Nem a kormányt, hanem az egyetemistákat bünteti az Európai Bizottság

2023. január 11. 19:58

Oblat Rudolf
Mandiner
Elfogadhatatlan, hogy a kormány és az Európai Bizottság közötti csatározás levét a magyar egyetemi hallgatók igyák meg.

Újabb ponthoz érkezett a magyar kormány és az Európai Bizottság közöti huzavona a jogállamiság ügyében: a közérdekű vagyonkezelő alapítványok az Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból való kizárásával a brüsszeli testület egyértelműen fájó pontra tapintott rá.

Az egyetemi modellváltással kapcsolatban objektíve ítéletet mondani egyelőre nem lehet. Egyértelmű, hogy kellő idő elteltével, sok évnyi távlatból lehet csak tárgyilagosan megítélni, hogy az alapítványi modell beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket, hogy valóban hozzájárult-e a magyar felsőoktatás rugalmasabbá és nemzetközi szinten is versenyképesebbé tételéhez, vagy sem.

A mostani döntéssel viszont nem a kormánynak, hanem a magyar egyetemi hallgatóknak és kutatóknak okozhat nagy nehézségeket a testület.

Elfogadhatatlan, hogy

a kormány és az Európai Bizottság közötti csatározás levét a magyar egyetemi hallgatók igyák meg.

A korrupcióval szembeni fellépés és az átláthatóság javítása olyan cél, amiben a tavalyi tárgyalások és megállapodások nyomán a kormány és az uniós hatóságok is egyetértenek, azonban az egyetemi alapítványok ügyében a szakmaiság és tárgyilagosság minden kritériumát sutba dobta a Bizottság. 

Az alapítványi egyetemek démonizálása, azok egyfajta mumusként való feltüntetése a baloldali média és politikusok munkásságnak köszönhető, ami úgy látszik, most beszivárgott az Európai Bizottság döntéshozatalába is. Ugyanis ne legyen kétségünk,

a politikai nyomásgyakorlás újabb eszközét láthatjuk.

Miután a kormány a köznevelésben meglévő elégedetlenség orvoslásával, az infláció letörésével és az energiaárak mérséklésével van elfoglalva, a brüsszeli testület a hazai baloldal kottájából játszva megpróbál egy újabb kormányellenes frontot nyitni az egyetemi polgárság képében. 

Ugyanis a Bizottság kezében számos egyéb jogi eszköz van, amivel nyomást tudna gyakorolni a kormányra az alapítványi egyetemek kuratóriumi összetételének megváltoztatása tekintetében, azzal viszont, hogy ezt a jelenlegi módon akarják keresztülvinni

egyértelműen kirajzolódik az a mögöttes szándék, hogy az egyetemi hallgatók és kutatók ezreiben gyújtsanak haragot a kormány ellen. 

A jelenlegi kabinet helyzete a külső és belső tényezőkből egyaránt összetevődő válság kereszttüzében is stabil, politikai alternatívát az ellenzék képtelen megjeleníteni. Az elmúlt évtized tapasztalatai nyomán várható, hogy a kormányzatot nem fogja elsöpörni az egyetemi hallgatóság, hiába reménykedik a hazai baloldal.

Adódik a kérdés, hogy akkor mégis a piti politikai célokon kívül mi értelme a Bizottság döntésének? Alapvetően semmi, esetleg erődemonstráció, annak sugalmazása, hogy jogi köntösbe bújtatott, megalapozatlan okok alapján is bármikor képes nyomást gyakorolni az aktuálisan nem tetsző tagállam belpolitikájára.

Az eredmény pedig az lesz, hogy ha nem születik új és gyors megállapodás a következő időszakban, a magyar diákokat és oktatókat fosztják meg a külföldi tanulás és kutatás lehetőségétől.

Navracsics az Erasmus-ügyről: Nem értjük az Európai Bizottság új lépését

Navracsics Tibor nyilatkozott az Erasmus+ programról a Magyar Nemzetnek. Mint mondta az uniós források felhasználásáért felelős miniszter, „a korábbi tárgyalások során az Európai Bizottság említett aggályokat, de ezeket kezeltük, ezért nem értjük a mostani lépésüket". A miniszter kifejtette, hogyha a nem alapítványi egyetemek diákjai részt vehetnek az Erasmus-programokon, az alapítványiak pedig nem, akkor az diszkriminatív lépés a Bizottságtól.

 

Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Christian Hartmann

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés