Von der Leyen: Új „Marshall-terv” kell az Európai Unió megerősítéséhez

2020. április 5. 15:59
A járvány miatt a világ megváltozott, ezért a hétéves költségvetést hozzá kell igazítani az új követelményekhez – írta a brüsszeli bizottság vezetője.

A német kereszténydemokrata (CDU) politikus a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban kiemelte, hogy a járvány révén „az igazi Európa visszatért”, és „éjjel-nappal fáradhatatlanul dolgozik”, hogy a közösség elérje mindazt, amit tagjai egyedül, külön-külön nem tudnának elérni. Ezt mutatja, hogy az utóbbi hetekben az EU-s szinten olyan döntések sorát hozták meg, amelyeket korábban elképzelni sem lehetett volna. A gazdasági társaságoknak nyújtott állami támogatás szabályozását minden korábbinál „rugalmasabbá” tették, az államháztartásról szóló előírásokon soha nem látott mértékben „lazítottak”, az EU-s intézmények és a tagországok pedig együttvéve 2,8 ezer milliárd eurót mozgósítottak a válság leküzdésére. Ez „világszerte a legerőteljesebb válasz” a járvány miatt kezdődött gazdasági zuhanásra.

Ursula von der Leyen elmondta, „ebben a válságban nem végzünk félmunkát”, és ez a következő évekre is vonatkozik, amelyek arról szólnak majd, hogy miként lehet kiemelni a gazdaságot a válságból. Igen erőteljes beruházási tevékenységre, „egy Marshall-terve” van szükség, amelynek középpontjában „egy új, erős EU-s költségvetésnek kell állnia”. A járvány miatt a világ megváltozott, ezért a hétéves költségvetést hozzá kell igazítani az új követelményekhez – írta a brüsszeli bizottság vezetője, hangsúlyozva, hogy több nemzedéknyi időn keresztül terheli majd a közösséget „az a sok milliárd euró, amelyet most kell beruházni, hogy elkerüljük a még nagyobb katasztrófát, ezért az a felelősségünk, hogy okosan és fenntarthatóan fektessünk be közvetkező költségvetésünkből”.

Mint írta, a következő EU-s költségvetés „stratégiai beruházás a jövőbe”, ami a többi között az újító, innovatív kutatás, a digitális infrastruktúra, a környezetbarát energia, a nyersanyagok és termékek újrahasznosítására épülő úgynevezett körforgásos gazdaság és a jövő kihívásainak megfelelő közlekedési infrastruktúra fejlesztésének támogatását jelenti. Mindez döntően hozzájárulhat egy modernebb, fenntarthatóbb és erősebb válságtűrő képességű EU felépítéséhez – írta Ursula von der Leyen, aki szerint a közösség most is megerősödve kerül ki a krízisből, mint ahogy története során mindig.

(MTI)

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elviekben egyetértek a tervvel, de mivel nem ismerni a részleteket fenntartásaim vannak.
Az egészségügyről pedig elfeledkezett szólni, holott a járvány elég jól rámutatott a gyengeségre. Nemcsak nálunk, de a fejlett nyugati országokba is, akik bajba lennének, ha az elszipkázott orvosok , egészségügyi dolgozók visszajönnének a közép-keleti országokba.

Ki emlékszik még arra, amikor 2010 évben Matolcsy azzal hozakodott elő, hogy a költségvetési hiány 3 % belüli kötelezettséget szüneteltessék. Tegyék lehetővé, hogy termelő beruházásokra legyen kedvezményes hitel.
Micsoda felhördülés és tiltakozás volt az EU részéről. Az itthoni ellenzék mindennek elmondta és kuszaszemüzte Matolcsyt.
Vajon lesz e bocsánatkérés?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés