Csapás Obamáéknak

2010. január 20. 11:56

Történelmi vereség: republikánus jelölt nyerte a massachusettsi szenátorválasztást.

A szavazatok csaknem 100 százalékának összesítése alapján a republikánus Scott Brown állami szenátor 52 százalékos eredményt ért el, demokrata párti ellenfelét, Martha Coakley főállamügyészt csak a szavazók 47 százaléka támogatta voksával. A vereséggel a Demokrata Párt elveszíti 60 fős többségét a 100 fős felsőházban. Az időközi szavazás jelentőségét maga Barack Obama elnök is kifejezte, aki a hétvégén személyesen is elutazott Bostonba és a demokrata jelölt mellett kampányolt.

A massachusettsi vereséggel a Demokrata Párt elveszíti 60 fős szupertöbbségét a szövetségi törvényhozás 100 fős felsőházában. Ez módosíthatja Obama minden törvényhozási elképzelését, hiszen az obstrukcióbiztos többség elveszítésével a demokraták komoly engedményekre kényszerülhetnek majd a republikánusokkal szemben. A Demokrata Párt vezetésében az utóbbi napokban - amikor a felmérések előre jelezték a választás eredményét - szinte pánik tört ki, a republikánus győzelem ugyanis átírhatja az egészségügyi reformtörekvéseket.

Brown egyik legfőbb kampányüzenete ugyanis az volt: nemmel szavazna a demokrata egészségügyi csomagra. A demokraták attól tartanak: a republikánus győzelem az előhírnöke lehet annak, hogy a novemberi félidős kongresszusi választásokon a Demokrata Párt jelentős veszteségeket fog elszenvedni. Barack Obama telefonon gratulált Scott Brownnak a győzelemhez és kitűnő kampányához, egyben közölte, együtt kíván vele működni "sürgető gazdasági kérdésekben".
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/3606

Ajánljuk még a témában