Pópa a pápa ellen: „Eretnek” ne menjen Romániába

2019. február 11. 16:39

Egy Görögországba száműzött román egyházi személy petíciót indított azért, hogy Ferenc pápa ne tegye be a lábát Romániába – adta hírül a Főtér.

A romániai magyar nyelvű portálon megjelent cikkből kiderül: Matei Vulcănescu, egy „dogmatikai kérdésekben” hajthatatlan román egyházfi petíciójában úgy fogalmaz: nem megengedhető, hogy „az ortodoxok és a pápista eretnekek együtt imádkozzanak a templomokban”, hiszen a pápalátogatás kapcsán az a tévképzet alakulhatna ki egyesekben, hogy az ortodoxok és a „pápisták” egy egyházat alkotnak, holott csakis az ortodox az egyetlen igaz egyház.

A pópa szerint a pápa ugyanis eretnek, és az egyházszakadás óta nem tekinthető Krisztus földi helytartójának. Természetesen az szerinte méltányos – és talán keresztényi – lenne, hogy mint államfő, vagy mint egyszerű turista a szent román anyaföldre lépjen, de az már túl menne minden határon, hogy az ortodoxia miséjén vegyen részt.

Lehet azonban, az eddig 5 ezer fő által aláírt petícióban csak valamiféle belső feszültségét akarja levezetni a pópa, ugyanis – mint ahogy arról a Főtér beszámol – a pópa már hosszú ideje Görögországban működik, ugyanis saját egyházának elöljárói kénytelenek voltak kitiltani több romániai megye templomaiból.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/143024

Ajánljuk még a témában