Maduro börtönnel fenyegette meg Guaidót

2020. február 14. 20:35
Guaidó három napja tért haza külföldről, ahová egy bírósági határozat miatt nem is utazhatott volna el.

Nicolás Maduro venezuelai elnök letartóztatással fenyegette meg pénteken ellenlábasát, Juan Guaidót, aki a belpolitikai válság során magát nyilvánította a dél-amerikai ország ideiglenes elnökének. Guaidó három napja tért haza külföldről, ahová egy bírósági határozat miatt nem is utazhatott volna el. Az őt ideiglenes elnöknek elismerő országokban járt, hogy segítséget kérjen a demokrácia helyreállítására Venezuelában. A legfelsőbb bírósági kiutazást tiltó határozata ellenére a határőrség nem lépett fel ellene a főváros repülőterén, amikor hazaérkezett.

Maduro a nemzetközi sajtóval találkozva jelentette ki, hogy még nincs Guaidó ellen bírósági letartóztatási parancs, de „ez hamarosan meglesz” és akkor „felelnie kell minden bűnéért”. Elemzők és ellenzéki politikusok szerint a venezuelai igazságszolgáltatási rendszer nem független, és inkább az államvezetés végrehajtó karjának a szerepét tölti be. Maduro emellett azzal vádolta meg Jair Bolsonaro brazil elnököt, hogy fegyveres beavatkozást tervez Venezuelába. „Bolsonaro a brazil hadsereget bele akarja rángatni egy fegyveres konfliktusba Venezuela ellen” – hangoztatta a venezuelai vezető. Kijelentette azt is: kormányának bizonyítékai vannak arra, hogy Brazíliában terroristákból álló csoportokat képeznek ki Venezuelában végrehajtandó műveletekhez. Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy a szomszédos ország öt venezuelai dezertőrnek biztosított menedéket, akik 2019. december 22-én megtámadtak egy luepai kaszárnyát egy katona halálát okozva.

Guaidó tavaly januárban nyilvánította magát Venezuela ideiglenes elnökének. Azóta ötvennél több állam, a nyugati és latin-amerikai országok zöme ismerte el őt ebben a tisztségében. Háromhetes külföldi körútja során felkereste a többi között Kolumbiát, az Egyesült Államokat, Kanadát, az Európai Unió több országát, és járt a davosi Világgazdasági Fórumon is. Brüsszeli tárgyalásain felszólította a nemzetközi közösséget, hogy Maduro eltávolítása érdekében fokozza a caracasi kormány elleni szankciókat.

(MTI)

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Korábban arról volt szó, hogy Maduro Kubába távozik. Mit remél a kilátástalan helyzetében, csuda tudja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés