Uniós források: Brüsszel totojázása miatt futunk ki a vállalt határidőből

2023. március 30. 21:40

Március végére vállalta a magyar kormány, hogy az Európai Bizottság uniós források folyósításáért kért utolsó utáni feltételeit is teljesíti. Az igazságügyi reform már elkészült tervezete azonban még mindig nincs a parlament előtt, mert Brüsszelből egyelőre nem érkezett meg a zöld jelzés hozzá. Ebből azonban még olyan óriási probléma nem következik, az optimista forgatókönyv szerint nyáron így is elindulhat az utalás.

2023. március 30. 21:40
null

Dél-amerikai szappanoperához kezd hasonlítani a magyar kormány és az Európai Bizottság közti csiki-csuki a hazánknak járó uniós pénzek – a hétéves költségvetésből és a helyreállítási alapból származó források – ügyében. Az Országgyűlés tavaly számos törvényt módosított már a Brüsszellel való békülés érdekében, ám továbbra sem kaptunk egyetlen eurócentet sem. Az optimista forgatókönyv szerint legkorábban a második negyedévben, nyáron érkezhet az első utalás.

Igazságszolgáltatási reform

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter még tavaly novemberben erősítette meg, hogy a megannyi elvárás után Brüsszel újabb feltételt támasztott az uniós források ügyében: az Európai Bizottság a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével, az Országos Bírósági Hivatal és az Országos Bírói Tanács közötti hatáskörmegosztással kapcsolatban fogalmazott meg aggályokat. Az ezt orvosolni igyekvő igazságügyi jogszabály-módosítási tervezetet január közepén tette közzé a honlapján a kormány, Varga Judit igazságügyi miniszter pedig azóta többször is tárgyalt a kérdésben Brüsszelben. Márciusi 10-i tárgyalásai után például azt nyilatkozta: „Az igazságügyi reformok vállalásával Magyarország hatalmas lépést tett abba az irányba, hogy a kohéziós források nagy részéhez minél előbb hozzájussanak a magyar emberek”. A tárcavezető akkori szavai szerint a témában zajló egyeztetések a finisben vannak. 

Márciusban már biztos nem lesz törvénymódosítás

A tervezet azonban még mindig nem került törvényjavaslat formájában az Országgyűlés elé, ami azt jelenti, hogy

a korábban emlegetett március 31-i határidőig biztosan nem születik meg a törvénymódosítás.

Az ügyre rálátó források a Mandinernek ugyanakkor arról beszéltek, hogy ez még nem akkora probléma, a március 31-i dátum ugyanis nem egy olyan perdöntő határidő, amelynek elmulasztása esetén meghiúsulhat a megegyezés.

A legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szintén az igazságszolgáltatás témáját nevezte az egyetlen olyan feltételnek, amely az uniós pénzeket általánosságban blokkolja. Varga Judit igazságügyi miniszter minden kérdésben megállapodott az Európai Bizottsággal, a kodifikált szöveget kiküldték Brüsszelbe, most a kormány visszajelzésre vár – közölte Gulyás Gergely.

Vagyonnyilatkozati saga

Szintén az uniós források ügyével függ össze a képviselők és más állami vezetők vagyonnyilatkozat-tételi szabályainak a sokadik módosítása. A Ház az elmúlt hónapokban már többször változtatott Brüsszel kérésére az előírásokon, ám március elején, egy újabb bizottsági felvetés nyomán, egy újabb törvényjavaslat érkezett a kormánytól a témában. Ez – az általános indoklás szerint – a kabinet és az Európai Bizottság közötti egyeztetés eredményeként

a vagyonnyilatkozatok kereshető módon történő hozzáférésének a részletszabályait rögzíti.

Ennek az előterjesztésnek a zárószavazása a parlamenti ülésterv szerint április közepén várható.

A lengyelek is a bírósági reformmal küzdenek

Varsó szintén az igazságügyi reformon dolgozik az uniós források folyósítása érdekében. A lengyel kormány január közepén már módosította a Legfelsőbb Bíróságról szóló törvényt, hogy eleget tegyen az Európai Bizottság feltételének ahhoz, hogy végre hozzájusson a helyreállítási alap pénzeihez. Ehhez azonban a reform másik pilléréhez, az Alkotmánybírósághoz is hozzá kell nyúlnia, ami már nehezebb dió.

Nyitókép: Dwi Anoraganingrum / Geisler-Fotop / Geisler-Fotopress / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kecsketenyeszto
2023. április 02. 11:27
Minden forrás felfüggesztésre került? NEM! Csak a fele, a tanárbér-fejlesztésekre szánt is bármikor hozzáférhető. Csak jobb ezt elhallgatni a birkák elől, akkor hangosabban bégetnek a vélt igazságtalanságok miatt.
Hedvig58
2023. március 31. 09:34
Mikor vesszük már észre hogy soha nem akarják odaadni. Minden arra megy ki, (új feltételek, időhúzás, fenyegetések, stb.) hogy meg ne kaphassuk ezeket a pénzeket. Szeretnék egyszer egy logikus magyarázatot kapni arra nézve, hogy mi történne, ill. történhetne ha kilépnénk az EU-ból. Sőt arról is, hogy mi várható, ha maradunk EU tagok, és szépen lassan átveszik nálunk az irányítást EU-s szabályokra hivatkozva, hiszen ez folyik már most is. Mi pedig várunk a csodára. Szeretném ha valaki nálam okosabb kifejtené, mit léphetnénk, hiszen az önállóságunkat teljesen elveszítjük. Tudom, hogy nagyon nehéz helyzetben van a kormány, de jó lenne látni a reális helyzetünket, és a jövőre vonatkozó elképzeléseket. Arra hiába várunk hogy lesznek szövetségeseink, hiszen mindenkit vagy lepénzelnek, vagy megfenyegetnek. Magunkra maradtunk, s ez a jövőben sem fog változni. Úgy tűnik, hogy az EU-ban, sőt a NATO-ban sem hallgatnak ránk, sőt ha vétóznánk, egyszerűen semmibe vennék. Teljesen ki vagyunk szolgáltatva, és csak sodródunk? Van egyáltalán reális lehetőségünk a függetlenségünk, és a semlegességünk megtartására, vagy csak - aki időt nyer, életet nyer- alapon próbálkozunk? Soha nem értettem, hogy az I. és a II. világháborúba hogy masírozhatott bele Európa? Miért nem akadályozta meg senki? Nem értették meg az emberek, és a népek, hogy mi vár rájuk? Most itt ülünk, ugyanolyan helyzetben, mint a nagyszüleink, és ugyanúgy nem tehetünk semmit. Hihetetlen! Mintha senki nem értené mi folyik körülöttünk. Európa lakossága ennyire elhülyült? Vagy egyszerűen csak ennyire gyáva? Nem értik hogy a tehetetlenségük hova vezethet? Európa vezetői nem lehetnek ennyire ostobák. Ha az átlagember nem is érti hogy mi folyik, nekik pontosan tisztában kell lenni azzal, hogy Európa teljesen tönkremegy. Szándékosan kormányozzák Európát a szakadékba?
VasváriPál
2023. március 31. 07:21
Brüsszel, USA, Soros, USA, Soros, Brüsszel, Soros, USA, Brüsszel, Soros, Soros, Brüsszel, USA, USA, USA, Brüsszel, Soros, Brüsszel, Brüsszel, háború, béke, háború és béke
Takarító
2023. március 31. 06:19
A SVÉD-FINN go miatt van. Megszavaztátok, most oda kell a zsé. A felfegyverzésük nem lesz ingyen barom Fidesz. Hol van Hende meg aki Korum Pál? Nem látja vagy nem érti a nagy honvédőnk dolgát. Kérdezze meg a titkárnőjét, amikor rajta liheg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!