Verhofstadt a kvótareferendumról: igennel kell szavazni

2016. szeptember 1. 10:57

Guy Verhofstadt támogatja a Fodor Gábor-féle MLP-t abban, hogy győzze meg a lakosságot, voksoljanak igennel az októberi népszavazáson. „Hamarosan egy nagyon fontos kezdeményezésbe vágtok bele” – buzdította a volt belga kormányfő a pártot az igen melletti kampányolásra.

Guy Verhofstadt arra buzdítja a magyarokat, hogy szavazzanak igennel a kötelező betelepítési kvótáról szóló októberi népszavazáson. A korábbi belga miniszterelnök támogatja a Magyar Liberális Pártot abban, hogy meggyőzze erről a lakosságot – írta a Népszabadság szerdán.

A politikus – aki 1999 és 2008 között volt Belgium kormányfője – az MLP-nek küldött levelében úgy fogalmazott: „hamarosan egy nagyon fontos kezdeményezésbe vágtok bele, hogy megismertessétek honfitársaitokkal a kormányotok által szervezett, október 2-i népszavazás valódi tétjét, és kampányoljatok az IGEN mellett, egy európai megoldásért”.

A volt kormányfő szerint a kérdés sugalmazó és manipulatív

Guy Verhofstadt szerint Orbán Viktor „sajnálatosan úgy döntött, hogy egy sugalmazó és manipulatív kérdésen alapuló népszavazást rendez”, amely képes meggátolni vagy éppen teljesen ellehetetleníteni minden közös európai uniós megoldást.

A belga politikus elismeri, hogy a menekültválság felfedte az EU hiányosságait, megkérdőjelezte a schengeni övezetet, a belső határok nélkül működő Európát, és veszélyeztette az egész EU koherenciáját. Ugyanakkor úgy véli, hogy tovább kell dolgozni a migrációs válság közös megoldásán és az európai egység megőrzésén.

Az MLP számíthat Verhofstadt támogatására

Guy Verhofstadt azt írta: Orbán Viktor „nem” válasza azt jelenti, hogy ő inkább Magyarország körbekerítését választja, és esetleg más EU-s tagállamok is erre az útra tévednek. Azonban „illúzió azt gondolni”, hogy az unión belüli határok nyitottak maradhatnak anélkül, hogy kiépülne egy közös európai rendszer – hangsúlyozta.

Levele végén a belga politikus biztosította az MLP-t arról, hogy az ellenzéki párt az igen melletti kampányában számíthat mind az ő, mind a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért támogatására.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/103674