Megkoronázták III. Károlyt

2023. május 06. 07:49

Hivatalban lévő magyar államfő először vesz részt brit uralkodó koronázásán.

2023. május 06. 07:49
null

Élő közvetítés a koronázás napjáról

 

A koronázással kapcsolatos legfontosabb eseményekről élőben számolunk be.

A koronázási szertartás hivatalos része véget ért.

15:27 – A királyi pár az erkélyről köszönti a tömeget
A Mallon összegyűlt tömeg lelkesen fogadta az erkélyre kilépő királyi családot. Károly nem először vesz részt ilyen eseményen, 1953-ban édesanyjával, II. Erzsébettel is ott volt ezen az emlékezetes pillanaton.

15:12 – Harry herceg kínos mosollyal ülte végig apja koronázását
Károly herceg kisebbik fia látszólag kellemetlenül érezte magát a szertartáson. A harmadik sorban nevetgélt unokatestvéreivel, miközben bátyja, Vilmos az első sorból vett részt az ünnepségen.

14:45 – A királyi pár megérkezett a Buckingham-palotához
Hamarosan az erkélyről köszöntik az összegyűlt embereket. 

14:05 – A király elhagyja a Westminsteri apátságot
A királyi pár visszamegy a Buckingham-palotához egy sokkal népesebb kísérettel, mint délelőtt. A Parlament téren a Brit királyi Légió díszőrséget áll az uralkodóknak. 

13:54 – Videón a koronázás pillanatai

13:22 – Megkoronázták III. Károlyt

A király levette ünnepi ruháját, majd beült a koronázási székbe, hogy felkenjék, megkapta a királyi jelképeket, majd fejére tették a királyi koronát. „Isten óvja a királyt!” – hangzott el a felkiáltás.

12:30 – Novák Katalin is részt vesz a koronázáson
A magyar köztársasági elnök Facebookon osztotta meg délelőtt, hogy férjével elindultak a koronázási szertartásra. 

11:50 – A királyi hintó megérkezett a Westminsteri apátsághoz
A királyi párt a Canterbury érsek fogadta a templom bejáratánál.

11:20 – Elindult a díszes királyi hintó a Buckingham-palotából
A díszes királyi menet londoni idő szerint 10:20-kor indult a Buckingham palota előtt. A Mall-on keresztül lemegy a Trafalgar térre, onnan a Whitehallon keresztül a Parlament térre és a Broad Sanctuary-re. Az 1,42 mérföldes (2,8 km) útvonalon 1000 fős katonai kísérettel halad végig a királyi hintó és a közel 200 résztvevő.

Forrás: Marco BERTORELLO / AFP
Forrás: Marco BERTORELLO / AFP

11:10 – Sorra érkeznek a hírességek a Westminsteri apátságba
Olena Zelenszka és Jill Biden szinte közvetlenül egymás után lépett be az apátsági templomba. De megérkezett már a helyszínre Sadiq Kahn London polgármestere, valamint Katy Perry énekesnő is. Humza Yousaf, Skócia első minisztere hazája nemzeti viseletében, skótszoknyában érkezett. 

11:04 – Égi és földi hatalmak – pápalátogatás után, koronázás előtt
Különleges napokat élünk most, 2023 hűvös tavaszán – olyan időszakot, amikor a hétköznapokból és a világ s életünk ellaposítására törekvő tendenciákból kilépve magasabbra és távolabbra tudjuk vetni a tekintetünket. Rajcsányi Gellért írása.

10:20 – A predesztinált élet: III. Károly útja a kései koronázásig
Portrénk III. Károlyról!

9:50 – Érkeznek a vendégek a Westminsteri apátságba
Az apátság elkezdett megtelni a koronázásra érkező vendégekkel. Egyelőre többnyire kevésbé ismert emberek, jótékonysági dolgozók vannak a helyszínen. Időközben letartóztatták a monarchia-ellenes Republic mozgalom vezetőjét, Graham Smith-et.

8:50 – Elindult a nagy nap, a britek izgatottan készülnek a koronázásra
London utcáit elözönlötték az emberek, a királyi díszmenet útvonala melletti kilátópontokat már reggel hatkor megnyitották. A felvonulás magyar idő szerint 11:20-kor indul a Buckingham-palota elől.

7:40 – Ki lesz ott és ki nem lesz ott III. Károly koronázásán?
A királyt és hitvesét, Kamillát 2300 vendég, köztük hozzávetőleg száz államfő jelenlétében koronázza meg szombaton Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási vezetője a londoni Westminster-apátságban. Az udvar a brit kormánnyal egyeztetve 203 országból hívott meg vendégeket a ceremóniára. Jelen lesz Novák Katalin köztársasági elnök is, akinek személyében először vesz részt brit uralkodó koronázásán hivatalban lévő magyar államfő.

7:31 – Jön III. Károly király – de ki volt I. és II. Károly?
A lefejezett Károly, az élveteg Károly... és most jön a harmadik Károly. Két vitatott megítélésű, 17. századi angol király nevét tartja meg Károly, immár brit uralkodóként. Portrék!

Nyitókép: Emmanuel Dunand / AFP

Összesen 158 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hobbi.Gilda
2023. május 07. 09:28
"Uralkodását" azzal kezdhetné, hogy visszaadja azoknak, a mára már önálló, szabad országoknak mindazt, amit tőlük, mint gyarmatukból, korábban raboltak: - koh i noor gyémántot Indiának, - az egyiptomi kincseket Egyiptomnak, stb. Kártalanítja a gyarmatosított országokat. És megtartja a gyarmatosító országoknak (Nagy-Britannia, Spanyolország, Portugália, Hollandia, Belgium, Olaszország, Németország) a woke és a cancel culture-t.
Békés
2023. május 06. 17:01
Novák férje úgy néz ki mint James Bond, Daniel Craig.
Wolfram004
2023. május 06. 15:54
Megpróbáltam nézni liberáis szemmel is: PRO: ------------------------------------------------------------------------ - volt néger, muszlim, hindu, nő, kerekesszékes, minden ami kell - környezetkímélő lovashintó - üzletileg, marketing szempontból jó volt felépítve, eladható sztori , jól becsomagolva, garantált volt a kasza (filmjogok, sorozatok, bögrék, pólók, merchandising csak ezután jönnek) - ahogy láttam, rabbi nem hódolt be neki, csak a többi egyházak. Nagyon helyes, ez mégse egy bankigazgató. KONTRA: ----------------------------------------------------------------------- - nem volt muzulmán szertartás, ez sértheti őket (nem beszélve a sok keresztről, ami szintén) - a melegek se voltak képviselve csak az egyházak. Sehol egy drag queen, quergender, egy crssdresser, vagy egy hímnős fiugura, de legalább egy pride táncos, ez rettentő diszkriminatív!!! - a szekeret lovak vontatták, soknak a hátára is ráültek, ez állatkínzás (beleegyező nyilatkozat volt?) - a királyi titulis születési kiváltság, nem lehet megvásárolni, ez teljesen antidemokratikus!!! Összességében szerencséjük, hogy nem EU tagország, most kapnának a nyakukba egy jó kis jogállamiságit!
Kecmec
2023. május 06. 15:35
A sok szarért amit az angolok tettek az oroszok ellen, én nem hagytam volna ki,ha nem is éllessel de beszarattam volna öket.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!