Rossz és ideologikus a National Geographic gender-száma

2017. február 7. 21:23

Andrew T. Walker-Denny Burk
Public Discourse
A transzneműség nem tudományos felfedezés, hanem egy előzetes ideológiai elköteleződés a nemek bizonytalanságával kapcsolatban.

„Először is: Henig nem szolgál semmiféle lényegi érvvel amellett, hogy bárki benső, saját magáról alkotott felfogása a »nemi identitásáról« meg kellene, hogy határozza a nemét, vagy nagyobb erővel esne latba, mint biológiai neme. Cikke olyan személyek vallomásait mutatja be, akik azt állítják, hogy nemi identitásuk ellentétben áll biológiai nemükkel. De egy ilyen vallomás elégtelen. Egy igény bejelentése nem jelenti egyben azt is, hogy bemutattuk eme igény hitelességét. Az olvasók nem kapnak magyarázatot arra, miért is kellene elfogadniuk valóságként valakinek a biológiai nemétől különböző nemi identitását ahelyett, hogy azt szubjektív érzésként vagy önfelfogásként értékelnék. 

Valójában ez az a nehézség, ami megmérgezi a transzneműek mozgalmát. Ez a mozgalom nem bizonyítékokra épül, hanem az expresszív individualizmus ideológiájára – az elképzelésre, hogy identitásunkat teljes mértékben mi határozzuk meg, és hogy ezt az identitás mindenkinek tisztelnie kellene és támogatnia kellene, függetlenül attól, hogy milyen identitás is ez. Ez az expresszív individualizmus nem követel meg semmilyen erkölcsi érvet vagy empirikus igazolást, akármilyen abszurd vagy ellentmondásos igényei vannak is. A transzneműség nem tudományos felfedezés, hanem egy előzetes ideológiai elköteleződés a nemek bizonytalanságával kapcsolatban.

Másodszor: Henig téved, amikor az interszexualitást párhuzamba állítja a transzneműséggel. Ez a kettő ugyanis teljesen mást jelent. Az »interszex« egy olyan fogalom, ami az ember reproduktív rendszereit befolyásoló tényezőket írja le. A »nemi fejlődés ezen zavarai« atipikus reproduktív anatómiát eredményeznek: egyes interszex személyek »kétféle genitáliával« születnek, ami a nemi meghatározást születéstől fogva megnehezíti. 

És épp ez az a pont, ahol az interszexualitás nagyon is különbözik a transzneműségtől. Azoknak, akik transzneműként határozzák meg magukat, nincs kétségük a biológiai nemük felől. A transzneműség azt jelenti, hogy valaki úgy érzi, nemi identitása nincs szinkronban a biológiai nemével. Magyarán a transzneműség arra a feltételezésre épül, hogy az illető biológiai neme ismert és egyértelmű.

Interszexualitás és transzneműség: alma és körte, de ezt sosem fogják megtudni azok, akik csak Heding cikkét olvasták. Azok, akik a genderforradalmat próbálják tovább erőltetni, maguk is érdekeltek a különböző fogalmak összemosásában. Úgy érzik, ha kimutathatják, hogy a biológiai nem inkább skála, mintsem bináris kettősség, alááshatják a nemi esszencializmust. Azonban az interszexualitás nem ássa alá a férfi és a nő nemi binaritását. Eltérés a bináris normától, nem pedig egy új norma megalapítása. Így aztán az interszexualitás pszichológiai megtapasztalása nem ugyanaz a pszichológiai kategória, mint  a nemi identitászavar vagy a transzneműség. Henig azért köti össze a két fogalmat, nem éppen problémamentesen, hogy egy tető alá hozza a biológiai nemmel ellentétben álló nemi identitást és az abnormális nemi fejlődés orvosi eseteit.”

A Public Discourse a Princeton Egyetemen működő Witherspoon Institute folyóirata.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A mai világmegváltók már semmi újat nem tudnak mondani, ideológiájuk a tradicionális dolgok, sőt már a természet törvényeinek tagadására irányul. Kíváncsi vagyok, mikor jutnak el mondjuk, a gravitáció tagadásáig, oda, hogy az nem létezik, az csak egy látszat, amit csak a hülye maradiak fogadnak el.

Világos okfejtés , meggyőző érvek , mind tapasztalati mind pedig spekulatív síkon !

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés