Kulturkampf: a Fidesz kicsinálja a független budapesti színházakat

2019. május 22. 11:36

Magyar Liberális Párt
MTI-OS
Budapesti vállalatokat kellene bevonni a fővárosi színházak finanszírozásába.

„A Fidesz azt ígérte, hogy a kultúr-tao elvétele után többlettámogatást kapnak majd a budapesti színházak, mára azonban kiderült, hogy ez hazugság volt. A társasági adófelajánlások kivezetése után Kásler Miklós és Tarlós István azt állították, hogy egy igazságosabb, átláthatóbb és jobban finanszírozott rendszert hoznak létre. A Fidesz azonban a támogatások odaítélésével politikai alapon szelektál a színházi műhelyek között. A cél pedig szemmel láthatóan a független és magánszínházak ellehetetlenítése volt. Az Átrium például a korábbi vállalati felajánlásoknak csak a negyedét kapja majd meg az államtól az idei évben. De hasonlóan rosszul jár többek között Pintér Béla és Társulata, a Studió K, a Rózsavölgyi Szalon és a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátor Ház is. Ez pedig a veszélybe sodorja működésüket.

A Liberálisok arra kérik az EMMI-minisztert és a főpolgármestert, hogy tartsák be ígéretüket! Gondoskodjanak róla, hogy a szabad és független budapesti színházi műhelyeket se érje hátrányos megkülönböztetés! Biztosítsák azt, hogy ezek a színházak is megkaphassák az őket illető támogatást. 

Sermer Ádám a kultúr-tao felszámolását követően arra tett javaslatot, hogy a budapesti vállalatokat kellene bevonni a fővárosi színházak finanszírozásába. A Liberálisok főpolgármester-jelöltje szerint lehetővé kellene tenni a fővárosi vállalkozások számára, hogy az iparűzési adójuk egy részét kulturális célokra ajánlhassák fel. Így lehetne biztosítani, hogy a Fidesz-kormány politikai szándékaitól függetlenül is fenn tudjon maradni az egyedülállóan színes és értékes budapesti színházi élet.”

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A magas színvonalú magánszínházat eltartja a piac, a kulturális kereslet. Ahol van színvonal, igazi kulturális élmény, önazonosulási reflexió, széles rétegeket megszólító üzenet, ott megtelnek a széksorok.

A szűk körű szubkulturális, morálisan gyakran kérdéses, vagy éppen vállalhatatlan kínálatot nyújtóak forduljanak egyéni mecenatúrához. A költségvetési pénzek menjenek értékteremtésre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés