Magyar delegációtagok: A néppárt fellázadt Merkel ellen, ezért nem választották meg Timmermanst

2019. július 1. 17:28

Az Európai Néppárt (EPP) szembement Angela Merkellel, nem választották meg Soros emberét, Frans Timmermanst, akin keresztül a Soros NGO-kat támogatták volna – így összegezték a felfüggesztett európai uniós csúcstalálkozó történéseit az ülésen és a tárgyalásokon részt vevő, az MTI-nek név nélkül nyilatkozó magyar és V4-es delegációtagok.

Weber megbukott, Timmermans következett volna

Beszámolójukban felidézték, hogy az európai parlamenti (EP-) választás után a csúcsjelölti rendszerrel kapcsolatban – főleg a liberálisok részéről – erős kifogások fogalmazódtak meg, és kiderült, hogy a néppárti Manfred Webernek a tapasztalatlansága miatt nincs meg a támogatottsága az Európai Bizottság elnöki pozíciójára. A visegrádi négyek (V4) is kritizálták őt, mert nem tiszteli a közép-európai országokat, ezért alkalmatlannak tartották a német politikust – emlékeztettek.

Kifejtették: Weber „bukása” után a múlt héten Oszakában tartott G20-csúcstalálkozón született egy megállapodás Emmanuel Macron francia elnök – mint a liberálisok egyik fő vezetője –, az európai szocialisták részéről Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és a néppárti Angela Merkel német kancellár között. A megállapodás lényege az volt, hogy Webert „leveszik”, a néppárt elengedi a bizottsági elnöki posztot. „Merkel megígérte, hogy ezt a néppárt el fogja fogadni”, és a szocialista Frans Timmermans lesz a bizottsági elnök-jelölt.

„Ezt a döntést Soros György is támogatta, hiszen Timmermans Soros embere, és a tervek szerint a Soros NGO-kat így a bizottságon keresztül tudják majd finanszírozni. Itt több milliárd euróról van szó, ráadásul Soros így bele tudna szólni az európai pénzügyi és gazdaságpolitikába is” – fogalmaztak, hozzátéve: a megállapodás értelmében így Manfred Weber kapta volna az EP-elnöki tisztséget, a liberálisok pedig az Európai Tanács elnöki posztját.

Az Európai Néppárt fellázadt Merkel ellen

A nyilatkozó delegációtagok szerint a probléma ott kezdődött, hogy vasárnap délután Brüsszelben a néppárt fellázadt Merkel ellen, és mind az elnökség, mind a „summit” leszavazta az „Oszaka-megállapodást”, amely így mindössze két voksot kapott a pártcsaládban, egyet Angela Merkeltől, egyet pedig Frank Engel luxemburgi EP-képviselőtől. „A néppárt fellázadt Merkel és az Oszaka-megállapodás ellen” – értékelték a történteket.

Azt is fontosnak tartották megemlíteni, hogy a néppárt kötött mandátumról döntött, mégpedig arról, hogy nem szabad elengedni a bizottsági elnöki posztot, azaz nem kérik az EP-elnöki tisztséget, mert az Európai Bizottság elnöki pozíciója fontosabb.

Angela Merkel azonban a néppárt döntését figyelmen kívül hagyta az Európai Tanács ülésén, és szembement a döntéssel, lesöpörte azt. A német kancellár az „Oszaka-megállapodást” képviselte – idézték fel az EU-csúcson történteket, hangsúlyozva, hogy a V4-ek és Giuseppe Conte olasz miniszterelnök – összesen mintegy 130 millió európait képviselve – határozottan szembementek ezzel, és a néppárti miniszterelnökök is lázadtak. 

Volt jelentősége Orbán levelének

Megjegyezték: volt egy olyan pillanat, amikor Merkel azt hitte, sikerült meggyőznie a néppártot, mert felajánlotta, hogy az EPP megkaphatja az Európai Tanács elnöki posztját két és fél évre az ötből, de végül ehhez sem volt meg a szükséges többség, így Merkel és Macron az ülés elhalasztását kérte keddre.

A magyar delegációtagok azt is kiemelték, hogy volt jelentősége Orbán Viktor néppártnak szóló levelének, amelyben azt írta a kormányfő, hogy súlyos, sőt történelmi hibát követne el az Európai Néppárt, ha támogatásukkal Frans Timmermans lenne az Európai Bizottság elnöke.

Összesen 115 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A teljes Unió fölött őrködik. Csak úgy szívjóságból, és küldetéstudatból.

Mégis, hogy gondolták?

Osakában kiegyeztek titokban a Timmermanson, majd visszatérve Brüsszelbe nem sikerült átverni a paktumukat.

Elmennek a picsába, de tényleg.

Merkel felsőbb utasításra azt folytatta, amit Weber elkezdett.

A bizottsági elnök főnöke

Alex Soros pár nappal ezelőtt Párizsból Berlinbe ment. És csodák csodája, Macron és Merkel azonnal kiállt Timmermans mellett.
Macron korábban Barniert támogatta, Merkel Webert.
Véletlen egybeesés lehet:-)

Egyet kifelejtettél. A szocik jelöltje. A Néppárt győzött, jó reggelt kívánok!
Itt nem a szeretem, vagy nem szeretemről van szó, hanem érdekekről.
Nekünk nem érdekünk támogatni és kész.

Ötletesek. Kitalálnak valamit.
Merkelnek hatalmas presztízsveszteség lenne, ha belekopunk a levesebe.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés