Választási erőfitogtatás Budapesten: Gyurcsányék egész jól állnak, a Momentumnak viszont bele kell húznia

2023. február 09. 06:00

Van polgármester, akit a DK-elnök személyesen is felkeresett. És van városvezető, aki képes nemet mondani Gyurcsány ajánlatára. Karácsonynak nem várt helyről akadhat kihívója, V. Naszályi Márta és Gajda Péter meg kezdhet aggódni. Körképünk!

2023. február 09. 06:00
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Úgy tűnik, már nem a budapestiek érdekképviselete, hanem a 2024-es önkormányzati választások foglalkoztatják a baloldali pártokat. Persze, voltak ennek előjelei: például tavaly ősszel, amikor is a Mandiner.hu arról írt, hogy elindultak ugyan, de nem sokkal később meg is akadtak a főváros felosztásáról szóló egyeztetések a Momentum és a Demokratikus Koalíció között.

Miért? Meg nem erősített információink szerint előbbi túl falánknak bizonyult, Gyurcsány Ferencék semmiképp sem akarták azt elfogadni, hogy a Momentum adja az összes budai városrész polgármesterjelöltjét. Gelencsér Ferencék szempontjából a helyzet csak rosszabbodott azóta; egyrészt a DK tőlük is számos politikust elhappolt: mások mellett Déri Tibort, Bodrozsán Alexandrát, Buzinkay Györgyöt és Juhász Bélát. Másrészt, forrásaink több alkalommal kitértek arra, a Momentum teret veszített Budapesten 2019 óta; ez abban mutatkozik meg leginkább, hogy több kerületben a tárgyalópozíciójuk sem megalapozott. Tehát, ahhoz, hogy Gelencsérék Donáth Annáék labdába tudjanak rúgni, valamit – ahogy az EP-képviselő mondta „jövőértékelőjében”: munkát – le kell rakniuk az asztalra.

Amire ugyancsak kitértek forrásaink, az az, hogy a közvélemény-kutatások szerint a bejutási küszöb közelében, az alatt tengődő pártok nemigen tudnak beleszólni a „nagyok” pozícióharcába, -osztogatásába. Portálunk épp a minap számolt be arról, miként próbál kétségbeesetten előremenekülni az MSZP a polgármesterjelöltek megnevezésével.

Azonban a Párbeszéd, az LMP, de a Jobbik sem jutott el még odáig, hogy jelöltek személyéről döntsön. Úgy tudjuk,

ahány kerület, annyi felállás várható majd az ellenzéki térfélen.

V. Naszályi megy, Őrsi maradhat

Budavárott az a hír járja, V. Naszályi Márta (Párbeszéd) polgármesteri karrierjének annyi, nem várható folytatás; mégpedig azért, mert megromlott a viszonya párttársával, Karácsony Gergely főpolgármesterrel; illetve a DK mellett a Momentum is szemet vetett az I. kerületre. Őrsi Gergelyt (MSZP) viszont nem fenyegeti ilyesfajta veszély. Bár neve kapcsán több alkalommal is felmerült, hogy polgármestertársaihoz hasonlóan (Kiss László, Szaniszló Sándor) jómaga is átigazol a DK-hoz, ám informátoraink szerint a II. kerület első embere inkább centrista politikát folytatna. Pozíciója van oly erős, hogy nemet mondhat Gyurcsánynak.

Őrsi Gergely interjút ad (Forrás: Facebook)
Őrsi Gergely interjút ad (Forrás: Facebook)

Pártbástyák: III., IV. és VI. kerület

A fentebb említett exemeszpés Kiss László polgármesterjelölti státusza is stabilnak tűnik. Sőt, a III. kerületben kifelé egység mutatkozik, már ami a szivárványkoalíciót illeti. A sorból egyedül épp az MSZP lóg ki, amely azon dolgozik, hogy Óbudán is legyen polgármesterjelöltje és tizenhat képviselőjelöltje. A DK-nak a szomszédos IV. kerületben sem kell aggódnia: mióta a jelenlegi városvezető, Déri otthagyta a Momentumot, Trippon Norbert a polgármesterjelöltségre készül. Plakátkampánnyal, kerületi médiahátszéllel megspékelve.

Terézváros, Józsefváros azon kevés kerületek egyikei, ahol bizony a Momentumnak van nagyobb befolyása. Ehhez kell többek között Soproni Tamás polgármester személye, valamint az őt körülvevő médiabirodalom, állítja egykori szövetségese: Bálint György képviselő. És bár a DK-vezér személyesen látogatta meg Pikó András józsefvárosi vezetőt, Gelencsér megkeresése erősebbnek bizonyult: a VIII. kerületi polgármester Donáth „jövőértékelőjén” tűnt fel. Forrásaink szerint Gyurcsányék komoly feltételekhez szabnák támogatásukat, a gazdasági intézmények irányítása lehet a céljuk, mind Teréz-, mind Józsefvárosban.

Pikó és Donáth (Forrás: Facebook)
Pikó és Donáth (Forrás: Facebook)

Dagadó önbizalom: Baranyi, Mustó

Épp a napokban volt terítéken a „kormányzati rezsikompenzáció el nem fogadásának” ügye a ferencvárosi képviselő-testületben. DK-s városvezetők mellett a IX. kerületi polgármester, Baranyi Krisztina is nemet mondott a kabinet kéznyújtására, ezért a Fidesz-KDNP fegyelmi eljárást kezdeményezett ellene. Informátoraink arról tájékoztattak, nem volt egységes a szivárványkoalíció a zárt ülésen annak tekintetében, hogy induljon-e eljárás a kerületi vezető ellen. Baranyi mögé a Kutyapárt mellett az LMP állt be. Ez, ismerve a helyi viszonyokat, annyira tán nem meglepő, hiszen a polgármesternek személy szerint is vannak problémái korábbi, baloldali választási szövetségeseivel.

Csakhogy úgy tudjuk, Baranyit immár jobban érdekli a főpolgármester-jelöltség (Karácsonnyal régóta nincs jóban);

hátországát, Ferencvárost pedig jelenlegi alpolgármestereire, illetve egy új, általa választott baloldali összetételű képviselő-testületre bízná. Így az új grémiumban nem kapnának helyet a „problémás” képviselők, a „nagyok” támogatását pedig az előre leosztott kártyákkal nyerné el a vezető.

Döme Zsuzsanna Suzi és Baranyi egy kanapén (Forrás: Facebook)
Döme Zsuzsanna Suzi és Baranyi egy kanapén (Forrás: Facebook)

Baranyihoz hasonlóan ambiciózus tervekkel bír a DK-s Mustó Géza árnyékbelügyminiszter, mégpedig a X. kerületben. A jelenlegi alpolgármester szívesen megmérettetné magát kőbányai polgármesterjelöltként, értesültünk úgyszintén. Kihívója a szocialista Somlyódy Csaba lehet.

A XV. kerület tuti, a VII. és a XI. nem

Újpalotán nincs kérdés: Gyurcsányék uralják a helyzetet; Cserdiné Németh Angéla már be is jelentette, hogy újraindul. Újbudán, Erzsébetvárosban viszont rezeg a léc. László Imre mögé beállt a pártelnök, de sokak szerint ez csak egy színjáték része, a XI. kerületi polgármester korából adódóan nem biztos, hogy végig vinne egy újabb, ötéves ciklust. Ha László folytatja, nem sokkal a választásokat követően helycsere következne: a vezetői posztra pedig nem más, mint Molnár Gyula az esélyes. Maradva Újbudánál, a Momentum Orosz Annát indíthatja; a politikus 2022-ig alpolgármestere volt a kerületnek, majd beült a Tisztelt Házba, hogy onnan (most) visszatérhessen a városházára. Ha sikerül neki. A VII. kerületben Niedermüller Péternek egy belső ellenzékkel kell megvívnia. De akadnak forró témák is: mint a forgalmi rend megváltoztatása vagy a Bulinegyed kérdése, amikre választ kell adnia az egykori EP-képviselőnek.

Friss igazolás: Szücs Balázs a DK-ban folytatja, Niedermüller Péter köszönti (Forrás: Facebook)
Friss igazolás: Szücs Balázs a DK-ban folytatja, Niedermüller Péter köszönti (Forrás: Facebook)

Gajdában nem bíznak Gyurcsányék

Kispesten átvette az irányítást a DK, Gyurcsány nem bízik Gajda Péterben (MSZP), a jelenlegi polgármesterben, értesültünk. A szocialisták amúgy is bajban vannak, korábbi húzóneveik, mint például Burány Sándor, Kránitz Krisztián nem tudják átütni az üvegplafont. A XVIII. kerületben pedig olyan alku jöhet, amely mind a Momentumnak, mind a DK-nak jól jöhet: 2024-ben Gyurcsányék mögé, 2026-ban Stummer Jánosék (Momentum) mögé sorakoznak fel a helyi erők. Kunhalmi Ágnesnek ezáltal nem osztanának lapot.

Nyitókép: Facebook

 

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
petike21
2023. február 09. 15:01
Tehetséges kukásfiú ez a Gyurcsány. Lassan az összes ellenzéki hulladékot kikukázta már magának és a kis szektájának.
chief Bromden
2023. február 09. 11:05
A fiatalok még csak ugatják a politikát. Feri megint megeszi őket reggelire. :D
Micó
2023. február 09. 10:45
Azt nem értem, miért köt az Apró- Donáth törzs házasságot? Ebből már kijöhetne a háromfejű zombi. Vagy pár Hajnal Miklós, ami ugyanaz.
Micó
2023. február 09. 10:41
Pest bunkó része mindig provinciális majmokra szavaz. Kisebbrendűségi komplexus. Orbán ezeknek karakteres. A léggömbemberek jönnek be nekik. Karácsony már a kipukkadás határán lebeg . Kis cafatként fog aláhullni a verébszarba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!