Változatlanul a Fidesz-KDNP vezeti a pártok listáját

2020. január 29. 9:07
Nem lenne győztes az „Együtt 2022” külön sem, ha most tartanának országos választást.

A felmérés szerint a kormánypártok népszerűsége töretlen, az ellenzék házon belüli versenyét a Momentum Mozgalom vezeti, őket a választási részvételüket biztosra ígérők 13 százaléka támogatja, míg a Jobbik és a Demokratikus Koalíció (DK) fej-fej mellett áll, 10-10 százalékkal – olvasható a Nézőpont legújabb elemzésében. 

Az is kiderült a felmérésből, hogy januárban is minden második aktív pártválasztó a Fidesz-KDNP-vel szimpatizált. Szerintük ebből megállapítható, hogy nemcsak a győri időközi polgármester-választást nyerte meg kényelmes többséggel a Fidesz-KDNP jelöltje, hanem a kormánypártok egy országos választáson is magabiztos győzelmet aratnának. Kiemelték: az ellenzéki pártok támogatottsága az önkormányzati választások óta stagnál, „elmozdulásokat csak az egyes pártok szavazótáborának aktivitása miatt lehetett látni”.

Ez eddig a Momentum legerősebb momentuma

Az intézet tájékoztatása szerint az ellenzéki pártok közül a Momentum listája 13 százalékot szerezne egy most vasárnap tartandó választáson. A magyarországi parlamenti képviselettel nem rendelkező erő most erősebb, mint a DK: 3 százalékponttal előzi meg Gyurcsány Ferenc pártját, valamint a vele fej-fej mellett haladó, most már Jakab Péter vezette Jobbikot.

Az MSZP-Párbeszéd-szövetség (5 százalék) szavazótáborának mérete alapján ezúttal sem tudná átlépni a két párt közös listaállítása esetén érvényes 10 százalékos bejutási küszöböt – írták, azt is megjegyezve, hogy „támogatottságuk annyira lecsökkent, hogy önerőből egyik párt sem jutna parlamenti mandátumhoz”. Az MSZP ugyanis 4, a Párbeszéd pedig 1 százalékon áll a választási részvételüket biztosra ígérők körében – jelezték.

A felmérés szerint „hasonló gondokkal küzd” több ellenzéki párt is: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) és az LMP 4-4 százalékos támogatottsággal bír (ami viszont az MKKP-ra helyzetét tekintve mindenképp dicséretes), a Mi Hazánk Mozgalom pedig 3 százalékot kapna listán most vasárnap.

Nem nyerne az „Együtt 2022”

A Nézőpont Intézet a kapott eredményt úgy értékelte: „látható, hogy kettő, de még egy közös ellenzéki országos lista sem jelentene győzelmet az ellenzéki pártok összefogása esetén”. A Fidesz 50 százalékos eredményét ugyanis a hét potenciális ellenzéki platformot (Momentum Mozgalom, DK, Jobbik, MSZP-P, MKKP, LMP) összefogó együttes lista sem érné el – közölték, arra is kitérve: egy esetleges közös ellenzéki lista támogatottsága is elmaradhat az egyes ellenzéki pártok külön-külön mért támogatottsági adatainak összegétől.

A Nézőpont beszámolt arról is, hogy a teljes népesség körében a Fidesz-KDNP támogatottsága jelentős (41 százalék), a kormánypártokon kívül ugyanis egyetlen politikai párt sem ért el egynél nagyobb számjegyű eredményt. Erről megjegyezték, hogy „a korábban látott Momentum-előny itt elapad”, ami a felmérés szerint mutatja, hogy „aktívabbak ugyan a párt szimpatizánsai, de a teljes népesség körében százalékra pontosan annyian vannak, mint a Jobbik (8 százalék) bázisa, és a DK (7 százalék) lemaradása is csak 1 százalékpontnyi ebben a dimenzióban”. Az MSZP-P, az MKKP 4-4 az LMP 3, a Mi Hazánk pedig 2 százalékon áll a teljes népesség körében.

A közvélemény-kutatás január 10. és 16. között ezer fő telefonos megkérdezésével készült – ismertette az adatfelvétel módszertanát az intézet. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. Ezerfős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék – áll a módszertani ismertetőben.

(MTI)

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az egyik ellenzéki párttól átvonult a nép egy másikhoz. A NOmentum
jól mérte föl, hogy az ellenzéki szavazó csalódott saját pártjában és
a NOMO-nak volt még egy ötlete, mert döglöttek a libák.

Miért, jobb lenne, ha a DK állna 20%-on? ;)
Igazából egyelőre ez egy zéró ósszegű játszma ellenzéki oldalon. Ami érdekes, hogy kvázi deklarálták a 2022-es közös indulást, viszont addig már egyetlen egy választás sem lesz, amiből kiderülne az egymás közötti belső erőviszonyuk. Az egyetlen releváns listás errdmény a 2019-es EP-választás, és kisebb súllyal az önkormányzati választás megyei listás eredményei. Ezek meg már 3 éves adatok lesznek 2022-re.
Minden eddiginél érdekesebb lesz, hogy mit mérnek (manipulálnak) a kvk-k az ellenzék belső erőviszonyait illetően...

Ha másban nem, abban egyet lehet érteni Kovács Lászlóval, hogy a választást kell megnyerni, nem a közvélemény kutatást.

A több lista már bonyolult.
Pl. ott már befigyelhet a 10%-os vagy akár 15%-os küszöb is, külön listavezetők (=kvázi miniszterelnök-jelöltek), még durvább osztozkodás, kik kapnak "jó" - értsd: nyertes, illetve sok kompenzációs szavazatot hozó - kerületet stb.

Van még egy tényező, ami ritkán kerül szóba.
A 2014-es, de még a 2018-as választást is kvái "menetből" hozta a Fidesz, értem ezalatt, hogy nem voltak előtte drámai hangulatjavító intézkedések, nem volt klasszikus "választási költségvetés".
Ha szorosabb a verseny, még mindig lehet picit szabadjára engedni a gyeplőt a választás előtt (lásd pl. 1998, 2006), látványos, kézzelfogható adócsökkentés (pl. egyszámjegyű szja-val azért jól lehetne kampányolni!), némi nyugdíjemelés stb.

"Semmi sem örök."

De ugye szerinted is a Szeretet Istene örök, FlameR ?? :-D

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés