Összeszedtük, mit tudunk eddig az albán pékségek botrányos ügyéről!

2023. november 11. 13:32

Töretlenül terjeszkednek a kétes minőségű pékárut forgalmazó albán pékségek Magyarországon, és egyre több kritika éri őket. Mutatjuk a részleteket!

2023. november 11. 13:32
null

Az egész albán pékségek körüli mizéria azzal kezdődött, hogy Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában arról beszélt, hogy az albán pékségek jelenléte Magyarországon kedvezőtlen a magyar sütőipari cégekre nézve.

A fő problémák Septe szerint:

 

  • Az albán pékségek kevésféle tésztából sokféle terméket készítenek, ezért is lehetséges, hogy a sós és az édes tészták íze szinte ugyanolyan.
  •  Ezek a tészták a Magyar Élelmiszerkönyv szabályainak abszolút nem felelnek meg.
  • A cégek megkerülik a munkaügyi szabályokat, és minimális tőkebefektetéssel, bérelt helyiségekben, bérelt eszközöket alkalmaznak, bérelt berendezéssel, ami által lépéselőnybe kerülnek a magyar cégekkel szemben. 
  • Az albán pékségek hozzáállása a higiéniai, élelmiszeripari szabályokhoz nem megfelelő.
  • Jó részük „összehalmoz egy csomó adósságot, otthagyják a céget, majd egy fantomcég azonnal indul ugyanabban az épületben, de sem energiaszámlákat, sem a járulékfizetést nem intézik el”.
     

Mindez pedig nagy károkat okoz a magyar sütőipari vállalkozásoknak. Septe József úgy tudja, a Magyarországon működő 4-500 albán pékségnek 15-20 tulajdonosa van, akik az egész hálózatot működtetik. A magyar vállalkozóknak ezzel szemben saját boltjuk van, ahol mindent tisztán tartanak, a dolgozóikat pedig rendesen megfizetik és bejelentik.

Arról is írtunk már, hogy Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai főtitkára is megszólalt az albán pékek ügyében, ő azt nyilatkozta: nem lenne semmi baj az albán pékségekkel, ha azok is betartanák a hazai pékségekre vonatkozó higiéniai, technológiai és munkaügyi szabályokat. Werli szerint azonban ez nem jellemző, 

és így komoly árelőnyhöz jutnak. 

Az albán pékségek jóval olcsóbban gyártanak pékárut, így a hazai versenytársakhoz képest érdemben alacsonyabb áron kínálják a helyben sütött termékeiket. A továbbra is töretlen balkáni befektetési hajlandóság ugyanakkor azt mutatja, a fogyasztókat az árszint jobban érdekli a minőségnél.

Időközben az is kiderült, hogy az albán pékségek termékei az egészségre sincsenek jó hatással. A Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, Szűcs Zsuzsanna a Pénzcentrumnak arról beszélt ennek kapcsán, hogy megpróbált utánanézni a szóban forgó termékek pontos összetevőinek, tápanyagtartalmának, sótartalmának, de nem járt sikerrel.

A szakértő elmondta, hogy a vajas tésztából készült péksüteményeknek valószínűsíthetően nagyon magas lehet a zsírtartalmuk, emellett sok cukrot is tartalmaznak. A sós változatokat tekintve pedig a magas só- és a zsírtartalom okozhat gondot.

Egy másik szakértő is megszólalt a portál megkeresésére. Dr. Nagy Károly belgyógyász kifejtette:

Ezekben a termékekben élve marad az élesztő, ami a tápcsatornában jut, és ott erjesztve bontja az ottani táplálékot. 

Gáz képződik, feszül a has, a járulékos állagjavítók pedig görcsöket okoznak.

Ezt is ajánljuk a témában

Reagált a Nébih is

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) lapunk megkeresésére a fokozott, társhatóságokkal közösen végzett ellenőrzések tapasztalatairól kiemelte: jelentős a különbség az egyes pékségek között a minőség és a szabálykövető működés terén is. 

Ennek ellenére nem lehet általánosan kijelenteni, hogy a sütőipari szektor bármely típusa kiemelt élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentene.

Az ellenőrök azonnal bezáratják azokat a pékségeket, ahol komoly szabálytalanságot – például élelmiszer-biztonsági hiányosságot – tapasztaltak és a szabálytalanság súlyosságától függően határozott időre fel is függesztik a működésüket. A Nébih tapasztalatai ugyanakkor azt mutatják, hogy az ellenőrzések alkalmával feltárt hibákat az érintettek általában kijavítják. A hatóság az utóellenőrzések során a higiénés körülmények és az adminisztratív eljárások terén is legtöbbször javulást tapasztal” – fogalmazott lapunknak a hatóság.

A Nébih arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon a sütőipari termékekre vonatkozó jogszabályi kötelezettségeket a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza. A forgalomba hozott termékekre csak akkor használhatók bizonyos elnevezések, ha azok megfelelnek az előírásban rögzített követelményeknek.

MIT IS JELENT EZ PONTOSAN?

EZ AZT JELENTI, HOGY EGY PÉKÁRUT CSAK AKKOR LEHET KENYÉRKÉNT ÁRULNI, HA AZ ÉLELMISZERKÖNYV KENYÉRRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSAIT A GYÁRTÓ MARADÉKTALANUL BETARTJA. HA EZEKET AZ ELŐÍRÁSOKAT RÉSZBEN FIGYELMEN KÍVÜL HAGYJA, AKKOR SEM JÁR EL SZABÁLYTALANUL, DE NEM HASZNÁLHATJA A TERMÉKRE A KENYÉR MEGNEVEZÉST, DE PÉLDÁUL VEKNIKÉNT VAGY CIPÓKÉNT MÁR ÁRULHATJA.

„Fontos, hogy a sütőipari termékek összetevőit – amennyiben az élelmiszerkönyv iránymutatásától eltérően készülnek – is kötelező feltüntetni. Súlyos szabálytalanság, ha a címkén nem a valóságnak megfelelően szerepelnek az összetevők” – fejti ki a Nébih

A hatóság azt javasolja, hogyha egy élelmiszer minőségi jellemzői határozottan eltérnek a fogyasztói elvárástól, 

akkor közérdekű panaszbejelentést kell tenni, melyet a hivatal minden esetben alaposan kivizsgál.

Ezt is ajánljuk a témában

Az albán pékségek ugyanakkor a fogyasztókat is megosztják. A nyilvános fórumokban és a közösségi médiában ugyanakkor sokan arra figyelmeztetnek, hogy az üzletláncokban kapható, az élelmiszerkönyv előírásai szerint elkészített zsemle legalább olyan silány minőségű, mint egy albán pékségben kapható buci. Az albán pékségek jelentős versenyelőnyének receptje tehát az, hogy egy buci gyakorlatilag fele annyiba kerül, mint egy zsemle.

A közösségi oldalakon időről időre fellángoló heves viták közepette azzal az összes magyar pékáru-kedvelő egyetért,

hogy az albán termékek minősége jelentősen elmarad a hazaitól.

A Nébih a Mandiner kérdésére a fogyasztói tudatosságot emelte ki: a feltűnően alacsony ár minden élelmiszernél gyanakvásra ad okot, mivel borítékolható, hogy a termék olcsó, kevésbé jó minőségű alapanyagokból készült.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Balk.hu

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Unknown
2023. november 14. 16:11
Miért piszkálják őket? Ha egyszer szeretik az emberek ha ugyan abból a tésztából van minden. Édes és sós tésztából. Ha nem mennének az emberek, ( mint én) akkor kénytelen lenne bezárni.
pala-agi
2023. november 12. 11:09
I feel the earth move under my feet Köszönöm, h aggódsz az életemért. De végig olvasva a hsz-aidat nekem kellene aggódnom a tiédért. Ugyanis az aggódásod a pékségekért az igazán aggasztó. Csak nem érintett vagy? Persze tudom, h nem, mert az ciki lenne. Az általad alkalmazott jelzőt ("fillérbaszó proli"), aikerült olyan a vásárlókkal szemben használnod, akik nem szeretnének neked(?) több forrást adni a nyaralásodhoz, az autódhoz, az ingatlanodhoz, a szórakozásodhoz... Ja! A valódi fillérbaszó prolit nem ismerted fel! :) Ő az, aki itt vonyít, mert csökken a bevétele. Nagyban segítenél a honfitársaidon azzal, ha ilyen mentalitású proliként egy új szakma után néznél.
Agricola
2023. november 11. 18:29
Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai főtitkára is megszólalt az albán pékek ügyében, de arról hallgatott, mint dinnye a fűben, hogy hogyan sikerült felturbózniuk a kenyér árát 1000Ft/kg-ra? A hazai élelmiszeripar visszafogott termelékenysége (mondhatni impotenciája) megmutatkozott az 1000Ft/kg kenyérárban. 1 kiló liszthez kb 0,5-0,6 dl dl víz kell. Másfél kilós kenyér lesz belő-le. magro. hu írta: Búza felvásárlási átlagárak az elmúlt 12 hónapban 100000Ft/ tonna (100Ft/kg) 1 kg búzáből 0,75 kg liszt lesz. Miután ez sok kézen keresztül megy, hogyan lesz belőle 1000Ft/kg kenyér?
egonsamu
2023. november 11. 18:08
Csodálkozom, hogy eszerint a veknire, bucira és cipóra nincsen pontos meghatározás? Akkor azt sem lehet ellenörizni, hogy egészségre káros-e vagy tényleg fogyasztható-e?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!