Kész Zoltán és a CATO Intézet

2015. február 3. 15:47

Pogátsa Zoltán
pogiblog
Kész úr libertariánus nézeteket vall, azaz szélsőségesen piacpárti és állam ellenes. Facebook fotóján az amerikai CATO intézet logója alatt szerepel Kész úr, ahol előadott.

A DK-MSzP-Együtt-PM ellenzéki csoport a februári veszprémi időközi választáson Kész Zoltán angoltanárt támogatja.(…)

Facebook fotóján az amerikai CATO intézet logója alatt szerepel Kész úr, ahol előadott. Magyarországon pedig a hasonló nézeteket valló Szabad Piac Alapítvány igazgatója.

Miért fontos ez? Magyarországon nem mindenki tudja, mi is az a CATO Intézet. Először is érdemes róla elmondani, hogy létrehozója Charles G. Koch, fő finanszírozói pedig a nagyvállalkozó Koch testvérek, akik szélsőségesen neoliberális Tea Party mozgalom első számú támogatói. Szintén ők a Republikánus Párt legnagyobb támogatói, ráadásul nem is szűken a pártnak és a jelölteknek juttatott támogatások formájában, hanem civil szervezeteknek álcázott úgynevezett politikai akcióbizottságok (political action committees) reklámjaival. Ezek a szervezeket gyakorlatilag a Republikánus Párt nézeteit reklámozzák, ám kívül esnek a kampányfinanszírozás átláthatósági keretein. A Koch testvérek tehát az átlátható politikai legagyobb ellenségei az Egyesült Államokban, illetve a nagyvállalatok politikai befolyásszerzésének első számú emblémái. Politikai reklámokra becslések szerint kétszer annyit költöttek az utolsó választáson, mint a két nagy párt együtt!!! (…)

A CATO hírhedt módon támogatta a dohányipart. Ellenzi az állami iskolarendszert, annak pirvatizációja mellett száll síkra. Szélsőségesen csökkentené a szociálpolitikai támogatásokat, az egészségügyet privatizálná.

Hogyan számol el ezzel a Szocialista Párt, amely magát baloldali pártnak tartja? Miután az Orbán kormány drasztikus megszorításokat hajtott végre az oktatási rendszerben, gyakorlatilag felszámolta a szociálpolitikát, a munkanélküli segélyezést és képzést, elbizonytalanította az állami nyugdíjrendszer jövőjét, a magát baloldalinak nevező ellenzék jelöltje ki fog állni, és azt mondja a veszprémi választóknak, hogy ő teljesen megszűntetné ezeket? A görög Sziriza választási győzelmét üdvözlő PM, aki a neoliberális Bokrost nem támogatta Budapesten, és az MSzP, amely szintén csak félszívvel, elhatárolódik a saját jelöltjének a politikai nézeteitől Veszprémben? (Bokros MOMA-ja amúgy csak a bevételi oldalon neoliberális. A kiadási oldalon egy rendes szociáldemokrata programot hírdet. Mindennek inkoherenciája 13 fős pártként nem kell zavarja, de a valódi pártok egyszer tényleg kormányozni akarnak majd…)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"de a valódi pártok egyszer tényleg kormányozni akarnak majd"

Nem gond. Több köpönyegük is van.

"civil szervezeteknek álcázott úgynevezett politikai akcióbizottságok (political action committees) reklámjaival. Ezek a szervezetek kívül esnek a kampányfinanszírozás átláthatósági keretein. A Koch testvérek tehát az átlátható politikai legnagyobb ellenségei az Egyesült Államokban"
Igen, de ez itt Magyarországon egyáltalán nem lesz szükségszerűen így.
Különben, a Koch testvérek is a demokrácia nagy ami bajnokai, ezeket a húzásokat s kizárólag az ellenség félrevezetése okán végzik.
Kész is nagy demokrata.
A Sziriza is, a PM is, az MSzP is, a MOMA is.
Mi itt a gond egyáltalán?

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2015. február 3. 16:11

Az eredeti cikk végén:
"A bejegyzés elkészülte után kiderült, Kész úr talán még a CATO-nál is radikálisabb. Ő a rendőrség és az úthálózat privatizálását sem tartja elképzelhetetlennek. "

A Tea Party szerintem egyértelműen ultrakonzervatív, s mint ilyen - ultra - túlzó, s ezért önmaga karikatúrája lett.
De: nincs bővebb ismeretem róla, felületes a meglátásom.

Világnézeti katyvasz.

„A DK-MSzP-Együtt-PM ellenzéki csoport a februári veszprémi időközi választáson Kész Zoltán angoltanárt támogatja.(…)"

Pedig az MSZP nevében benne van a Szocialista jelző, ami arra utal, hogy a munkavállalók érdekeit képviseli a munkáltatók túlhatalmával szemben.

Kész blogjában ezt írta:

Nem hisz
az esélyegyenlőségben
és az általános választójogban.

Szerinte
a kaptalista kizsákmányolás a jó
és az államnak ki kell vonulni
az oktatásból
és az egészségügyből.

Kész lényegében a korábbi SZDSZ szélsőséges neoliberalizmusát képviseli.

Ezt a fajta liberalizmust a választók elutasították, mert korábban az SZDSZ képviselte a liberalizmust Magyarországon túlteljesítve az abnormát,

és kizárólag a gazdagok anarchizmusát képviselte.

A magyarországi politikát sokáig zsarolási potenciálja révén uraló SZDSZ felfogása leragadt Adam Smith kapitalizmusképénél, megfejelve azt az állam elhalásáról szőtt elméletükkel.

Maga a híres neoliberális Nobel díjas közgazdász, Milton Friedman ezzel szemben
így vélekedett:

"Az állam szükséges, mint egy, a játékszabályokat meghatározó fórum, és
mint a bíró, aki elmagyarázza a szabályokat, és megköveteli azok
betartását."
Ahol szabályok vannak és megkövetelik azok betartását ott nem lehet korlátlan a
Szabadság sem, a "Piaci Automatizmusok" működése sem lehet korlátok nélkül!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés