Lenyűgöző film készült az Operaház dubaji turnéjáról

2023. október 05. 21:04

A film által a nézők beleláthatnak a művészek megfeszített munkájába: a próbákba, az előadásokba, a backstage titkos világába és az alkotók gondolataiba, érzéseibe is.

2023. október 05. 21:04
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Mint arról korábban a Mandineren is beszámoltunk – sőt mi több, a helyszínről is követtük az eseményeket – nagy sikerrel zárult a Magyar Állami Operaház dubaji vendégjátéka.

A hattyúk tava öt balett-előadását nyolcezer, a Pillangókisasszony két operaelőadását további kétezer fizetőnéző – gyakran álló tapsviharral kísért – lelkes fogadtatása kísérte 2023. szeptember 8. és 13. között a Dubaji Opera évadnyitó sorozatában.

Ezt is ajánljuk a témában

Paolo Petrocelli, a házigazda Dubaji Opera vezetője köszönetet mondott a Magyar Állami Operaházzal folytatott együttműködésért: „A Dubaji Opera küldetésének része, hogy a világ kultúráinak népszerűsítése érdekében embereket és nemzeteket hozzon össze. 

Rendkívül büszke vagyok a Magyar Állami Operaházzal és a Magyar Nemzeti Balettel való együttműködésre. 

Mind osztozunk az opera és a balett terén a művészi kiválóság iránti elkötelezettségben. Köszönet illeti a több mint 200 budapesti művészt, köztük a táncosokat, énekeseket, zenészeket, továbbá a háttér-munkatársakat, akik a Dubaji Opera kivételes csapatával együtt hozzájárultak az új évad emlékezetes és sikeres indulásához.

Kép: Dubai Opera

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a sikeres vendégszereplés kapcsán elmondta: „Nem udvariaskodás, hogy igazi megtiszteltetés számunkra a mindössze 7 éve megnyitott Dubaji Opera idei programjának opera- és balettprodukcióit a távoli Magyarországról elhozni a Perzsa-öböl partjára. Az európai kultúra követei vagyunk, Puccini révén a nyugati operakultúráé, de Csajkovszkij és Petipa révén a keleti balettkultúráé is, és mindez a magyar előadóművészet által kerülhetett színre itt. 

A világ egyik legaktívabb, legszélesebb repertoárt tartó és legnagyobb művészgárdával dolgozó operaintézményeként szívesen jöttünk és szívesen is térünk majd vissza az Emirátusokba, 

ahol értő közönség és professzionális csapat, remek épület várt minket.”  

Ezt is ajánljuk a témában

Az Operaház a Dubaji Opera meghívására és költségén 244 fős kontingenssel, köztük 9 énekes szólistával, 2 karmesterrel, 66 zenekari, 23 énekkari és 69 balettművésszel, 10 balettnövendékkel, 14 statisztával és 24 színpadi műszaki és háttérmunkatárssal utazott ki az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb, több mint hárommillió lakosú metropoliszába. 

A hattyúk tava főbb szerepeit Melnyik Tatyjana és Yakovleva Maria (Odette/Odile), Timofeev Dmitry és Scrivener Louis (Siegfried), valamint Radziush Mikalai és Kekalo Iurii (Rothbart) alakították, míg a Pillangókisasszony főbb szerepeiben Létay Kiss Gabriella és Kriszta Kinga (Cso-cso-szan), László Boldizsár (Pinkerton), Gál Erika (Szuzuki) és Haja Zsolt (Sharpless) léptek színpadra. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az Operaház együtteseit a balett-előadások alkalmával a társulattal most debütáló Hontvári Gábor dirigálta, míg az operaesteket a Kossuth-díjas Kovács János vezényelte. A Pillangókisasszony váratlan meglepetéseket is tartogatott az együttes számára: betegség miatt Cso-cso-szan és Sharpless alakítói is beugrással énekelték szerepüket, ráadásul Haja Zsolt friss betanulásban most debütált az amerikai konzul színpadi alakítójaként.

A világ egyik leggazdagabb városának operaháza így írt  a magyar vendégszereplésről:

Az elegancia és a szépség visszhangzott a Dubaji Opera falai között, amikor az új évad hajnalát egy remekművel ünnepeltük. 

Ez a előadás tökéletesen ötvözi a szerelem, a varázslat és a szívszorító tragédiák narratíváját.”

Ezt is ajánljuk a témában

A Magyar Nemzeti Balettel az Opera Café stábja – Ruttner Kata rendező/szerkesztő és Kovács Márk rendező/operatőr – is együtt utazott, a hazahozott remek felvételeket pedig Gelencsér Ákos vágta. A stáb célja az volt, hogy egy több mint fél órás filmben mutassa be az Egyesült Arab Emírségekben fellépő művészek és a turné minden fontos részletét.  

A film által a nézők beleláthatnak a művészek megfeszített munkájába: 

a próbákba, az előadásokba, a backstage titkos világába 

és persze gondolatokba, érzésekbe is, amelyek belengték az előadás időszakát, vagy egy-egy karakter megformálása által születtek. 

Nyitókép: Dubai Opera

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2023. október 05. 23:57
Szuper!
altercat1
2023. október 05. 22:24
A magyar opera- és balett társulatok világszínvonalúak! Büszkék lehetünk rájuk most is!
need-info
2023. október 05. 22:04
KFT - Bál Az Operában https://www.youtube.com/watch?v=lNGvXHXmHL0&ab_channel=mp3skill
nempolitizalok-0
2023. október 05. 21:52
Az Operának nagyon jó filmjei vannak, szoktam nézni az M5-n
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!