Egyre több botrányos ügy derül ki az Amnesty-vezér testvéréről

2023. december 18. 11:48

A baloldali politikusokkal jó viszonyt ápoló Vig Mórral szemben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt folyik eljárás.

2023. december 18. 11:48

Egyre több zűrös ügyben kerül elő az Amnesty International Magyarország igazgatójának, Vig Dávid testvérének a neve – számol be a Magyar Nemzet. Vig Mórt november végén egy akciófilmeket idéző nagyszabású rajtaütésben fogta el az adóhatóság, vette őrizetbe, majd a bíróság letartóztatta. A NAV nyomozói 33 fővárosi helyszínen tartottak házkutatást – két kábítószer- és pénzkereső kutyát is bevetve –, majd dokumentumokat, elektronikus adatokat, hamis kormányhivatali bélyegzőt, valamint rengeteg készpénzt foglaltak le. 

Ezt is ajánljuk a témában

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 

különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények 

gyanújával indított eljárást. A lap emlékezet, hogy a gyanú szerint az ügyvédi praxisától eltiltott Vig egy hatalmas méreteket öltő számlagyárat működtetett, amely az adócsökkentés érdekében több száz millió forint összegben fogadott be valótlan tartalmú számlákat.

Vig Mórnak összesen másfél tucatnyi cégben volt vagy van érdekeltsége a nyilvános cégadatok szerint. A vállalkozások közül azonban kilenc már a felszámolás vagy a kényszertörlés sorsára jutott. A Büro Cégkezelő Kft. néven egy cégtemetőként is működő szolgáltató köthető Vig Mórhoz, amely a II. kerületi Keleti Károly utca egyik földszinti üzlethelyiségébe van bejegyezve. 

Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon bizalmasának, Dessewffy Tibornak az egyik vállalkozása 

Ezt is ajánljuk a témában

is a cégtemetőként is működő szolgáltatóhoz került. Az egyik ilyen vállalkozás a Datalyze Research Kft., amely a DatAdat-csoport egyik volt leányvállalata. Egy másik Dessewffy-érdekeltség, a Webpredict Kft. a sajtóhírek szerint a mesterséges intelligencia eszköztárával segítette volna az egyesült ellenzék kampányát.

Vig Mórnak egyébként is jó kapcsolatai vannak a második kerületi politikusokkal. A jelenlegi polgármesterrel, Őrsi Gergellyel tavaly közös tájékoztatón szerepeltek egy futárcég elektromos járművei kapcsán, amikor pedig a Büro Cégkezelő Kft. székhelyét pedig 2005 januárjában megszerezte meg a II. kerületi önkormányzattól Vig családi cége, akkor a szintén szocialista Horváth Csaba volt a városvezető.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ügynek egyéb politikai szála is lehet. 

Ezt is ajánljuk a témában

Szaniszló Sándor DK-s polgármester, a Dobrev-féle árnyékkormány tagja szerint a számlagyár kapcsolatba hozható a kampányfinanszírozással. 

A Magyar Nemzet riportere a Fővárosi Közgyűlés előtt arról faggatta Szaniszlót, mi a véleménye Vig Mór ügyéről. A politikus leszögezte, a DK-nak semmi köze nem volt ezekhez az ügyekhez, amelyek külföldről származó kampányfinanszírozást érintenek. S a megismételt kérdésre is annyit válaszolt a polgármester, hogy „minden mindennel összefügg”.

Vig Mórt egyébként tavaly egy vesztegetési ügyben már jogerősen el is ítélték, miután egy szexuális erőszak sértettjét akarta lefizetni és hamis vallomásra bírni.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt/MTI

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2023. december 31. 22:53
Mi a kapcsolat az Amnesty igazgatójának a testvére , Vig Mór, és a hirhedt 'Ndranghetá között? Ennek a négy magyarországi cégnek üzletrészét és bankszámláját zároltatta a catanzarói államügyészség az olasz 'Ndrangheta maffia pénzmosásával összefüggésben A vezetését „átpasszolták” egy, akkor mindössze nyolc napja létező társaságnak, a GattobInc Zrt.-nek (vezérigazgató-részvényes: dr. Vig Mór). https://www.privatkopo.info/WebArticleShow.aspx?AGM=EroszakosBuncselekmenyek&AN=negycegvagyonzarolas&MN=RegiIdokNagyBunugyei&LN=Hungarian --
fideszaking
2023. december 26. 13:08
Schadl? Jóelnökasszony?
2023. december 18. 14:13 Szerkesztve
Hogyhogy ezeket a Víg fiúkat elkerülte a fülelő Pegazus? Nincs is füle a szárnyas lónak?
billysparks
2023. december 18. 12:51
Haja szála sem fog görbülni. A kommunisták a törvények felett állnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!