Új baloldali mozgalom segíti Karácsony és Pikó kampányát

2019. szeptember 23. 14:27

A Mérce nevű baloldali portálon egy publicisztikában jelentették be a Szabad Budapest nevű kezdeményezés létét.

2019. szeptember 23. 14:27

Schultz Nóra – aki jelenleg külföldön tanul – a portálra írt véleménycikkében jelentette ki, hogy „fiatal baloldaliak, diákok és tapasztaltabb mozgalmárok részvételével megalapították a Szabad Budapest választói mozgalmat, amely szavai „értékalapon szerveződik, céljai azonban a reálpolitikai térből indulnak ki”. A mozgalom célja elmondása szerint az, hogy „a kialakult helyzeten” változtassanak.

És hogy hogyan? Úgy – az itt leírtak szerint – hogy az alapító értéknyilatkozatuk elvei mentén kiválasztott jelöltek – így Karácsony Gergely, Pikó András, Baranyi Krisztina és Szücs Balázs – kampányát segítik „önkéntes munkával és toborzással”, hogy ezáltal „az októberi választáson az elkötelezett baloldali közösségek, szervezetek és intézmények” meglévő erőforrásait megvédjék, illetve befolyásukat a helyi politikában növeljék.

Mindezt külföldi példák alapján képzelik el: fő inspirációjuk a nemzetközi municipalista, vagyis önkormányzati mozgalomként szerveződő baloldal, itt megemlítődik a Barcelona en Comú vagy a Zagreb je NAŠ! elnevezésű mozgalom. Előbbit Schultz a fő példának tekinti, hiszen Barcelonában második ciklusát kezdi a mozgalom polgármestere, Ada Colau.

Persze a magyar kezdeményezés még nem ehhez mérhető – hiszen nem állítottak önálló jelölteket –, de ahogy Schultz írja, az „elmúlt hetekben megkezdett munka értékes tapasztalatnak bizonyult”, a velük szövetséges „kampánycsapatok segítségével több tucatnyian szereztünk tudást az alapvető kampányolási technikákról”.

Természetesen új embereket is várnak a soraik közé: a cikk szerint elsősorban azokat várják tagjaik közé, akik szimpatizálnak baloldali és zöld alapvetéseikkel, mégpedig azonnal, hiszen ahogy a szerző megfogalmazza, „két és fél évig nem lesz lehetőségünk sem a baloldal erősítésére, sem a Fidesz hatalmának gyöngítésére választások útján, október 13-án pedig 5 évre eldől a helyi politikai erőforrások és pozíciók sorsa”. Távolabbi céljaik között szerepel, hogy az ún. baloldali tudások utat törjenek számára az önkormányzati politika szintjére, ebbe a cikk írója szerint éppúgy beletartozik a szövetkezetiség, a lakhatás ügye vagy éppen a mindenki számára elérhető tömegközlekedés.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Liberálisok hasonló nevű kezdeményezésével mennyire lesznek jóban-rosszban, de vélhetően nem fognak odáig fajulni a dolgok, mint Szolnokon, ahol a régi és az új ellenzék hasonló elnevezésű kezdeményezések és Facebook-oldalak miatt bíróságra mentek.

(Mandiner)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vidėken újrakezdő
2019. szeptember 24. 10:07
Lám, lám! Egyre többen sorakoznak a kondér körül.
hátakkor
2019. szeptember 23. 20:20
Újabb komcsi mozgalom? Fasza!
anegy_
2019. szeptember 23. 17:16
Bakker! Ezek úgy hiányoznak az ellenségi összefosós oldalon, mint üveges tótnak a hanyattesés! A sok irigy, bosszúra szomjazó, bunkó proli-mentalitású, belpesti "értelmiség" -nek a bőség zavarával kell megküzdeniük, hogy választani tudjanak az értékesebbnél értékesebb értékeket mantrázó jelöltek között. Ohhh, de sajnálom őket!
zakar zoltán béla
2019. szeptember 23. 16:58
2butatöbbmint1?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik