Csontvelőátültetés nélkül gyógyulhatott meg egy HIV-pozitív beteg egy nemzetközi kutatócsoport szerint

2020. július 07. 20:49

Az ENSZ adatai szerint tavaly 1,7 millióan fertőződtek meg HIV-vel, és jelenleg több mint 40 millió HIV-fertőzött van világszerte.

2020. július 07. 20:49
null

Egy tünetmentes HIV-pozitív ember lehet az első olyan beteg, aki anélkül gyógyult meg a betegségből, hogy csontvelőtranszplantációra lett volna szüksége – jelentették be kedden az eredményt potenciális áttörésként értékelő kutatók. Világszerte több tízmillióan élnek HIV-fertőzöttként, és miközben a betegség már nem feltétlenül végzetes, a pácienseknek halálukig gyógyszeres kezelésre van szükségük. Az elmúlt években a „berlini” és a „londoni” páciens néven emlegetett két ember azonban meggyógyult a betegségből, miután a daganatos betegségek esetében alkalmazott, magas kockázatú csontvelőátültetést hajtottak végre rajtuk.

Most egy nemzetközi kutatócsoport szerint van egy harmadik páciens is, akin nem jelentkeznek a fertőzés szimptómái, miután egy másféle kezelésen esett át. A 34 éves brazilnál, akit nem neveztek meg, 2012-ben diagnosztizálták a HIV-fertőzést. Többféle hatékony vírusellenes gyógyszert kapott, köztük maravirocot és dolutegravirt, hogy megszabadítsák a vírustól. A páciens immár 57 hete nem kap HIV-kezelést és továbbra is negatív a HIV-antitest tesztje. A Sao Pauló-i Egyetem fertőzőbetegség-szakértője, Ricardo Diaz szerint a páciens gyógyultnak tekinthető. Mint kiemelte: a páciensnek már nincs szüksége vírusellenes kezelésre. „​​​​​​​Nem tudjuk kimutatni a vírust, és elveszíti a vírusra adott specifikus választ is: ha nincs antitest, akkor nincs antigénje sem” – fogalmazott a kutató. Diaz eredményeit a koronavírus-járvány miatt első ízben online megrendezett Nemzetközi AIDS Konferencián hozták nyilvánosságra.

Az ENSZ adatai szerint tavaly 1,7 millióan fertőződtek meg HIV-vel, és jelenleg több mint 40 millió HIV-fertőzött van világszerte. Diaz szerint kutatócsoportjának kezelési módszere, amelyet még további kutatásokkal kell megerősíteni, etikusabb gyógymód a súlyos betegek számára, mint a csontvelőátültetés. „Nagyon magas a halálozási arány, egy sor beteg vagy a műtéttől halt meg, vagy nem működött nála a csontvelőátültetés” – mutatott rá.

Sharon Lewin, a Nemzetközi AIDS Társaság HIV-gyógymóddal kapcsolatos kezdeményezésének társelnöke „​​​​​​​nagyon érdekesnek" nevezte Diaz eredményeit, ugyanakkor megjegyezte, hogy egyelőre csak a brazil páciens eredményei állnak rendelkezésre. „​​​​​​​A brazil páciens antitesttesztje idővel egyre gyengébb lett, ami arra utalt, hogy csökkent az immunválasz” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy ez nagyon szokatlan valakinél, aki nem szed antivirális szereket. „​​​​​​​További alapos elemzésre van szükség a felmerült provokatív adatok miatt” – tette hozzá.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. július 09. 00:47
Hát amíg csak gyógyulhatott ... addig ez egy értelmetlen és felesleges cikk. Na majd ha meggyógyult, akkor tessék megírni!
NeMá
2020. július 08. 13:12
Az ellenzék logikájával élve és menyi lehet aki tünetmentesen kigyógyul, meg a nyáj imunitás, meg mindenkit tesztelni kell, meg a többi f... De gumi és a hűség az hülyeség, a drog is milyen jó, erre feltétlen kell a gyógyszer, ha még tigris pöcsböl készül is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik