Visszatért Ukrajnába három Magyarországra szállított hadifogoly

2023. június 20. 21:00

A budapesti ukrán nagykövetség szállíttatta vissza őket. Mint ismeretes: a hadifoglyok csaknem két hete az Orosz Ortodox Egyház közvetítésével kerültek át Magyarországra.

2023. június 20. 21:00
null

A budapesti ukrán nagykövetség visszaszállította Ukrajnába a hadifoglyok egy részét, akik csaknem két hete az Orosz Ortodox Egyház közvetítésével kerültek át Magyarországra – közölte Oleh Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője a közösségi oldalán.

 

 

Ahogy a Mandineren is megírtuk, az Orosz Ortodox Egyház tizenegy kárpátaljai hadifoglyot adott át Magyarországnak.

Őszentsége Kirill moszkvai és összoroszországi pátriárka áldásával, az orosz ortodox egyház közvetítésével, az egyházak közötti együttműködés keretében, a magyar fél kérésére, az ellenségeskedésekben részt vett kárpátaljai származású ukrán hadifoglyok egy csoportját Magyarországra szállították” – állt a közleményben.

Az akcióban részt vett a Moszkvai Patriarchátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának elnöke, Antal Volokolamszki metropolita és a Moszkva és egész Oroszország pátriárkájának tanácsadója, Nyikolaj Balasov főpap is.

 

 

Nem sokkal ezután az ukránok bekérették a magyar ügyvivőt. Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő szerint az ukrán kormány nem kapott tájékoztatást a magyar és orosz fél között hadifoglyokról folyatott tárgyalásokról, Ukrajna pedig Magyarország miniszterelnök-helyettesének nyilatkozataiból értesült a tizenegy hadifogoly átszállításáról Magyarországra.

Lapunk az ukránok nyilatkozatával kapcsolatban megkereste Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, aki a Mandinernek elmondta:

Ha én lennék Ukrajna képviselője, akkor köszönetet mondtam volna ezért!” – jelentette ki Semjén Zsolt.

 

 

Azt is megírtuk nem rég, hogy az ukrán külügyminiszter szerint

Dimitro Kuleba szerint a magyar miniszterelnöknek meg kellett mutatnia a „magyarországi és a külhoni magyaroknak, hogy ő az egyetlen védelmezőjük”. 

 

 

Ez persze Szijjártó Péter külügyminiszter sem hagyta szó nélkül, közösségi oldalán reagált az abszurd vádakra.

Dmitro Kuleba ukrán kollégánk ma ismételten hazug vádakkal illette Orbán Viktor miniszterelnököt és Magyarországot” – írta Szijjártó. Hozzátette: „Többször világosan elmagyaráztuk már, de most tegyük meg újra: az Orosz Ortodox Egyház és a Máltai Szeretetszolgálat együttműködése nyomán kiszabadult tizenegy ember a hadifogságból.

 

 

Nyitókép: Twitter/@HromadskeUA

Összesen 304 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2023. június 25. 19:44
"Tisztelt Amerikai Népszava! Az alábbi cikkükben: (https://nepszava.us/magyarorszag-nem-adja-ki-ukrajnanak-a-karpataljai-hadifoglyokat/) tett kérdésre ("Miért lenne Magyarországon menekült egy orosz hadifogságból menekült ukrán katona, ha hazájában nem fenyegeti semmi, és oda szabadon visszatérhet?") a válasz csupán annyi, hogy igen is fenyegeti őket valami, mégpedig a halál. Hiába szabadon visszatérhet az országba, egy pár hónap után, miután véget értek a rehabilitációs kezelések, ugyanúgy megkapja a behívóját és a fronton találja magát és erről már senki sem fog tudni semmit. Többen nyilatkoztak már arról ukrán videókban különböző platformokon (TikTok, Telegram), akik hadifogságból visszatértek, hogy megint a fronton vannak. Akik a fronton szolgálnak 4-5 hónapot, csupán 10-14 nap eltávot kapnak (ez a szám változó lehet, egyéb tényezőktől, de ez az átlagos eltáv). Továbbá "Ha az ukrán katonák le akarnak szerelni és el akarják hagyni az országot, akkor azt saját hazájukban, Ukrajnában kell először intézni.", ez igaz is és nem is egyben, és kifejtem, hogy miért nem igaz. Ha hazatérnének azok a hadköteles személyek, akik külföldön tartózkodnak, hogy leszereljenek, ezt nem tudnák sajnos megoldani, hisz hadiállapot van. A leszerelést csak az ukrán elnök (Volodimir Zelenszkij), toborzó irodák vezetői és azok az orvosok, melyek a toborzó irodán végeznek szolgálatot, tudják csak jóváhagyni. De hát persze, ki lenne az a hülye, aki hagyja hogy szabadon távozzon egy hadköteles a saját országából, úgy hogy közben háború dúl? Persze a korrupció országában egyes megyékben ez megfizethető különböző súlyú zöldhasú kötegekkel. De ezt egyes embereknek lehetetlen megfizetni hiába van joguk rá, hogy lemondják akár az állampolgárságukat. Egy jó barátom édesapja a fronton szolgál jelenleg, előző esztendőben elküldték eltávra, az eltávot azzal töltötte, hogy kórházban volt és kezeltette magát gerincsérvre (olyan gerincsérve van, amivel szolgálatot nem lehet végezni, de ezt természetesen figyelmen kívül hagyják ilyenkor). A felszerelést maguknak kell vásárolni, beleértve a golyóálló mellényt, sisakot, cipőt. Élelmet alig kapnak. Megmondták nekik addig nem fürödhetnek míg ha a mellette álló tiszt nem érzi azt, hogy büdös. Embertelenül bánnak velük a fronton, és a kiképző központokban is. Erről persze nem tud a nagyvilág. Üdvözlettel: egy Kárpátaljai lakos!"
Hesperia
2023. június 22. 14:17
Mindeközben... az Amcsi Népszavás Bartus kibökte, hogy miről is van nagyba' szó: https://mandiner.hu/cikk/20230621_bartus_laszlo_velemeny_oroszorszag_ukrajna_kulfold_haboru_hadifoglyok#commentanch15731117 Mondjuk eddig is sejtettük: Ukrajna kényszerrel sorozta be, majd most, miután véletlenül életben maradtak és Magyarországon menedéket találtak, "katonaszökevénynek" óhajtja minősíteni ezeket a szerencsétleneket. Most ki lett mondva. Azzal az abszurd szókészlettel, amivel (szerintük) mindezt legitimálni lehet. Hát, ha van eset, amikor egy külföldi állampolgárságú személy jogosan kér menekült státuszt, mivel származási országában az életére törnek, akkor ez minősítetten az. Át ne adjunk már többet közülük!
olajfa1
2023. június 21. 13:56
-1-Az orosz fél a jóindulatát bizonyította! -2-A magyarok mindent megtettek az ukránokért -3-Az ukrán fél BEBIZONYÍTOTTA HOGY FASISZTA ERŐSZAKOT ALKALMAZ! és hogy nem "demokratikus" módszereik vannak a saját népük ellen cselekednek!!! -4- szerintem az ukránok HÁBORÚS BŰNT KÖVETTEK EL EZZEL A 2VISSZATELEPÍTÉSSEL"!!!
abcdef
2023. június 21. 12:50
Az itteni szemléből kimaradt a szóvivő posztjából az a rész, amiben kijelenti, hogy a többi nyolc emberre is gondjuk lesz, azokat is vissza fogják vinni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!