„Kenderesinek most nem az országos csúcsot, hanem bűnössége vélelmét kell megdöntenie a CAS előtt” – Borbély Zoltán a Mandinernek

2023. június 20. 05:45

„Mindenben egyetértek az úszószövetség keretorvosával” – mondja a sportszakjogász, a Nemzetközi Sportdöntőbíróság előtti peres eljárások egyik legrutinosabb védője. Őt kérdeztük, milyen esélyei vannak Kenderesi Tamásnak, amennyiben úgy dönt, hogy a legvégső fórumig megy az igazáért.

2023. június 20. 05:45
null
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Ahogy azt a Mandiner exkluzív interjújában olvashatták, Dr. Kováts Tímea a Magyar Úszószövetség egyik keretorvosa szerint a WADA biológiai útlevelekre kifejlesztetett matematikai modellje elképzelhető, hogy olykor ártatlan sportolókat is fals váddal illethet. Épp ezért szerinte Kenderesi Tamás esetében sem elképzelhetetlen, hogy a magyar úszónak ártatlanul kell a Nemzetközi Sportdöntőbíróságig (CAS) mennie jogorvoslatért. Dr. Borbély Zoltánt, a CAS előtt peres eljárásokban, az MLSZ-t és más magyar sportoló érdekeit is korábban sikeresen képviselő ügyvédet kérdeztük a konkrét esetről. 

A jog világában értelmezhető-e, hogy valakinek ne az ártatlanságát vélelmezzük, hanem a bűnösség vélelmezése már elegendő legyen az elmarasztaló ítélethez? Az ártatlanság bizonyítása lehetséges-e egyáltalán jogilag?

Az ártatlanság vélelme az egyik legalapvetőbb jogelv, amely nemcsak a büntetőeljárási kódexekben, hanem az országok alkotmányaiban, nálunk az Alaptörvényben is benne van.

Ehhez kapcsolódik a bizonyítási teher. Érthetőbben, hogy kinek kell bizonyítani: a sportolónak, jelen esetben a vádlottnak, vagy az eljáró hatóságoknak? Véleményem szerint, idegen a jogtól, hogy az eljárás alá vontnak kelljen bizonyítania az ártatlanságát, de nem ismeretlen. Magyarországon ilyen például a valóság bizonyítása a rágalmazási ügyekben, amely nyilván a vádlottat, azaz a „rágalmazót” terheli. Ilyen lehet például a bűnszervezetben történő elkövetőknél a bűnös vagyon eredetének a bizonyítása, ahol ugyancsak megfordul a bizonyítási teher, de a sportjogban is találunk erre példát, amikor a rendezőnek kell bizonyítania, hogy a vendég szurkolók ellenőrzése, felügyelete körében nem mulasztott.

A képen: Dr. Borbély Zoltán. Fotó: Digi Sport
A képen: Dr. Borbély Zoltán. Fotó: Digi Sport

Ezt a „fordított” bizonyítást várja el a CAS a doppinggyanúba keveredett sportolótól is,

csakúgy mint a rendező ország szövetségétől, a futballhuliganizmus, vagy éppen a rasszizmus elleni fellépés esetében. Erre szoktam mondani, hogy a sportjog, így a doppingügyek felelősségi alakzata szigorúbb, mint az atomkárért való felelősség, mert ott az engedélyes (az atomenergia „kezelésére” jogosult), bizonyos esetekben kimentheti magát. Ez a szigorú jogszabályi háttér szinte nem tűr mérlegelést, bár szerintem Kenderesi Tamás esetében a magyar szakértők, legalább is megingatták a „bűnösség vélelmét”, amelyet még kimondani is borzasztó! 

Ezek után, ha most Kenderesi Tamás a magyar bizottság elsőfokú elmarasztaló ítélete nyomán mégis a CAS-hoz fordul, milyen lehetőségei vannak?

Kenderesi Tamás sokkal nehezebb helyzetben van így, hogy a magyar bizottság elmarasztalta, mert így ő lesz a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál a „felperes”, ami jelentős költséggel jár.

Korábban a szinte még gyermek, és egyértelműen ártatlan gyorskorcsolyázó kislányt az első fokú bizottság elmarasztalta, de a másodfokú testület nem tiltotta el a versenyzéstől, így a Nemzetközi Korcsolya Szövetségnek kellett a CAS-hoz fordulnia, amely a kislány családjának csak minimális költséget jelentett. Az édesapa még a mi Lausanne-ba történő szállításunkról is gondoskodott, baráti összefogással. A CAS végül az eljárási költségek alól is mentesítette a – szó szerint megmérgezett – magyar kislányt.

 

Tóth Eszter doppingvádas pokoljárása a visszatérésig - a ritka eset, amikor egy svájci bíróság bölcsen ítél egy magyar sportoló javára

Egy fiatal magyar rövidpályás gyorskorcsolyázó, aki szabotázs áldozata lett. Stanozololt mutatott a doppingvizsgálat, noha teljesen ártatlan volt. Eltiltás, majd annak mellőzése, és végül a lausanne-i Sportdöntőbíróság (CAS) következett, könnyes tárgyalással, rideg svájci jogászokkal és sikeres magyar jogi képviselettel. Végül a CAS bíráinak bölcsességén is múlott, hogy egy fiatal tehetség ma nem egy igazságtalanul kettétört pályafutás sebeit viszi magával örökre.

 

Mindenképpen arra biztatnám korábbi kedves ügyfelemet, Kenderesi Tamást (a koreai esetben ugyanis én láttam el a védelmét, de az nem doppingügy, hanem egy kisebb vétség volt, amely inkább a kultúrák különbözőségéből adódott, és Tamás büntetlen előéletű maradt!), hogy a kiváló magyar szakértő stábbal,

Dr. Kováts Tímea vezetésével bizonyítsa be, hogy nem doppingolt, nem használt tiltott szert vagy eljárást, és mind erkölcsileg, mind jogilag próbálja meg tisztázni magát!

Végtelenül igazságtalannak tartom, hogy a versenyzői pályafutását, a CAS döntéséig nem folytathatja, mert annak, hogy valaki a nemzetközi fórumhoz fordul jogorvoslaért, sajnos nincs végrehajtást felfüggesztő hatása, azaz lehet, hogy a „műtét sikerül, de a beteg meghal...”

A képen: Dr. Kováts Tímea, a Magyar Úszószövetség egyik válogatott keretorvosa, aki kifejtette véleményét a biológiai útlevél matematikai modelljét és a tiltott szer vagy módszer direkt bizonyításának hiányára vonatkozó kételyeit illetően. Fotó: Dr. Kováts Tímea
A képen: Dr. Kováts Tímea, a Magyar Úszószövetség egyik válogatott keretorvosa, aki kifejtette véleményét a biológiai útlevél matematikai modelljét és a tiltott szer vagy módszer direkt bizonyításának hiányára vonatkozó kételyeit illetően. Fotó: Dr. Kováts Tímea

Mi a CAS előtt várható eljárás menete?

Az eljárásban szigorú határidők vannak, és a sportjog igazi precedensjog, tehát ha esküdtek nincsenek is, de választottbírósági rendszer van. Először is választania kell egy olyan – szerintem lehetőleg magyar – választottbírót, aki az anti-dopping ügyekre létrehozott speciális CAS választottbírói névjegyzékben szerepel.

A CAS-nál  öt magyar választott bíró van, mindegyik kiváló, de csupán egyvalaki szerepel a speciális listán, mégpedig dr. Neszmélyi Emil, aki ügyvéd és nem mellesleg extrémsportoló.

Neszmélyi Emil a sportolói lélektannal is tisztában van és szakedzői végzettsége okán az orvosi szakvéleményeket behatóan és szakszerűen tudja értelmezni. (Ő az a hegymászó és teljesítménysportoló aki Suhajda Szilárd ügyében is többször felkészülten nyilatkozott és segíti a család ügyintézését – a szerk.) Először is valamelyik hivatalos nyelven, azaz angolul, franciául vagy spanyolul  elő kell terjeszteni egy keresetet. Kenderesi Tamás esetében – mivel doppingügyről van szó – sajnos nincs másodfokú magyar fórum, ahol  a gyorskorcsolyázó kislányunk ügyében kedvező, azaz a sportolót „el nem tiltó” döntés született, vagyis az idő végig nekünk dolgozott. Ezt követően a másik fél előterjeszti az ellenkérelmét, majd ezután történik a bírák kiválasztása a felek által, a két választott pedig közösen kéri fel a tanács, ebben az esetben „panel” elnökét.

Alapos előkészítést követően tűzik ki a tárgyalást, amely jellemzően egy ülés alatt jogerősen befejeződik.

A tárgyalás helyszíne Lausanne, a CAS székhelye, ahol 6, vagy akár 9 tárgyaló is van. Az eljárás a kereset benyújtását követő hat hónapon belül ritkán fejeződik be. A döntő momentum szerintem itt a szakértői vélemények ütköztetése lesz. A felek vihetnek tolmácsot, aki nem árt, ha szakember. Érdekes módon a CAS előtt nincs ügyvédkényszer, tehát ad absurdum egy bíró vagy egy szakképzett orvos is képviselhetne valakit. A sportolónak lehet akár több jogi képviselője is, de egyet ki kell jelölni, aki nyilatkozik a perben.

A képen: Lausanne, 2022. június 27. A lausanne-i Nemzetközi Sport Döntőbíróság (CAS) neve a testület új székházában az épület avatóünnepségén 2022. június 27-én. MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron
A képen: Lausanne, 2022. június 27. A lausanne-i Nemzetközi Sport Döntőbíróság (CAS) neve a testület új székházában az épület avatóünnepségén 2022. június 27-én. MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron

Tapasztalatai alapján mennyibe kerülhet egy ilyen eljárás a CAS előtt?

Az illeték 2000-50 000 svájci frank, a pertárgy értékétől függően, de ki kell fizetni a bírák díját és költségeit is, ami nyilván több millió forintos tételt jelenthet. A vesztes fél a másik fél ügyvédjének a költségeit is fizeti, ezért volt anno óriási dolog, hogy a CAS nem kötelezte a magyar gyorskorcsolyázó kislányt – és korábban az MLSZ-t is csak részben más ügyben – mert eredményes volt az eljárásunk.

Egy sportdöntőbíró óradíja 300 és 500 svájci frank közé esik, az ügy bonyolultságától függően, szóval ez egy roppant költséges út az igazságkereséshez, de jelen esetben nincs másik.

Mi történik Tamással, ha újra elmarasztaló (vagyis az elsőfokú ítéletet helyben hagyó) vagy azt megváltoztató és felmentő ítéletet hoz a CAS?

Ha elmarasztalják, azaz a határozatot helyben hagyják, akkor marad az eltiltás. Itt, biológiai útlevélnél a módosítás, vagy enyhítés nehezen jöhet szóba. Felmentés esetén – amelyet szívből remélek – az ítélet kihirdetésétől, azonnal folytathatja a pályafutását! Az elvesztegetett idő, azonban soha nem térül meg, ugyanakkor

Tamásnak most nem az országos csúcsot, vagy a világcsúcsot, hanem a „bűnösség vélelmét” kell megdöntenie, amelyhez vannak erős támogatói,

különösen a Magyar Úszószövetség részéről, amely óriási erőt adhat neki!

Nyitókép: Kenderesi Tamás a férfi 200 méteres pillangóúszás elődöntője után a vizes világbajnokságon a Duna Arénában, MTI/Kovács Tamás

 

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
56október
2023. június 20. 08:31
Csak úgy szólok: "bűnösség vélelme" nem létezik, az ártatlanság vélelme annál inkább. Na, ez utóbbiról feledkezik el előszeretettel az ügyészség.
Reszelő Aladár
2019. február 28. 12:01
Szóval adott egy indirekt eljárás, aminek végén a terheltnek kell bizonyítani, hogy ártatlan. Indirekt mert nem szerhasználatot mutatott ki, hanem egy paramétert, ami elvileg egy szer használatától annyi amennyi. A paraméter meg úgy tűnik lehet bármennyi, referenciaértéke nincs meghatározva rendesen. Ellenpróbaként kérnénk az elmúlt olimpia összes úszódöntősének ezen paraméterét és lássuk, hogy Tamásé-e az egyetlen ilyen érték, vagy a fél mezőnyt el lehetne-meszelni.
savrena
2019. február 28. 10:35
Van egy olyan fogalom a jogban, hogy "beyond any reasonable doubt". Nagyjából annyit tesz, hogy nincs ok benne kételkedni. Na egy statisztikai model nem ilyen. A német, meg talán az osztrák rendőrség is használ egy Rastenfahndung nevű eljárást. A lényege az, hogy sok különböző adatbázisban kutatnak gyanúsított után olyan paraméterek után, amik valahonnan ismertek (cipőméret, autótípus, kor, stb.) Nagyon fontos, hogy ez az eljárás csak gyanút alapoz meg a rendőrség előtt. Csak ez alapján senkit sem citálnak bíróság elé, ahhoz direkt bizonyítékok kellenek. Pláne nem alapoznak erre ítéletet.
KBA98
2019. február 28. 10:33
Nem tudom, hogy miért támadják ezt a gyereket, de a mai világban ha valaki nem buzi vagy önnemző akkor ki lesz irtva?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!