Kreml: Amerika elárulta a kurdokat

2019. október 23. 14:33

Dimitrij Peszkov Kreml-szóvivő szerint a kurdoknak a saját érdekükben ki kellene vonulniuk a török határ körzetéből.

2019. október 23. 14:33

A kurdok elárulásával vádolta meg az Amerikai Egyesült Államokat az orosz elnöki szóvivő szerdán. Dimitrij Peszkov azt tanácsolta a kurdoknak, hogy vonuljanak ki a török határ menti 30 kilométeres sávból – amiről előző nap Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök megállapodott -, ellenkező esetben a török hadsereg felmorzsolja őket.

Az orosz hírügynökségek szerint Peszkov James Jeffrey, Donald Trump amerikai elnök szíriai különmegbízottjának kijelentéseire reagált. Sérelmezte, hogy a látszat szerint az Egyesült Államok arra biztatja a kurdokat, hogy maradjanak a határ közelében, és harcoljanak a török hadsereggel. „Az Egyesült Államok az elmúlt években a kurdok szoros szövetségese volt. Végül azonban magukra hagyta, sőt elárulta őket” – fogalmazott a szóvivő. Az amerikaiak most azt szeretnék, ha a kurdok a határ mentén maradnának, és szinte

arra kényszerítik őket, hogy harcba szálljanak a törökökkel

– tette hozzá. Ha a kurdok nem vonulnak ki a Moszkva és Ankara közötti megállapodásnak megfelelően a határ menti területről, akkor a szíriai határőrök és az orosz katonai rendőrség elhagyja azt a zónát, és a kurdok a török hadsereggel fogják szemben találni magukat – figyelmeztetett Peszkov.

Fejetlenség Washingtonban

James Jeffrey kedden úgy vélte, hogy az orosz-török megállapodásban sok a tisztázatlan rész, Oroszország homályos kötelezettségeket vállalt. „Még ha vannak is hatékony eszközei, nem tudom, hogy képes-e elérni a YPG erőinek távozását. Mi a YPG távozása érdekében léptünk fel” – mondta. Kedden a szenátus külügyi bizottságában történt meghallgatásán a különmegbízott közölte, hogy nem konzultáltak vele Donald Trump amerikai elnök azon döntéséről, hogy kivonják az amerikai erőket Szíriából.

„​​​​​​​Nem igazán értem, hogy miért tartanak különleges szíriai képviselőt és az Iszlám Állam ellen harcoló szövetséghez akkreditált különmegbízottat, ha nem konzultálnak vele, mielőtt az elnök ilyen súlyos, a szíriai amerikai érdekeket és az Iszlám Államot az elnöksége idején érintő kérdésekben hoz döntést” – hangsúlyozta a meghallgatáson Chris Murphy demokrata párti szenátor, aki

teljes káosznak nevezte az amerikai külpolitikát.

Jeffrey azt is elmondta, hogy az észak-szíriai konfliktus alatt dzsihadisták tucatjai szöktek meg az őrizetből.

Az orosz külügyminisztérium szerdán a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint hangsúlyozta, hogy az összes északkelet-szíriai kőolajlelőhely ellenőrzését vissza kell adni a szíriai kormánynak. Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes egyben reményét fejezte ki, hogy a szíriai kurdok garanciát kapnak, ha kivonulnak a határövezetből. A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indított támadást a kurdok ellen Északkelet-Szíriában, Ankara állítása szerint a terrorveszély elhárítása érdekében.

Október 17-én amerikai közvetítéssel tűzszüneti megállapodást kötöttek, amely szerint a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) lázadószervezetnek ki kell vonulnia a Törökország által követelt, 30 kilométer széles „​​​​​​​biztonsági övezetből”, ahova Ankara kétmillió, Törökországban eddig menedéket találó szíriai menekültet akar telepíteni. Törökországban mintegy négymillió szíriai menekült tartózkodik.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2019. október 23. 15:22
Ahogy 56-ban a magyarokat.
IV. Fawkes
2019. október 23. 14:57
A kurdoknak meg csillapíthatatlan lett az étvágyuk...
János bácsi
2019. október 23. 14:54
Amerika elárulta a kurdokat, az oroszok pedig foglyul ejtik őket.
3M..
2019. október 23. 14:41
A magyarokat is. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik