Rakétatámadás érte Tripolit

2019. április 17. 7:48
Továbbra sincs béke az észak-afrikai ország területén, ez újabb migrációs hullámot eredményezhet.

Legkevesebb két ember meghalt, nyolc megsebesült, amikor rakétatámadás érte a líbiai fővárost, Tripolit kedden késő este – vált ismertté a helyi különleges szolgálatok tájékoztatásából. A beszámolók szerint a fővárosba néhány rakéta csapódott be, hatalmas robbanásokat lehetett hallani.

Halífa Haftar tábornok katonáit tette felelőssé Fájez esz-Szarrádzs, a líbiai egységkormány vezetője a Tripoli elleni rakétatámadásért, és háborús bűnök elkövetésével vádolta meg a tábornokot. Szerdára virradóra Szarrádzs személyesen is felkereste a fővárosnak azt a két kerületét, ahová az éjszaka becsapódtak a rakéták, megölve legkevesebb három embert, köztük két nőt. A sajtóhoz videón eljuttatott nyilatkozatában Haftar katonáit tette felelőssé a pusztításért, háborús bűncselekménnyel vádolva a tábornokot.

„Holnap minden, a háborús és az emberiesség elleni bűncselekményekre vonatkozó dokumentumot eljuttatunk a Nemzetközi Büntetőbírósághoz” – jelentette ki Szarrádzs. Erre válaszul a Haftar vezette „Líbiai Nemzeti Hadsereg” (LNH) tagadta, hogy köze lenne a a légicsapáshoz, és azokért a Tripolit uralmuk alatt tartó „terrorista milíciákat” tette felelőssé.

Kedden a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze, Fatou Bensouda felszólította a líbiai fegyveres csoportokat, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi humanitárius jog szabályait, egyúttal figyelmeztette a háborús bűncselekmények elkövetőit, hogy eljárást indítanak ellenük.

Az észak-afrikai országban Moammer Kadhafi líbiai diktátor 2011-es megbuktatása óta zűrzavar uralkodik. Líbia két részre szakadt a nemzetközileg elismert egységkormány és a tobruki ellenkormány között. Haftar ez utóbbit támogatja úgynevezett Líbiai Nemzeti Hadseregével, amely jelentős területeket felügyel az ország keleti és déli részén.

A Haftár tábornok vezette kelet-líbiai hadsereg (LNA) április negyedikén indult Tripoli ellen, ahol a nemzetközi segítséggel felállított egységkormány működik. A támadás indoklásaként Haftár azt mondta, célja megtisztítani az országot a „terroristáktól és zsoldosoktól”. A harcok már a főváros külső területén zajlanak. Az egészségügyi világszervezet (WHO) adatai szerint a harci cselekményekben 174 ember vesztette életét, 756 megsebesült.

Az Egyesült Államok és az ENSZ is a hadműveletek leállítását szorgalmazta Haftárnál, aki azonban láthatólag kitart a támadás mellett. Líbia egykori olasz gyarmat, és az Európába tartó migránsok egyik fő kiindulópontja.

(MTI)

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Legalabb a fegyvergyarosoknak sem kopik fel az alluk!
Es ujabb tomegek indulhatnak Europa fele, igy fellenditve a telefoniat es a bankszektort!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés