Tényleg Gulyás Márton a baloldal hóhéra?

2023. szeptember 09. 07:05

Minden meghívott tisztában van azzal, mi vár rá Gulyásnál. Viszketően kellemetlen, tendenciózus kérdések, elfogultság, olykor jól megkomponált mélyütések.

2023. szeptember 09. 07:05
null
Constantinovits Milán

Gulyás Márton és a Partizán intézménnyé vált a politikai vitaműsorok kedvelőinek körében. Kétes hírű intézménnyé, tegyük hozzá, amelynek működése ugyanakkor továbbra is kirvíóan nagy népszerűséggel jár. Amennyiben persze a Partizánt médiaorgánumként értelmezzük, és nem politikai termékként.

Hogy miért fontos ez a különbségtétel? Azért, mert a Partizán közügyekben, illetve közügyek egykori és jelenlegi alakítóiban utazik. A magát hiperlazának beállító házigazda a maratoni beszélgetések során azonban az újságírói függetlenség látszatára sem ügyel. 

Kérdezéstechnikája már-már rögeszmés, attitűdje szélsőbaloldali egalitarizmusba hajlik,

és sokszor szorítja öncélú mederbe a beszélgetések folyását. Az eredmény szinte mindig szórakoztató, de olykor kellemetlen közéleti következményekkel is jár.

Itt van rögvest szegény Fekete-Győr András esete. Azt korábban is sejteni lehetett, hogy nem ő a legfényesebb napelem az ellenzéki összefogás atomerőművében (villamosinterjúm itt), azonban a felkészültség fájó hiányát a Partizán tette az egész ország számára érzékelhetővé. Az emlékezetes nem tudom-nekrológ azok előtt is beárazta a Momentum akkori elnökét, akik még tápláltak némi reményt a momentumos világmegváltás irányában. Itt Gulyás Marci csak a passzív eutanáziához asszisztál, és hagyja vergődni interjúalanyát. Az eredmény ismert, Fekete-Győr porig égette magát az előválasztáson, aztán meg, csak hogy még kínosabb legyen, 

pártja a teljesen karakter nélküli Gelencsér Ferencre cserélte le.

Ha egyenes vonalat nem is húzhatunk a partizános szereplés és Fekete-Győr közéletből való kiiratkozása között, a nemtudom-mantra egészen biztosan hozzájárult a bukáshoz.

Ezt is ajánljuk a témában

Márki-Zay Péter vesztét érdekes módon nem a messianisztikus küldetéstudata vagy 

a magas fokú önszeretetről tanúskodó szóáradata okozta.

Egészen banális kérdésnél fogott vérszagot Gulyás, és préselt ki Márki-Zayból egy vállalhatatlan választ. Ezt követően kampánytémává emelkedett, hogy MZP adott körülmények között akár katonai segítséget is nyújtana Ukrajna részére. Bár a szervezési káosz, a kampányfinanszírozás átláthatatlansága, az összefogás felszíne alatti széthúzás mind közrejátszott az újabb kétharmadban, a Partizánban elhangzott mondatok eleve védekező pozícióba kényszerítették Márki-Zayt.

És elérkezünk a közelmúlt két figyelemreméltó beszélgetéséhez, Kőszeg Ferenc és Borkai Zsolt szerepléséhez. Kőszeg esetében Gulyásnak elég volt csupán a kereteket megteremteni (ötórás interjú, megfelelően azonosított kérdéskörök), onnantól már Kőszeg maga lavírozta önmagát nehezen menthető szituációkba. Borkai megrendülésénél felmerülhet a hitelesség kérdése, ám kétségtelen, hogy ez az első olyan nyilvános szereplése volt, amelyben a yacht-ügy személyes dimenziói is megjelentek.

Kellemetlen volt? Egészen biztosan, még nézni is, ám ha Borkai újra elindul Győrért, akkor mindez számot tarthat a közérdeklődésre.

Épp ezért is álságos az interjú le nem tiltását felróni Mérő Vera részéről. És azért is, mert azzal minden meghívott tisztában van, mi vár rá Gulyásnál. Viszketően kellemetlen, 

tendenciózus kérdések, elfogultság, olykor jól megkomponált mélyütések.

Pártatlanságra és finomkodásra* felesleges számítani, ez hard talk.

Vagyis az épp morális mészárszékként működő Partizán-adásoknak felróhatjuk ugyan a barátságtalan interjúkörnyezet, de valószínűbb forgatókönyv, hogy csak a meghívottak egyéni alkalmatlansága sugárzik át a képernyőn.

Gulyás Márton silány minőségű gondolatokat és politikusokat semmisített meg. Ez nem őt emeli, csak látleletet ad a döntően baloldali szereplők kódolt alkalmatlanságáról. Mindehhez pedig elég csupán egy kávét kérni.

*leszámítva azt az esetet, amikor Gyurcsány Ferenc az alany

(Nyitókép: Youtube-képernyőfotó)

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
backsplash
2023. szeptember 11. 23:15
Belenéztem. Borkai tényleg ostoba.
kobi40
2023. szeptember 11. 20:30
Ez a vállveregetős Marcizás, Katkázás, Karigerizás hányingert keltő bratyizás a szutyokellenséggel. Pfúj!
Akitlosz
2023. szeptember 10. 17:07
Tényleg inkább hóhér Constantinovits Milán, mint újságíró?
pragmatika
2023. szeptember 09. 17:32
Gulyás ? A DK embere. A kis kormányellenes (Ez így nem teljes "jobboldal" ellenes ) performanszaival kezdte, (Csodálkoztam is anno hogy senki nem verte pofán). Aztán szépen egyfajta "objektív" jelmezt magára öltve szépen beállt a dk mögé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!