Orbán Viktor: Tisztelet a hősöknek!

2022. október 6. 8:21
A miniszterelnök is megemlékezett az aradi vértanúkról a nemzeti gyásznapon.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, országszerte és a határon túl is megemlékezéseket tartanak ma az aradi vértanúk kivégzésének 173. évfordulója, október 6. alkalmából.

Orbán Viktor miniszterelnök is megemlékezett közösségi oldalán erről a szomorú eseményről. Egy fekete-fehér fotót osztott meg, amelyen a Budapest szívében található Batthyány-örökmécses látható. 

A felvételhez annyit írt kísérőszövegként:

„Gloria victis!”

azaz „tisztelet a hősöknek!”

A vonatkozó bejegyzést alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Orbán Viktor Facbook-oldala

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szőcs Géza első kötetéből az egyik legszebb megemlékezés:

Ismersz te engem? Na jó, mondjuk, hogy tudsz rólam ezt-azt. Ilyeneket, hogy esténként veszem néha a franciakulcsokat, a csavarhúzót, a sublert, a hegesztőpisztolyokat, és egész éjjel fönn kovácsolok a város határában azon a lezuhant repülőgépen. Térdig érő fű nő benne, a repülő kapuja nyikorog, ahogy lenyomom a nagy görbe rézkilincset. Minden hétfőn a repülőt javítom. Ezt tudtad?Szóval nem tudsz rólam semmit, ami jellemző volna vagy sokatmondó, akkor meg hogyan is szerethetnél? Mondd ki például hangosan: Gé... - na ugye. Fogadni mertem volna, hogy nem jól ejted. Hát lehet így? Egy orosz bálnavadász vitorlás viharba került Afrika csúcsától nem messze. A Jóreménység Fokát akarták megkerülni. A kapitány és a másodtiszt a parancsnoki hídon álltak, szemüket nyugatnak szögezve. Az orkán állandóan visszavetette őket kelet felé. A két tiszt már negyvennyolc órája ott állt vizesen, szemük előtt messzelátót tartva. Egészen összefagytak, mire egyikük felkiáltott:

- Misz Dobraj Nagyezsdi! Vot Misz Dobraj Nagyezsdi! 1

Valóban: a Jóreménység Foka volt. Egész közel hajóztak el mellette - néhány méterre - a másodtiszt szeretett volna kilépni a fokra, de tudta, hogy ez lehetetlen. Bekopogott a kapitányhoz. A kapitány, ágyán hanyatt fekve, olvasott. - Mit olvasol? - kérdezte a másodtiszt. - Leiningen-Westerburg Károly búcsúlevelét feleségéhez 2 - felelte a kapitány.

Látod, úgy kell ejteni az én nevemben is a gét, ahogyan a kapitány ejtette akkor.1 A Jóreménység Foka! Né a Jóreménység Foka!

2 Szó szerint: Prássálnoje piszmó Karolja Lejningena-Veszterburga zsényé

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés