Üzbegisztánban hazaárulás címén 12 évre ítéltek egy politológust

2020. május 28. 18:26
Az elmúlt hónapokban az üzbég igazságszolgáltatás egyre több eljárást indít „hazaárulás” miatt, amit emberi jogi aktivisták a Karimov-éra elnyomó politikája folytatásaként értékelnek.

„Hazaárulás vádjával 12 évi börtönre ítélte az üzbég legfelsőbb bíróság egy közpolitikai kutatóintézet volt igazgatóját” – jelentette be a bírói testület csütörtökön.

„Rafik Sajfulin politológust, a Stratégiai és Régióközi Tanulmányok Intézetének volt igazgatóját hétfőn ítélték el zárt ajtók mögött tartott per nyomán” – áll a legfelsőbb bíróság közleményében. Az igazságszolgáltatás nem tett közzé semmilyen részletet a Sajfulin ellen felhozott vádakkal kapcsolatban, aki a hírek szerint közel áll Rusztam Innojatovhoz, az üzbég titkosszolgálatok vezetőjéhez.

A 2018. évi leváltása előtt igen befolyásos Innojatov a volt elnök, Iszlam Karimov híve, aki 2016-ban történt haláláig vaskézzel irányította a közép-ázsiai volt szovjetköztársaságot.

Innojatov hírek szerint ellenzi az új államfő, Savkat Mirzijojev nyitási reformjait.  Rafik Sajfulin, aki a szovjet időkben az állambiztonsági szervezetnél (KGB) dolgozott, nagyon szoros oroszbarát nézeteiről ismert.

Az elmúlt hónapokban az üzbég igazságszolgáltatás egyre több eljárást indít „hazaárulás” miatt, amit emberi jogi aktivisták a Karimov-éra elnyomó politikája folytatásaként értékelnek. Januárban egy nyugdíjas diplomatát ötévi elzárásra ítéltek hazaárulás vádjával. 2017-ben egy másik ügyben Andrej Kubatin ismert egyetemi tanárt sújtották 11 évi börtönnel hasonló vádpontban. Többévi elzárkózás után Üzbegisztán lassú nyitásba kezdett a Savkat Mirzijojev kezdeményezte reformokkal. A nemzetközi szervezetek elismerik a haladást, de szerintük Üzbegisztán továbbra sem tartja tiszteletben az alapvető szabadságjogokat és a demokratikus alapelveket.

(MTI)

Nyitóképünkön Savkat Mirzijojev látható. A kép forrása: MTI.

 

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Freedom House, a Helsinki Bizottság és a CEU nem fog lépni, mert Üzbegisztánban alig laknak zsidók, ezért az ország meglehetősen érdektelen. Adott esetben majd meg kell őket szüntetni, hogy ne legyenek útban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés