Hibákról, harcokról, Jakabról, Schifferről, Orbánról, Simicskáról

2020. július 4. 14:44

Vona Gábor
Alfahír
A Jobbik Simicska Lajos előtt volt a csúcson. A tapolcai egyéni választási győzelem idején. Interjú.

„Vona Gábor 10 évvel ezelőtt gárdamellényben ment be a Parlamentbe, és 8 évvel később legalábbis bukott politikusként, de bevándorlópártiként, Szürkefarkasként, és homoszexuálisként jött ki onnan, két bukott választással a háta mögött. Ez törvényszerű volt?

Három választással, lényegében..., hiába erősödtünk folyamatosan, sem '10-ben, sem '14-ben, sem pedig '18-ban nem sikerült az ország sorsán fordítani. Az, hogy a sajtó vagy az ellenfeleim hogyan értelmezik ezt az időszakot, nem az én ügyem. Belülről nézve, ennek a 8 évnek a sajátos íve nem ’10-ben kezdődött. A párt jobbközépről indult, 2006 után radikalizálódott csak, és valamikor 2013-ban indult el a néppárti folyamat. Ami azonban nem a jobbközéphez való visszatérést jelentette, hanem inkább a jobb és a baloldali megosztottságon való túllépést.

Az utcai tüntetések idején, vagy amikor cigánybűnözésről beszéltek, a választók a pártot jobbközépnek tartották?

A Jobbik valójában 1999-ben alakult, mint egy pártfüggetlen, nemzeti ifjúsági mozgalom és a 2002-es választási év után azt éreztük, hogy nekünk sem a Fidesz, sem a MIÉP, sem a többi párt nem jelent távlatot, és szeretnénk saját magunkat megfogalmazni. Tele világmegváltó vággyal, fiatalkori radikalizmussal. Később ez a gyutacs találkozott a 2006-os eseményekkel, és indította el a pártot egy kemény, radikális irányba, amit aztán a korabeli sajtó felnagyított, és aminek hatására valóban érkeztek olyan személyek is, akiket ugyan nem fogadtunk örömmel, de el sem küldtük őket. Ez hiba volt, később nagyon sok magyarázkodásra kényszerített minket. Nyilván láttam, értettem, hogy mi történik, de egyrészt félrenéztem, ami nyilván az én felelősségem, másrészt azokban az években, 2006 után a generációm nagy része amúgy is radikalizálódott Gyurcsány Ferenc kormányával szemben. A konzervatív, a jobboldali, a nemzeti, a radikális és a szélsőséges fogalmak határvonalai ezekben az években nagyon képlékenyek voltak, nagy volt az átjárás. Az viszont már a sajtó nagy részének felelőssége, hogy kizárólag ezt a szélsőséges képet erősítette fel rólunk. A párt azon szegmenseit, amik nem illettek bele ebbe a koncepcióba, lényegében elhallgatták. 

Mindenesetre 2010-ben intézményesült a Jobbik, parlamenti párttá vált, a rendszer része lett.

Több mint 800 ezren szavaztak ránk 2010-ben, a Jobbik a magyar társadalom, a társadalmi érdekképviselet része lett. A rendszer részének nem mondanám. Mert hiába volt az én közéleti szerepvállalásomban is sok változás, amit nem is tagadok, de volt egy vezérvonal, ami végigfutott rajta: sem Orbán Viktorból, sem Gyurcsány Ferencből nem kértünk. Nem akartam egyik oldalhoz sem csapódni. Egy harmadik pólus volt a politikai vízióm, amelyik a rendszerváltozás rendszerét váltja le. 2018. április 8-án, beláthatatlan időre, ennek a koncepciónak a politikai képviselete szűnt meg.

Amikor a Jobbik a parlamentbe került, ki volt az ellenfél? Gyurcsány Ferenc vagy Orbán Viktor?

Nyilván, 2010-ig Gyurcsány Ferenc, illetve az MSZP volt a kormányon, ellenük kellett küzdeni, őket kellett leváltani. De ettől még a kormányváltás után sem váltunk őfelsége ellenzékévé. Igyekeztünk a magunk programját képviselni, és ha az éppen a baloldali pártokéval találkozott, akkor velük szavaztunk együtt, ha pedig a kormányoldallal, akkor pedig a Fidesszel. 2010-ben voltak még bennem bizonyos illúziók Orbán Viktorral kapcsolatban, de ez gyorsan elpárolgott. Láthatóvá vált, hogy az az Orbán, aki 2010-ben miniszterelnök lett már nem az, aki 1998 és 2002 volt kormányfő. Szerintem Orbán életében a legérdekesebb, és bizonyos szempontból a legtragikusabb a 2002 és 2010 közötti időszak volt. Minden hibájával együtt 1998 és 2002 között államférfiként vezette az országot, ám egy viszonylag jó kormányzás után a semmitmondó MSZP megverte, ebből pedig azt a morálisan rossz, stratégiailag helyes következtetést vonta le, hogy az embereknek Kádár kell. Hozzáaljasult ahhoz az apakomplexusos, tanult tehetetlenségétől frusztrált magyar társadalomhoz, amely legyőzte 2002-ben. Azonosult a saját vereségének a szellemével…

Ebben azóta is egymást erősítik.

Abszolút. Az államférfi reálisan látja a társadalmi állapotokat, és megpróbál azokon változtatni, javítani, emelni. A hatalomtechnikus, amilyen Orbán Viktor is lett, ugyanígy kezdi, fölméri a társadalom realitásait, de a következményekkel, a jövővel, a társadalmi karakterre gyakorolt hatásokkal már nem foglalkozik, csak gátlástalanul kiszolgálja azokat. És ezzel biztosítja a hatalmat. Az államférfi politikája a közösségről szól, a hatalomtechnikus politikája saját magáról.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 130 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bebizonyosodott, hogy nincs atombomba:-)
Gyurcsányi sem vett meg semmiféle titkos számlákat:-)
Vona és Gyurcsányi egyformán blöffölt.

A párt jobbközépről indult, 2006 után radikalizálódott csak
Mennyire kell aljasnak lenni ahhoz, hogy valaki ezt a konkrét sztorit úgy írja le, passzív szerkezettel, hogy "radikalizálódott". Miközben kobkrétan ő maga RADIKALIZÁLTA a pártot, azaz csinált újdonsült pártelnökként egy szél-szél-széljobboldali retorikával operáló pártot Kovács Dávidék korábbi normális jobboldali gyűjtőszervezetéből.

Válaszok:
packó | 2020. július 5. 14:57

Na jó, ez egy pszichopata. Az egész innterjúban úgy csinál, mintha nem ő vezette volna a pártot 2006-tól 2018-ig, mintha nem ő határozta volna meg a politikai irányvonalat... konkrét történelemhamisítás az egész interjú, retusálás..

Egyszerűen arról van szó, hogy beszorultak abba a nehéz dilemmába, hogy hogyan lehet egyszerre kormányt váltani olyan ellenzéki pártokkal, akikkel nincs közös politikai víziójuk.
?!?

Szinte 100%-ig közös a politikai vízió. Tegyünk egymás mellé 100 ún. jobbikos és 100 DK-s (momentumos, MSZP-s, P-s stb.) nyilatkozatot, közleményt, megnyilvánulást, és szinte lehetetlen szétválogatni őket. Évek óta, konzekvesen ugyanazt mondják, együtt indulnak minden egyes választáson, miről beszélünk?

Eljátszottam a gondolattal, hogy elolvasom, de már a második paragrafus is annyi bullshittel van tele, hogy nem tudom magamat rávenni. Gabi anno "félrenézett" 2006 után? Tevőleges részvevője volt a radikálisoknak. Iráni gárdát akart behívni rendet tenni.

Tényleg. Meg sem említi a Spinoza házban tett látogatását.

Orbán államférfi, Vona egy bukott politikus, aki időnként a múltján rágódik.

Zázri nem százas.. Az ARD dokemtumfilmekben még mindig gárdaavatásokat vágnak be Ungarn hashtaggel.

Válaszok:
ThunderDan | 2020. július 4. 16:59

Megint a választókkal van a baja..

Zázri bent volt a Főnök polgári körében. Ha nem gondolja túl, ma már rég az EMMI munkaügyi államtitkára lehetne belátható életpályával. Kriszta asszonya csak azért nem válik ettől a szédelgőtől, mert Vona múlttal pláne nem talál magának pasit - egy napra sem.

De hát érted: "radikalizálódott" a párt, míg szegény ártatlan Vona véletlenül ott volt elnökként, vagy talán ott se volt, de hogy ártatlan és bociszemű, az biztos...

https://kep.cdn.index.hu/1/0/1..

https://img.444.hu/vona-gábor-64-vármegye.jpg

https://betyarsereg.hu/wp-cont..

Azért valaki igazán kupán csaphatná az egykori harcostársak közül ezt a gerinctelen lélekkufárt...

vona eladta a lelket simicskanak, onnantol indult a lejto

" a 2002-es választási év után azt éreztük, hogy nekünk sem a Fidesz, sem a MIÉP, sem a többi párt nem jelent távlatot,"
Azért 2006-ban a MIÉP-pel szövetségben állítottak lstát.
Valahova mindig csapódni kell a Jobbiknak.

Válaszok:
hátakkor | 2020. július 4. 18:04

Most meg Dobrevékkel..

"Hozzáaljasult ahhoz az apakomplexusos, tanult tehetetlenségétől frusztrált magyar társadalomhoz.."

Van egy ilyen réteg a magyari társadalmon belül. Nekik lehet eladni porszívót, MLM oktatási pogramot, szebb jövőt, gárdát, avatással, beásandó Retek Klubot. Balónéval, Balóval "magyarul". De akár Hellert, Spinozát, bármit, főleg Dobrevet. Is.

Hasznos idióta volt Zázriwetz.

Zázri ott sem volt..

Gondolom, hogy nagyon aljas a faszi.

Azokat a szerencsétlen jobbikosokat sajnálom, akiket tényleg tönkretettek, mert hittek ennek a patkánynak és dolgoztak érte.

Miközben Zázri félrenézett mi történik a Mozgalomban vele, általa és most II. Deák Ferencnek képzeli magát - nos azalatt az ARD és ZDF Ungarn témájú "dokumentfilmekben" gárdaavatásos vágóképeket adnak állami ünnepség képek mellé - ugyanaz a Hősök tere - és Zázri eszdéeszes - független - elvtársai magyarázzák el milyen rémes náci viszonyok vannak a német únió - leánykori nevén Birodalom - amúgy kis helyes provinciáján. Egyetemeket , akadémiai intézeteket üldöznek el, nem engednek be illegális határsértő hordákat. Szörnyű! És akkor jön a jóságos kancellár asszony, aki felelősen gondoskodik a Birodalom jövőjéről.

Zázri egy porszívó ügynök, akivel Kriszta asszonyának is tele van a töke. Az a cél, hogy gondtalanul vásárolhassanak ( shopping!) az Oxford streeten - még mindig messze van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés