Orbánt bírálta Emmanuel Macron

2018. április 16. 15:06

„Egyetlen, Orbán Viktor által vallott értéket sem tartok a magaménak. De ott van, megválasztották” – nyilatkozta Emmanuel Macron francia elnök.

Orbán Viktor újraválasztott magyar miniszterelnököt bírálta Emmanuel Macron francia köztársasági elnök – közölte a Főtér. A lap Macron államfővé választásának első évfordulója alkalmából adott tévéinterjúját szemlézte, melyben a riporter rákérdezett: hogyan építhető újra Európa olyan exkommunista országokkal, amelyek ellenzik a menekültek, az idegenek befogadását? Ezen a ponton példaként Orbán Viktort hozták fel.

„Úgy tekintem Európát, ahogy van. Panaszkodhatunk. Én is panaszkodom miatta. Egyetlen, Orbán Viktor által vallott értéket sem tartok a magaménak. De ott van, megválasztották” – szögezte le a francia államfő. Hozzátette: jelenleg az illiberális demokráciák felemelkedésének vagyunk szemtanúi.

„Egyrészt egy sor olyan demokráciát látok, ahol a lakosság körében egyfajta fáradtság uralkodott el. Olyan demokráciákat, amelyek megszokták a gyengeségeket, az igazságtalanságot, az egyenlőtlenséget, a dühöt, és ahol növekvőben van a populizmus, amelyet ugyan erkölcsileg elítélnek, de nem támadják az alapjait” – közölte Macron. A folytatásban hozzátette: „másrészt ott vannak az illiberális demokráciák, ahol azt mondják: Látják, ezek az emberek gyengék. Ezért nem tartjuk többé tiszteletben a demokráciát. Támadást indítunk a bírák és ügyészek függetlensége ellen”.  Példaként hozta fel Lengyelországot és Magyarországot is, megjegyezve, egyesek ugyanígy járnak el Romániában. A francia államfő egyben üdvözölte Klaus Iohannis román elnök munkáját, aki „irányítás alatt tartja a dolgokat”.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/128243

Ajánljuk még a témában