Kiszorulnak a jobboldali pártok az osztrák kormányból?

2019. szeptember 16. 12:32
Szűk két hét múlva tartják az előrehozott ausztriai választásokat.

Sok a nyitott kérdés, egy azonban biztos az elemzők szerint: a volt kancellár, Sebastian Kurz visszakerül a kormány élére. Habár az Osztrák Néppárt népszerűsége valamelyest visszaesett a közelmúltban, még mindig 35 százalékon áll, amit megközelíteni sem tud senki – számol be röviddel a voksolás előtt az Euronews az ausztriai helyzetről.

A volt koalíciós partner, a szélsőjobb Szabadság Párt a negatív kampány mellett döntött. A frissen megválasztott pártelnök, Norbert Hofer azzal riogatja az osztrákokat, hogy a Néppárt és a zöldek szövetsége veszélybe sodorná az ország jövőjét. A volt belügyminiszter plakátján pedig az áll, hogy a Szabadság párt nélkül Kurz balra fog tolódni. Hofer megválasztásakor azt ígérte, hogy Ausztria legerősebb politikai szereplőjévé teszi pártját, ami időben fog telni, tekintettel 20 százalék alatti támogatottságukra – olvasható a páneurópai hírtelevízió hétfő cikkében.

Az ellenzéket is természetesen górcső alá veszik: a szociáldemokraták, mint az Osztrák Néppárt után a második legjelentősebb politikai erő, a portál szerint szóba jöhetnek, mint koalíciós partnerek. Az előrejelzések 22 százalékot ígérnek nekik. A zöldek tiszta politizálással kampányolnak, és a kutatások szerint bejutnak a parlamentbe, mégpedig 11 százalék körüli szavazati aránnyal. A liberálisok helyzete bizonytalanabb, 8-9 százalék között mozog várható eredményük. Egyedül nem ütőképesek, de a zöldekkel együtt biztosíthatnák a parlamenti többséget az Osztrák Néppárt számára.

Tehát nem elképzelhetetlen egy szocdem-zöld-liberális koalíció sem a szeptember 29-i előrehozott választások után Ausztriában – állapítja meg a magyar nyelvű cikkében az Euronews.

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kár, hogy a Zöldek máris visszakúszhatnak a parlamentbe. Ez a leggroteszkebb része ennek az egész áldatlan válságnak.

Pont, mint a való életben:
a jövevény bitorló Tehetetlen Dodó kitúrja az eredeti Tehetetlen Dodót.
És az eredeti helyét átvéve: most már ő érzi magát itthon otthon.
A Mandiner pedig szar a fűben...
Most cseréltek keresőmotort, ügyesen...

Ez is csak annyira jobboldali, mint Merkel. Elvtelen nímand.

"nem elképzelhetetlen egy szocdem-zöld-liberális koalíció sem a szeptember 29-i előrehozott választások után Ausztriában"

Na ja! Sok minden elképzelhető. Még az is, hogy egyes szavazókörben 150 %-al győznek.

Nem tudta?
Ausztria jobban teljesít.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés