Szlovén miniszterelnök: Szlovénia támogatni fogja a nemzeti közösségeket

2018. november 30. 21:07
Szlovénia támogatni fogja a nemzeti közösségeket, amelyeknek saját küldetésük van, mégpedig a nyelv, a kultúra és az identitás megőrzése – mondta Marjan Sarec szlovén kormányfő.

Szlovénia támogatni fogja a nemzeti közösségeket, amelyeknek saját küldetésük van, mégpedig a nyelv, a kultúra és az identitás megőrzése – mondta Marjan Sarec szlovén kormányfő a Szlovéniában élő magyar nemzeti közösség rádióműsorának 60 éves és tévéadásainak 40 éves jubileumi rendezvényén pénteken Lendván. Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő, a nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke megköszönte a támogatást.

A szlovén miniszterelnök toleranciára szólított fel. Mint mondta, gyerekként ő is sokszor nézte a tévében a magyar nyelvű adást, bár nem tudta milyen nyelvről van szó, annyit tudott, hogy az ország keleti részén bár más nemzetiségű emberek élnek, akik más nyelvet beszélnek, ők Szlovéniához tartoznak. „Tiszteld mások kultúráját, hagyományait és nyelvét, ahogy a sajátodat, csak így lehet a jövőben is békésen együtt élni” – hangsúlyozta. Fenyvesi Zoltán ünnepi beszédében megköszönte a szlovén államnak, hogy a Muravidéken élő magyarság ma is anyanyelvén kaphat hírt az ország, a térség történéseiről és adhat hírt magáról. „Bízunk benne, hogy még nagyon sokáig lesz magyar nyelvű adás, mert ez azt fogja jelenteni, hogy van kiről, van kinek szóljon” – húzta alá. 

Mint mondta: a magyar kormány programjainak és támogatásainak középpontjában is az a célkitűzés áll, hogy minden magyar tudja és érezze, számíthat az anyaországra. „Támogatjuk a határon túl élő magyarokat identitásuk megőrzésében, amiben mindenhol a világon kulcsszerepük van a magyar nyelvű médiumoknak” – fogalmazott a képviselő. Zver Ilona, a Szlovén RTV magyar műsorokért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta: a két médium összekötő szerepet tölt be a kisebbség, a többségi nemzet és az anyanemzet között. A technika vívmányainak köszönhetően pedig az elvándoroltak számára a szülőfölddel való kapcsolattartás lehetőségét jelenti – tette hozzá. Úgy vélte: az egyre erőteljesebb türelmetlenséggel megküzdve világítótoronyként próbálja mutatni a helyes utat.

Az első magyar nyelvű rádióműsort 1958-ban sugározták Szlovéniában Muraszombatból, az első magyar nyelvű tévéműsort pedig 1978-ban tűzte műsorára a szlovén televízió. Később mindkét szerkesztőség Lendvára költözött és a szlovén közszolgálati televízió szerves részévé vált. A két szerkesztőségnek 2004-óta a Szlovén Rádió és Televízió (RTV) magyar nyelvű műsorainak lendvai stúdiójában van a székhelye. A Hidak szerkesztősége nyolc különböző magyar nyelvű adással jelentkezik a szlovén közszolgálati televízióban heti négyszer harminc percben, a Muravidéki Magyar Rádió pedig napi 24 órás műsort sugároz, amelyből 13,5 óra élő adás. A valamivel több mint hatezer fős szlovéniai magyarság az elektronikus médián túl egy folyóirattal is rendelkezik, a Népújság 1400 példányszámban jelenik meg hetente.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés