Strasbourghoz fordulok Paks 2 ügyében

2020. január 20. 11:26

Szél Bernadett
MTI-OS
Végállomásnak tekintem a 2014 óta tartó pereskedésben, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulok.

„Strasbourghoz fordulok a Paks2-vel kapcsolatos közérdekű adatok kiadásának megtagadása miatt. A 2014 óta tartó pereskedésem végállomásaként azt kívánom elérni, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondja: a magyar állam jogszerűtlenül korlátozta, hogy az adófizetők megismerhessék a paksi bővítés ütemterveit. Paks2-vel kapcsolatban ugyanis a mai napig nem tudhatják az adófizetők azt, hogy pontosan mit, mikorra és mennyiért kellene felépítenie Pakson a Roszatomnak.

Még 2014-ben fordultam közérdekű adatkéréssel az MVM Zrt.-hez Paks2 megvalósítási ütemterveinek kiadása ügyében. Az MVM döntés-előkészítésre hivatkozva megtagadta az adatok kiadását, amit egy általam indított perben a Szekszárdi Törvényszék is jóváhagyott. Ekkor az Alkotmánybírósághoz fordultam, ami négy év után meghozott, önmagának is ellentmondó ítéletében elutasította az alkotmányjogi panaszomat (https://www.facebook.com/szelbernadett/posts/2225049594274637/).

Bár az AB kimondta, hogy az adatkiadás megtagadásának okaként döntés-előkészítésre csak a döntés meghozataláig lehet hivatkozni, mégis helyben hagyta a Szekszárdi Törvényszék 2015-ös ítéletét - holott a Paks2-vel kapcsolatos politikai döntések, parlamenti szavazások illetve maguk a megvalósítási megállapodások már jóval a bírósági ítélet előtt megszülettek.

Az alkotmánybírósági elutasítás azért is pikáns, mert időközben egy másik bírói fórum az adatok kiadására kötelezte az MVM Zrt-t, aminek az állami vállalat csak az adófizetők szempontjából fontos részletek kitakarásával tett eleget.

Mivel a magyar közvélemény továbbra sem tudhatja, pontosan mit, mikorra és mennyiért kellene felépítenie Pakson a Roszatomnak, a kérdést elvi jelentőségére tekintettel nem hagyom annyiban. Strasbourghoz fordultam az ilyen ügyekben nagy tapasztalattal rendelkező Karsai Dániel Ügyvédi Iroda segítségével. Bízom benne, hogy az EJEB - ahol hasonló panaszok sokszor sikeresek voltak és más ügyben magam is győztem már - ezúttal is igazságot szolgáltat.”

Összesen 156 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az orvosok már lemondtak rólad........

Fordulj hozzájuk, te ingyenélő parazita.

Kérni fogom a NATO csapatok teljes logisztikai rendszerét és a
haderőelsztási térképeket, mint közérdekű adatot. Jogom van tudni,
hogy hol állomásoznak a haderők. Ha nem adják ki Strassbourghoz
fordulok!

Végállomásként tekintesz ... ő ...
Inkább zsakutca vagy.

A ballibsik mindenhonnan letiltják azt, aki érvekkel cáfolja a böszmeségeiket.
A trágarokat hagyják, hogy legyen kin rugózni.

Férgek.

A pestieknek hiányzott egy kis Demszky nosztalgia. Hát most van. Az összes bukott bölcsész ott ül a nyakukon, és milliókért szakért.
:-)))

Hálátlanok, hogy mást ne mondjak.

De az igazság kedvéért tegyük hozzá, hogy a zöld párt akkor még nem volt a Parlamentben.

Az energiasűrűség az a szó, amit hiába is keresel a saját szótáradban.

Amúgy miért érdekli Dettit az ütemterv? A beruházási összeg, a finanszírozás ismert. Lehet kész lesz és még hat reaktor termel egy darabig. Lehet nem lesz kész és 4 reaktor fog termelni, ahogy eddig, mert a két legöregebb reaktor kiesik, vagy már nem érdemes sokáig üzemeltetni.

Detti nem matematikus. Tőle tudjuk.

Az energia nem újul meg. Átalakul.

"A fél országot be kellene telepíteni szélerőművekkel, napelemekkel, hogy kiváltsa paksot."
Paksot sok fosszilis hőerőmű tudná kiváltani, és/vagy import.

Forduljál, kit érdekel, hogy hová fordulgatsz te fogalmatlan.

Erre is gondoltam, csak nem írtam le.

Nemzetbiztonsági kérdésekben talán mégsem az így-úgy értelmezhető emberi jogok számítanak. Sőt Széll Bernadett megbízott kollaboráns jogai sem számítanak. De előtte elmondhatná Bernadett, amit egyetlen egy zöldeskedő társa sem fejtett még ki, hogyan állítanának elő Paks nélkül ekkora energia termelő kapacitást?

Előbb szakmai kérdésekkel kéne tisztában lenni, és csak aztán beleszólni!

Mennyi fotovoltikus panel van a házadon? Miért nincs?

12,5 milliárd Euro fixen. Nem készenléti áthidaló hitel, hanem termelő vagyontárgy épül belőle.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés