London is európai összeomlástól tart

2011. november 29. 10:57

Hörcher Ferenc
Mos Maiorum

Miközben Magyarországon a diskurzus a „Matolcsy vagy nem Matolcsy?” kérdésére egyszerűsödött le, Európában felvetődik egy összeurópai hanyatlás víziója.

„Miközben Magyarországon a politikai diskurzus a »Matolcsy vagy nem Matolcsy?« kérdésére egyszerűsödött le, szerte Európában egyre több fórumon vetődik fel egy összeurópai hanyatlás víziója, mint reális politikai lehetőség. Ebbe az irányba mutat az Index által is szemlézett Telegraph cikke is, mely „Készülj az euró összeomlása miatti lázongásra, erre int a Külügyminisztérium” címmel jelent meg. (...)

Nos, ez a brit konzervatív lapban megjelent összefoglaló nem hangzik különösebben megnyugtatóan. Hiszen a konzervatív brit kormány tagjára utal, forrásként, ami valószínűsíti az ügyet. Persze, nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni. Elképzelhető ugyanis, hogy a hírek ilyenfajta kiszivárogtatása maga is része a politika és a pénzügyi szféra között dúló hatalmi harcnak.

A brit kormány esetleg a társadalmi következmények élénk felrajzolásával szeretné értésére adni a pénzügyi szektornak, hogy ha kihátrálnak a vezető európai államok költségvetési hiányának finanszírozása mögül, annak olyan súlyos politikai következményei lehetnek, amelyek az egyébként érvényesülő nyereséget bőven meghaladnák. Ám ha erről van is szó, a politikának azt is tudnia kell, hogy ha az ördögöt a falra festik, az bizony könnyen megjelenhet: vagyis a pánik érzékletes felvázolása maga is pánikhoz vezethet. De egy ilyen összefüggést nyilván a politikai szereplők is végiggondolnak. Ezért a hírek kiszivárogtatása mögött mégiscsak komoly politikai aggodalmakat kell sejtenünk.

Mindenesetre december 8-ára újabb európai csúcsot hívnak össze, amelynek témája lehet az alkotmányos szerződés – eljárását tekintve mégoly bonyodalmas – módosítása is. De már e dátum előtt is komoly fejlemények várhatók, elsősorban a német-francia páros részéről.

Érdemes lenne tehát Magyarországon is az összeurópai vészhelyzet irányába fordítani a nyilvános politikai diskurzust.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/29416

Ajánljuk még a témában