Díszszemlét tartottak Párizsban a Bastille-napon

2019. július 14. 13:15
230 éve tört ki a francia forrdalom.

Európai vezetők részvételével tartották meg a katonai díszszemlét Párizsban vasárnap a francia nemzeti ünnepen, a Bastille 1789-es ostromának tiszteletére.

A katonai parádé az európai katonai együttműködés jegyében zajlott. Az európai katonai kezdeményezés Emmanuel Macron francia elnöktől indult, célja a rendkívüli hadi helyzetek, humanitárius válságok kezelése. Tíz ország, közte Franciaország és Németország is részt vett benne, katonáik vasárnap ott voltak a francia főváros sugárútján, a Champs-Élysées-n.

Katonai parádé

A résztvevők között menetelt a francia-német dandár 500 katonája, de még az Európai Unió kiképzési küldetéséből Maliból visszatért spanyol kontingens is.

Több mint négyezer katona, 196 páncélozott jármű és 237 lovas katona vonult el a nagyszámú nézősereg előtt. Az égen pedig 69 repülőgép és 39 helikopter zúgott el a francia főváros légterében.

Az ünnepen Emmanuel Macron francia elnökhöz csatlakozott Belgium, Észtország, Finnország, Hollandia, Portugália államfője, Angela Merkel német kormányfő. Theresa May brit miniszterelnököt kormánya kabinetirodájának vezetője, David Lidington képviselte. Jelen volt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője is.

Sárgamellényesek

Az ünnepélyes hangulatot csupán az törte meg, hogy amikor Macron a katonai parádé előtt gépkocsiján elhajtatott a Champs-Élysées-n útján hangos hurrogás követte az úttest mentén álló 20-30 sárgamellényes részéről. Egyesek mozgalmuk jelképeként sárga léggömböket eresztettek a levegőbe – számolt be a France 2 közszolgálati televízió kommentátora.

Később a párizsi rendőrség 152 sárgamellényest vett őrizetbe rendzavarás miatt – közölte a francia főváros rendőr-főkapitánysága. 

Az engedély nélküli tüntetéseket a Champs-Élysées-n tartották a hónapok óta sárga láthatósági mellényben jobb életmódot követelve tüntetők, egyesek üvegekkel és kövekkel dobálták a rendvédelmi szervek munkatársait. A rendőrök könnygázt vetettek be. Az őrizetbe vettek között van a sárgamellényes mozgalom három vezetője, Maxime Nicolle, Jérome Rodrigues és Éric Drouet is.

„Az ünnepi díszszemlét Párizsban megzavarni igyekvők szégyellhetik magukat. Július tizennegyedike a nemzet egységének napja, és ezt tiszteletben kell tartani” – jelentette ki a történtekkel kapcsolatban Cristophe Castaner francia belügyminiszter. 

(MTI)

Összesen 127 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Így utólag a Nagy Francia Forradalom a franciák pokolba vezető útját kövezte ki, meglepő pontossággal...

A nap képe: Párizsban parádézik Macron és Merkel
https://privatbankar.hu/makro/..

Most mije remeg?

"1789 júliusában mindössze hét fogoly volt az erődben, és aligha tekinthetjük bármelyiket is a zsarnokság áldozatának. Az angol Whyte de Malleville gróf kémkedés gyanújával került az erődbe, ahol hamarosan kiderült róla, hogy elmebeteg. Tavernier sem volt épelméjű, őt még 1759-ben fogták el annak a Damiens-nek a cinkosaként, aki merényletet követett el XV. Lajos király ellen. Solages grófot saját családja kérésére vették őrizetbe, gyilkossággal és egyéb "aljas bűntettekkel" gyanúsították. A többi fogoly, Jean Antoine Pujade, Bernarde Laroche, Jean la Correge és Jean Béchade köztörvényes bűnöző volt, 1787 elején hamisításért kerültek a Bastille-ba. "
"A nevezetes napon az erőd legénysége mindössze nyolcvankét invalidusból - nyugdíjas vagy rokkant katonából -, valamint harminckét, még július 7-én odavezényelt svájci gárdistából állt. Lőszerrel bőségesen el voltak látva, ám élelemmel igencsak híján voltak."
"A támadás megindulta után nem sokkal három erődbeli invalidust foglyul ejtettek a polgárok. A katonák kintrekedtek, és a közeli kocsmában ülve, pohár bort iszogatva szerették volna kivárni az ostrom végét. Ám ruhájuk elárulta őket, így nem volt nehéz felismerni őket. "Lőttek a népre! Akasztófára velük!" - kiabálták körülöttük sokan, mire az egyik invalidus halkan megjegyezte, hogy nincs is náluk a fegyverük, de erre akkor nem sokan figyeltek. "

Láttam az Egy asszony, meg a lánya c. olasz filmet Sophia Lorennel.
Igaz, azt még nem a picsailag korrekt időszakban készítették és élethűen mutatta be, amint az olasz anya kiskorú lánykáját fekete-afrikai - marokkói, szenegáli, mali, algériai? - katonák, ha jól emlékszem, katolikus templomban egymás után megerőszakolták.
Ők voltak azok a bizonyos zuávok, és ez még az első nagy Rothschild-i háborúban történt.
Ma már ez a film is fellelhetetlen, közösségi vetítésről száműzött, a politikailag perverz letörölte a filmtérképről, még jóval a Facebook-cenzúra előtt...

Ezt a "francia forradalmat" a francia király által meggazdagított új uzsora osztály szervezte meg és irányította és irányítja azóta ugyanúgy...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés