Először végeztek ki halálraítéltet 2009 óta Thaiföldön

2018. június 19. 9:25
A 26 éves férfi 2012-ben meggyilkolt egy 17 éves fiút.

Először végeztek ki halálra ítéltet 2009 óta Thaiföldön – közölte kedden az ország büntetés-végrehajtási hivatala. Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet elítélte a kivégzést, szerinte ez teljesen hibás eszköz a bűnözés visszaszorítására.

Egy 26 éves férfin hajtották végre méreginjekcióval a halálos ítéletet, mert 2012-ben meggyilkolt egy 17 éves fiút. Ő volt a hetedik az országban, akit méreginjekcióval végeztek ki azóta, hogy 2003-ban bevezették ezt a módszert a golyó általi halál felváltására. 2009-ben kábítószer-kereskedőket végeztek ki.

Katherine Gerson, az AI thaiföldi kampányigazgatója hírügynökségeknek nyilatkozva azt mondta: Thaiföld visszalépett attól a vállalásától, hogy eltörli a halálbüntetést. Azt reméli, hogy ezzel az eszközzel vissza tudja szorítani a bűnözést, pedig nincs arra bizonyíték, hogy a halálbüntetésnek volna bármilyen különleges elrettentő hatása. A thaiföldi kormánynak azonnal fel kellene hagynia ezzel a gyakorlattal – mondta.

Thaiföld egyike azon ázsiai országoknak, ahol a legzsúfoltabbak a börtönök, és a legtöbb elítéltet kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményért zárják be. Háromszáz-hatvanegyezer ember tölti szabadságvesztését az ország börtöneiben, és közülük 520-at ítéltek halálra a büntetés-végrehajtási hivatal adatai szerint. Halálbüntetést 35 féle bűncselekményért lehet kiszabni Thaiföldön, köztük gyilkosságért és kábítószer-csempészésért.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában