Merkel viselkedik a legtisztességesebben

2018. június 25. 09:01

Gyurcsány Ferenc
Facebook

A menekültben is elsősorban embert lát.

„Menekültügyi minicsúcs van. Az európai vezetők egymással veszekednek. Merkel szeretne megőrizni valamit az emberségből, az olaszoknak elegük van, hogy senki nem segít nekik, a mi környékünkön politikát csinálnak az embertelenségből. Hogyne tudnám, hogy a választói akarat egy ponton túl mindent felülír. Ezzel együtt is a kereszténydemokrata Merkel viselkedik a legtisztességesebben. A menekültben is elsősorban embert lát.

Ilyen egyszerű. De lenne egy megjegyzésem. 

Ha az európai emberek többsége nem fog jobban élni a belátható jövőben, ha növekszik a kilátástalanság, akkor mivel félteni fogja megmaradt biztonságát, be fog zárkózni. Mert a megmaradás igénye fontosabb a szolidáris emberiségnél. Segítek ha tudok – mondják és hozzáteszik, de most nem tudok, mert én is bajban vagyok. Először magamat mentem és csak aztán téged. És most én vagyok soron. 

És én értem. Nem rossz emberek alkotják Európát. Csak most bajban vannak. 2008 óta folyamatosan. 

És ezen a ponton Merkelnek sincs igaza. A 2008-as válság kezelésében nem értette meg, hogy a megszorítások kizárólagos politikája emberek tízmillióit olyan lecsúszasba löki, melynek egyenes következménye a folyamatos egzisztenciális félelem, a munka elvesztése, a szociális ellátások csökkenése miatti aggodalom, végső soron mint hiszik, kultúránk, nemzetünk halála. És ez a legjobb táptalaja az idegenellenességnek. 

Ha nincs európai felemelkedés, ha nem élnek jobb életet tízmilliók, akkor marad a bezárkózás, az önzés, a nacionalizmus. 
Szóval a legjobb menekültpolitika az európai átlagember életének javítása. És akkor majd lehet miből adni, lesz szolidaritás. De ehhez Merkelnek is változni kell. 

Amíg ez nem megy, addig fennmaradnak az áldatlan viták és jönnek a bevándorlás-ellenes nacioanalisták. Mi meg őrizzük maradék emberségünket megváltoztathatatlan kisebbségben.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/131569