Izraelben vegyes érzelmekkel fogadták az osztrák választás eredményét

2017. október 16. 11:03

A bécsi zsidó közösség rabbija reményét fejezte ki, hogy nem jobboldali koalíció kerül kormányra Ausztriában. Júda Glick, a jobboldali Likud párt parlamenti képviselője viszont Izrael barátjaként jellemezte a szabadságpártot vezető Heinz-Christian Strachét.

Izraelben vegyes érzelmekkel fogadták az osztrák parlamenti választások eredményét. A katonai rádióban hétfőn megszólalt a bécsi zsidó közösség rabbija, aki héberül elmondott beszámolójában elégedett volt a választások eredményével, és reményét fejezte ki, hogy a győztes konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) az Osztrák Szociáldemokrata Párttal (SPÖ), és nem az ÖVP-től jobbra álló Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) alakít majd koalíciós kormányt.

Júda Glick, a jobboldali Likud párt parlamenti képviselője viszont Izrael barátjaként jellemezte a szabadságpártot vezető Heinz-Christian Strachét, aki személyes találkozójukon megígérte neki, hogy kancellárrá választása esetén Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti az osztrák nagykövetséget.

Slomó Avineri, a jeruzsálemi Héber Egyetem politológia professzora a közszolgálati rádió reggeli műsorában az európai jobboldali előretörést elemezte, s hangsúlyozta a már kormányzó, vagy várhatóan kormányra kerülő jobboldali pártok „antiszemita gyökereit”, és arra intette az izraeli vezetőket, hogy „álljanak ellen a kísértésnek”, a baráti viszony kialakításának, még akkor is ha e pártok látványosan támogatják Izraelt a közös muzulmán-ellenesség miatt. 

A Háárec című újság hétfői számában emlékeztet rá, hogy 2000-ben Izrael bécsi nagykövetének visszahívásával tiltakozott a jobboldali radikális szabadságpárt csatlakozása ellen az akkori osztrák kormányhoz.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/119247

Ajánljuk még a témában