Nemzeti ügy lehetne a béke iparága

2024. augusztus 09. 16:35

Hosszú évtizedek óta foglalkozom turizmuspolitikával, már kormányzati időszakban (ami nem most volt) is felelőse voltam ennek a területnek.

2024. augusztus 09. 16:35
Ujhelyi István
Ujhelyi István
Index

Fotó: MTI/Kovács Attila

„Sokan és sokszor – nem ritkán politikai gellert adva a jelentésének – használják manapság a »béke« kifejezést, pedig ez is valami olyan, amit jó lenne nem olcsó politikai valutaként elkoptatni. Régóta mondjuk a turisztikai szakmában, hogy a turizmus a »béke iparága« és ebben jóval több van, mint amit elsőre belegondolnak. Hosszú évtizedek óta foglalkozom turizmuspolitikával, már kormányzati időszakban (ami nem most volt) is felelőse voltam ennek a területnek, azóta csak még intenzívebben képeztem magam a témában, hogy előbb tíz éven át az Európai Parlamentben kezeljem az iparág ügyeit, most pedig néhány hete az ENSZ szakosított turisztikai szervezetének (UN Tourism) legyek az uniós intézményekhez rendelt, brüsszeli nagykövete. Ez utóbbi pozícióimból is írom az alábbi jegyzetet, amelyben elsősorban arra akarok rámutatni: ha nem rövidtávú gondolkodással és politikai csőlátással kezeljük a turizmus ügyét, akkor Magyarország és a régió jelentős sikereket arathat az épp teljes átalakulás előtt álló iparágban. Csak rajtunk múlik.

Kevesen gondolnak bele, de tény, hogy a turizmus a harmadik legerősebb gazdasági ágazat Európában, amely közel huszonötmillió embernek biztosít megélhetést és közel 350 milliárd euró éves bevételt teremt. Csak, hogy érzékelni lehessen a szektor rohamtempójú fejlődését: 1950-ben még alig 25 millió turistát tartottak nyilván a világban, 2000-ben már 700 milliót, 2012-ben ez a szám elérte az egymilliárdot, hamarosan pedig átlépjük a kettőt.

Nagyon impulzív emelkedést mutatnak a Magyarországot érintő számok is: a hazánkba érkező külföldiek kiadásai, vagyis nálunk elköltött pénzének mértéke (nyilván a vendégéjszakákkal együtt) folyamatosan és biztosan növekszik. Öt évvel ezelőtt még csak súrolta a kétezer-milliárdos összbevételt, de a Covid-járvány időszakának kényszerű bezuhanása után hamar újra átlépte ezt a számot, sőt, a tavalyi évben az elérhető hivatalos statisztikák szerint már a háromezer-milliárdot is meghaladta. Hasonlóan emelkedő számokat mondanak az elemzők a belföldi turizmus fejlődése kapcsán is: az öt évvel ezelőtt belföldi turisztikai költés tíz év múlva várhatóan bőven másfélszer annyi lesz, de a turizmusban meglévő munkahelyek száma is minden mátrix szerint rohamosan nőni fog a következő tíz évben.

Ez utóbbi azért is fontos és húsbavágó, mert a Covid-járvány időszakában tömegek hagyták el a turisztikai ágazatot és kerestek biztosabb megélhetést más szektorokban – és mivel ott többségük meg is találta a számítását, a vírus végül hiába ment, ők maradtak.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2024. augusztus 11. 09:21
Háborús időkben vagy pandémia idején haldoklik a turizmus. Emiatt támogassa mint turizmuspolitikai megbizott a magyar kormány álláspontját. Lejjebb adtam ötleteket, mi kell a turizmus fellenditéséhez (ha egyáltalán elolvassa valaki a szakértők közül).
auditorium
2024. augusztus 11. 08:58
Sok sikert kivánunk európai turizmuspolitikai munkásságához. A turizmus fellelnditésének érdekében jó vonat és légiösszeköttetésre van szükség, valamint korszerű sztrádákra. Ezen a téren jól halad Magyarország, kivéve a vasúti közlekedést. Mert pl. Olaszországgal nincs közvetlen vasuti járat. Vagy 5x át kell szállni Szlovákia és Észak-Itália területén vagy marad Bécs, ott átszállni éjjeli vonatra a Hbf-n . Kényelmetlen utazás és sokkal drágább mint low cost repülővel. A Monarchia idejénben jobb volt az összeköttetés Mo-Szlo-Hv-Italia között. Fontos, hogy a Mo-t REKLÁMOZÁSBAN ne mindig az legyen : "A legolcsóbb uticél", azaz világ csórói idegyertek... Inkább minőségi turizmusra kell reklámozni: Tavaszi Fesztivál, Beethoven koncertek Martonvásáron, Margit-szigeten opera előadások, Bábszinház (ez sok helyen nincs lyen szinten, Operettszinház, nyári Opera hires áriákkal, kórusokkal, balettel, egyházi pluralitás tradiciókkal, stadionok, Állatkert, Libegő, Gyerekvasút, termál
SzaboGeza
2024. augusztus 10. 22:18
A SZEVIÉP rendben van Pityu!!!???
Chekke-Faint
2024. augusztus 10. 16:02
Pityu maszatol szokás szerint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!