20%-nak is csak a harmada kerül kórházba, akkor a mi esetünkben (10 millió lakos, 70ezer kórházi ágy - ennek számoljunk a felével szabadon, az 35ezer ágy) a lakosság max. 5%-a kaphatja el anélkül, hogy összeomolna a rendszer.

Az épp aktuálisan szabad kórházi ágyaktól (itt tettek lépéseket), felszereléstől, hadra fogható (!!!) - tehát 65 év alatti, egészséges, életerős - orvosok, ápolók, egyéb személyzet létszámától függ, hogy hány %-ig engedhetik el a vírust.

A halálozási %-tól tök függetlenül!

Ez egy tojáshéjtánc. Ahol csak lehet, engedik az életet a saját medrében folydogálni, ahol kockázatosabb, ott nem. Statisztikákat figyelnek, fertőzésszámokat figyelnek. Gondold végig, hogy hány ismerősöd járt az elmúlt egy évben focimeccsen és hányan koncerten? Milyen messze van tőled a másik ember a strandon és milyen messze egy fesztivál koncerten? Elkaphatod itt is ott is, de statisztikailag van ahol nagyobb eséllyel.

Fel kell fogni, hogy most igenis bizonytalanság van. Amíg nincs biztonságos vakcina, az is marad. Fejezzük már be, hogy toporzékolunk, mint egy elkényeztetett gyerek, mert külföldet akarunk, koncertet akarunk, a gyerekeinket.... ja, a gyerekeinket azt nem akarjuk, csak napi 2 óra hosszára, max.

Örüljünk, hogy olyan fejlett korban élünk, hogy kb még egy év és lesz vakcina. Addig meg szerintem a járványügyi szakemberekre kellene hallgatni, nem kismama85-re, aki szerint a maszk fulladást okoz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés