Cameron: 2015 után népszavazás lesz a brit EU-tagságról

2013. január 23. 16:18
Nagy-Britannia 2015 után, a következő parlamenti időszak első felében népszavazáson dönthet EU-tagságának jövőjéről – közölte szerdán Londonban a brit kormányfő. Cameron szerint az EU fennmaradására a legnagyobb veszélyt nem a változtatások szószólói jelentik, hanem azok, akik az „új gondolkodásmódot eretnekségként bélyegzik meg”. A brit miniszterelnök szerint „hosszú történelme során Európa már megtapasztalhatta, hogy vannak olyan eretnekek, akikről kiderült, hogy igazuk van”.

David Cameron hetek óta feszült figyelemmel várt, belső viták és külpolitikai fejlemények miatt többször elhalasztott beszédében kijelentette, hogy a brit lakosság körében minden eddiginél nagyobb a kiábrándultság az EU-val szemben, ezért a brit kormány újra akarja tárgyalni viszonyrendszerét az unióval. A cél az, hogy Nagy-Britannia olyan Európai Unió tagja legyen, amelynek központi eleme az egységes piac, és amelyben az egyes tagállamok kormányai elsősorban saját nemzeti parlamentjeiknek tartoznak beszámolással. Ha erről az új viszonyrendszerről megszületik a megállapodás, azt a brit kormány népszavazásra terjeszti, nagyon egyszerű választási lehetőséggel: a választóknak arról kell majd dönteniük, hogy a kialkudott új viszonyrendszer feltételei alapján továbbra is az Európai Unióban kívánják-e látni Nagy-Britanniát, vagy inkább kiléptetnék az országot az EU-ból – mondta a brit kormányfő.

Cameron több korábbi nyilatkozatában is ígéretet tett arra, hogy a brit választóknak lesz lehetőségük valós döntésre Nagy-Britannia és az EU jövőbeni kapcsolatairól, a referendum szó használatát azonban szerdai beszédéig kerülte, és nem részletezte, hogy milyen döntési lehetőségre gondol. A Konzervatív Párt erőteljesen EU-szkeptikus parlamenti jobbszárnya azonban pontosan olyan – a brit politikai zsargonban „in or out” (kilépni vagy maradni) néven emlegetett – referendum-változatot követel már jó ideje a brit EU-tagság jövőjéről, mint amilyet Cameron szerdán kilátásba helyezett. A kormányfő szerint a népszavazást a 2015-ben kezdődő parlamenti ciklus első felében kell megtartani. Ez azt jelenti, hogy – mivel a brit választási törvény rögzített, ötéves parlamenti ciklusokat ír elő – a referendumot legkésőbb 2017 végéig megtartják, feltéve, hogy a Liberális Demokratákkal koalícióban kormányzó Konzervatív Párt a 2015-ben esedékes választásokat megnyeri.

A 2010 óta ellenzékben politizáló Munkáspárt – a brit baloldal legnagyobb politikai ereje –, amelynek jelenleg számottevő támogatottsági előnyt mutatnak ki a közvélemény-kutatások, határozottan elveti az EU-tagságról szóló népszavazást. Ed Miliband, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje minapi nyilatkozatában „hihetetlenül veszélyes hazárdjátéknak” minősítette a Konzervatív Párt EU-politikáját, és különösen a brit EU-tagság ügyéről szóló népszavazás lehetőségének felvetését. Miliband a BBC televízió múlt hétvégi politikai magazinműsorában kijelentette: véleménye szerint David Cameron miniszterelnök politikája azt eredményezheti, hogy Nagy-Britannia „holdkórosként kisétál az EU kijáratán”.

Szerdai beszédében Cameron maga is elismerte a brit EU-tagság megszűnésének veszélyét, véleménye szerint azonban ezt nem kormányának politikája, hanem az EU-reformok elmaradása okozhatja. A kormányfő kijelentette: ha az Európai Unió nem hajtja végre a London által szükségesnek ítélt reformokat, akkor felmerül az EU kudarcának veszélye, és ebben a helyzetben Nagy-Britannia „a kijárat felé sodródhat”. Cameron szerint az EU fennmaradására a legnagyobb veszélyt nem a változtatások szószólói jelentik, hanem azok, akik az „új gondolkodásmódot eretnekségként bélyegzik meg”. A brit miniszterelnök szerint „hosszú történelme során Európa már megtapasztalhatta, hogy vannak olyan eretnekek, akikről kiderült, hogy igazuk van” - fogalmazott a brit miniszterelnök. A kormányfő szerint a jelenlegi állapotok fenntartása nem biztosítaná az euróövezet fennmaradását sem, és nem hozná közelebb az EU-t saját polgáraihoz. Hozzátette: a brit választók megítélése szerint az Európai Unió által célba vett politikai integráció már messze túlmegy azon szinten, amelyben még jól éreznék magukat.

David Cameron szerint a britek az EU-ban zajló változásokból csak annyit látnak, hogy szerződés szerződést követ, megváltoztatva a hatásköri egyensúlyokat a tagországok és Brüsszel között, és mindehhez soha nem kérik ki a véleményüket. Cameron szerint a britekben felmerül azt a kérdés is, hogy mit jelent az euróövezet fenntartása érdekében mélyülő integráció egy olyan ország számára, amely nem tagja az eurónak. Ennek következménye az, hogy az EU demokratikus elfogadottsága ma már hajszálvékony Nagy-Britanniában – fogalmazott a brit kormányfő.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet ugyanakkor a kilépés kockázataira is, mondván: ha Nagy-Britannia kivonulna az EU-ból, az unióban hozott döntések továbbra is alapvető hatással lennének a brit gazdaságra, csak éppen Londonnak már semmiféle beleszólása, vétójoga nem lenne e döntésekkel kapcsolatban. Cameron ugyanakkor alig burkolt célzást tett arra is, hogy az EU-nak szintén érdeke a brit követelések figyelembe vétele. Kijelentette: Nagy-Britannia Európa egyik legerősebb hatalma, a liberális gazdasági reformok egyik hajtóereje, és nélküle „egészen másfajta Európai Unió” alakulna ki. „Nehéz lenne vitatkozni azzal az érvvel”, hogy Nagy-Britannia távozásával jelentősen zsugorodna az EU befolyása - fogalmazott szerdai beszédében a brit kormányfő.

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

ostoba!
ezermilliárdokat veszítenénk rajta, az állami beruházások 97%-ában van EU-s pénz

Igazuk van. Vagy bent, vagy kint. Az angolok nincsenek Schengenben, se a kozos valutaban, Lisszabon is alig ment le a torkukon.

Dontsek el mi legyen - vagy bent vannak teljesen, vagy lepjenek ki, de ez a fellabbal itt fellabbal ott jatek nem vezet sehova.

Az EU-nak akkor van eselye fennmaradni es az usa hatekony rivalisava kinoni magat, ha erosebben kozpontosit, es gyorsabb, hatekonyabb dontesi mechanizmusokat valosit meg.
Aki ebben partner az maradjon bent, aki nem az lepjen ki.

Valoszinu ugyis ez lesz, megjegyzem mi is jobban jarnank ha inkabb az EU helyett egy Kozep-Kelet Europai konfoderaciot hoznank letre a visegradi orszagokkal tobbek kozott.

Nem lehet egy szeker ele teljesen mas lovakat fogni. Az meg foleg nem megy, hogy befogunk ket versenylovat, par szamarat, egy-ket malacot, meg nehany macskat.

Ki az aki többet fizet és kevesebbet kap?
Ezt Magyarországra érted?

csak hogy kicsit elősegítsem a te igényedet is a gondolkodásra:

Egyetlen ország sem kapott nemzeti össztermékéhez (GNI) viszonyítva több pénzt 2011-ben az uniós költségvetésből Magyarországnál.

Hazánk 2011-es nemzeti befizetése az EU költségvetésébe 836,4 millió euró volt, a közvetlenül az uniós kasszába befolyó vámokkal és cukorilletékkel együtt pedig 937,4 millióra rúg a „hozzájárulás”. Az adminisztratív költségeket is figyelembe véve 4,5 milliárd euróval jócskán pozitív volt a 2011-es magyar költségvetési egyenleg. Az ország tehát ennyivel több pénzt hívott le az EU-tól, mint amennyit oda befizetett.

http://bruxinfo.hu/cikk/201209..

Na akkor ez milyen pénz, nagyokos???

es arrol hol a kimutatas, hogy mennyi hianyzik a GDP-bol amiatt mert a vamuniot elvezo bejovo nyugati multik megfojtjak a hazai vallalkozasokat?

Miért fojtanák meg a hazai vállalkozásokat az elmaradt vámok?
Szerinted ha ny-európai termékek árára még vám is rakódna, akkor a hazai kereskedések többet tudnának eladni, vagy micsoda?

Az angolok mindig fél szívvel és fél lábbal voltak az EU-ban. Antall Józsefnek volt valami elképzelése arról, hogy Magyarországtól Törökországig jöjjön létre valamilyen együttműködési rendszer, abban nem sereghajtók lettünk volna.

"Gazdasági fejlesztésre, élénkítésre nem lehet fordítani."

A kohéziós alap speciel és többek között éppen a gazdaság stabilizálására jött létre.
Kicsit utánanézhetnél mielőtt ilyeneket leírsz.

Az első felvetésnél valamelyik nagyokos még arra célzott, hogy többet fizetünk be, most meg már a szökőkutaknál és a vámnál járunk.

megértük???

Volt olyan év amikor többet fizettünk be, mint amit kaptunk?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés