Wladár Sándor a Mandinernek: Milák Kristóf ott lesz Párizsban és ünnepelni fogjuk

2024. február 21. 05:23

Orbán Viktort is idéző elnöki értékelő a felemásra sikeredett szereplésről. Tizenhét év után nem született magyar arany medencében, négy érem és 17. helyezés volt a mieink mérlege a dohai vizes-világbajnokságon.

2024. február 21. 05:23
Kiss B. László

A majdnem két és fél hetes vb-n a nyílt vízi úszóink teljesítettek a legjobban. Rasovszky Kristóf 10 km-en aranyérmet szerzett, sikere értékét növeli, hogy olimpiai távon lett világbajnok, a vegyes váltó pedig bronzérmes 4×1500 méteren. A női vízilabda-válogatott sem teljesített rosszul, kivívta a párizsi olimpiai részvételt, és ezüstéremmel térhet haza. Ami további pozitívum a nyári játékokra nézve, hogy a nyolc között sikerült legyőzni a címvédő hollandokat, majd a négy között a görögöket. Mihók Attila együttese a döntőben kikapott az Egyesült Államoktól, de hát, ez a realitás, s örüljünk a második helynek. A szövetségi kapitány szerint a csapat elérte azt a szintet, amit remélt februárra.

„Szoros a mezőny, épp ezért az a legfontosabb, hogy miként ragadják meg a pillanatot és az esélyt, ami mérkőzéseket dönthet el. Ezeket pedig a vb-n kihasználtuk. Nehéz volt számomra, hogy mennyire mélyen, aztán mennyire magasan is voltunk korábban. A világbajnokságra a lányok belátták, hogy nem elég „csak” vízilabdázni, hanem valami több is kell” – nyilatkozta a torna után Mihók.

Ezt is ajánljuk a témában

Csalódás volt a férficsapat hetedik helye

A fiúkra már nem lehetünk annyira büszkék. A tavalyi világbajnokságon aranyérmes férfi válogatott csak a csalódást keltő hetedik helyen zárt, miután a negyeddöntőben hatalmas meglepetésre kikapott Franciaországtól, majd aztán a szerbektől is a helyosztón. 

A Magyar Vízilabda Szövetség elnöke felemásnak nevezte a válogatottjaink szereplését a katari vb-n.

„A vébé előtt azt mondtam volna, a fiúktól várok jobb eredményt, ezzel egyrészt azt is elmondtam, hogy rendkívül boldog vagyok a női válogatott szereplésével, és azt is, hogy a férfiak csalódást okoztak. Azt pedig már a dohai vb előtt is pontosan tudtuk, hogy mind a férfi, mind a női mezőny rendkívül kiegyenlített, így a számszerű végeredmény kialakulása is nüanszokon múlik” – mondta Madaras Norbert.

Ászai nélkül ment a válogatott a tornára

Dohában a nyílt vízi úszóink teljesítettek a legjobban, az érmek felét szerezve: Rasovszky Kristóf 10 km-en lett világbajnok, a vegyes váltó pedig bronzérmes 4×1500-on. Általában a medencés úszók szerzik a legtöbb magyar érmet a nagy tornákon, na ez most nem így volt, egyedüliként a 100 méter gyorson bronzérmes Németh Nándor állhatott dobogóra az idei vb-n. Az előzetes várakozásnak megfelelő volt a mieink szereplése, s az igazsághoz hozzátartozik, hogy az ászai nélkül ment a magyar válogatott Dohába: Kovács Benedek hátúszó, Kós Hubert és Milák Kristóf sem indult el a vb-n, pedig ők egyértelmű éremesélyesként álltak volna rajthoz.

Ezt is ajánljuk a témában

A Magyar Úszószövetségnél még nem értékelték ki a tornát, de napokon belül megteszik, árulta el Wladár Sándor. Az elnök szerint sem sikerült úgy ez a vb, ahogy azt szerették volna.

„Nem mondhatom, hogy elégedett vagyok, mert egy elnök sosem lehet az. De azt is látni kell, hogy tizenöt döntősünk volt, míg előtte Fukuokában csak nyolc, és sok pontot szereztünk. 

A vb-t az olimpiai felkészülés közepette rendezték, mégis lett egy világbajnokunk és két bronzérmünk. Én személy szerint a 4×200 férfi gyorsváltó és a vegyes váltó miatt vagyok szomorú. Úgy számoltunk, hogy öt-hat váltónk kint lesz Párizsban a hétből, ebből végül csak három lett. Ezenkívül az is fáj, hogy nincs komoly mellúszónk, nem tudtunk az évek alatt egyet sem kinevelni” – nyilatkozta Wladár Sándor.

RASOVSZKY Kristóf
Az aranyérmes Rasovszky Kristóf a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenye után a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 4-én. Fotó: MTI/Derencsényi István

Több éremre is számíthatunk úszóinktól Párizsban

A MÚSZ vezetője ugyanakkor a vb-n elért eredményektől függetlenül optimista a nyári olimpia előtt.

Bizakodó vagyok Párizs kapcsán. Kós Hubert sok örömet fog szerezni Magyarországnak, Milák Kristóf ott lesz Párizsban és ünnepelni fogjuk. Ő a dobogó valamelyik fokán fog végezni, valószínűleg aranyérmet szerez majd. És minden bizonnyal Rasovszky Kristóf is dobogra fog állni”

 – bizakodott az elnök, aki hozzátette, nagyon jólesett neki, hogy Orbán Viktor az idei évértékelőjébe beleszőtte Rasovszky vb-sikerét.

„»A beruházásokért folyó diplomáciai küzdelem leginkább a nyíltvízi úszóversenyekhez hasonlít, ahol úszás közben verekedni, de legalábbis lökdösődni kell. Ebben nem vagyunk rosszak, sőt: Rasovszky Kristóf éppen most nyerte el a világbajnoki címet 10 kilométeres távon. Bravó! Mi őt szeretnénk utánozni« – mondta a miniszterelnök. Bevallom, simogatták a lelkemet, a szívemet ezek a mondatok” – árulta el Wladár.

Nagy kérdés, hogy eljut-e Párizsba Hosszú Katinka, aki nem a válogatottal edzőtáborozott Dubajban, hanem külön, magaslati tréningekkel készült Olaszországban arra, hogy megússza júniusig az olimpiai szintidőt. Az esélyeibe az elnök nem akart belemenni.

„A háromszoros olimpiai bajnok úszónk megkapja tőlünk ugyanazt a támogatást, mint bárki más. Elvárásaim nincsenek vele kapcsolatban, és nem is lehetnek. Azt kívánom neki, amit önmagának kívánna” – tette hozzá a volt úszó olimpiai bajnok sportvezető.

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2024. február 21. 10:02
Jó lesz ez, mondom optimistán.
2024. február 21. 09:12 Szerkesztve
Egy normalis orszagban már a fogdosós botránya után kibaszták volna aztán normalis, valódi sportolókat vettek volna fel helyette. 5-öt is. A kis geci ahelyett, hogy meghúzta volna magát még meg is mutatta nekik mindent lehet Zsidószar. Wladar zsidó majd tapsikol neki!
Zolotarjov
2024. február 21. 07:27
Na ugye..
dimaggio
2024. február 21. 07:14
Úgy legyen ,szorítani fogok Miláknak is .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!