Megszületett a döntés: november 19-ig adott időt Brüsszel a magyar kormánynak

2022. szeptember 18. 10:15
A Bizottság három magyar operatív program 65 százalékának (összesen 7,5 milliárd eurónyi forrásnak) a befagyasztását javasolta.

Cikkünk frissül!

November 19-ig adott időt Brüsszel a magyar kormánynak, hogy megússza az EU-s pénzek harmadának befagyasztását.

Az Európai Bizottság javasolta a büntetést, de közben időt adtak a magyar kormánynak, hogy elkerülhesse az EU-s pénzek elvonását – derült az uniós biztos Twitter-oldalán közzétett tájékoztatásból.

Johannes Hahn költségvetési biztos a döntés vasárnap délelőtti bejelentésekor azt mondta, hogy a magyar igazságszolgáltatási, ügyészségi és közbeszerzési rendszer problémás, de

a magyar kormány nagyon fontos reformintézkedéseket, 17 új törvény meghozását ajánlotta fel.

Ha nem sikerül megállapodni, akkor a Bizottság három magyar operatív program 65 százalékának elvonását fogja javasolni, ez összesen 7,5 milliárd euró veszteséget jelentene – közölte.

A költségvetési biztos pozitív irányú változásra számít

A büntetés élesítéséről (lásd a fent bemutatott bizottsági javaslat) a tagállamok kormányainak kell szavaznia. Ugyanakkor a Bizottság azt is javasolja, hogy november 19-ig még várjanak a döntéssel, mert addig a magyar kormány érdemi reformokat hozhat.

Hahn kitért arra is a döntés ismertetésekor, hogy pozitív irányú változásra számít. Látja Magyarország elkötelezettséget az ügyben.

A kritikus újságírói kérdésekre többször is „game changernek”, illetve nagy előrelépésnek nevezte a magyar kormány vállalásait.

Előzmények:

Vasárnap, magyar idő szerint 10:30-ra ígérték, hogy tájékoztatják a nyilvánosságot a magyar jogállamisági eljárásban hozott döntésről – idézte az Euronews Johannes Hahn, az Európai Unió költségvetési biztosának szóvivőjét.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az uniós testület várhatóan pénzmegvonást javasol majd a kérdésben a végső döntést kimondó pénzügyminiszteri tanácsnak. Szerdán a Reuters hírügynökség arról számolt be, hogy 15,7 milliárd eurót, vagyis mintegy 6400 milliárd forintot tarthatnak vissza 2027-ig a magyar jogállamisági problémák, elsősorban a korrupció miatt. Az elmarasztalás oka, hogy

Brüsszel szerint a magyar kormány nem adott megnyugtató válaszokat az uniós támogatásokkal kapcsolatos korrupciót érintő aggodalmakra.

A tagállamok tárcavezetőiből álló testületnek egy-három hónapja van rá, hogy eldöntse: pénzmegvonással sújtja-e Magyarországot, vagy lezárja az eljárást.

Folynak az egyeztetések

Mint ismert, jelenleg még az egyeztetés zajlik Budapest és Brüsszel között. Az Európai Bizottságnak hivatalosan szeptember 22-ig kell válaszolnia azokra az ajánlásokra, amelyeket a magyar kormány ajánlott fel a problémák kezelésére. Ezek egyike a korrupcióellenes hatóság létrehozása, de szóba kerültek más törvényjavaslatok is.

Ha javaslatukra a pénzügyminiszterek tanácsa kivárja az év végét, akkor a magyar kormány addig teljesítheti mindazokat a vállalásokat, amelyekről szóban megegyezett Brüsszellel, ellenkező esetben pénzügyi szankciók következhetnek.

***

Az Európai Bizottság vasárnap az uniós költségvetés védelme érdekében intézkedéseket javasolt a Tanácsnak a kondicionalitási rendelet alapján. A javasolt intézkedések célja az EU költségvetésének és pénzügyi érdekeinek megvédése a jogállamiság elveinek magyarországi megsértéseivel szemben.

A döntés kapcsán Johannes Hahn, a költségvetésért és az igazgatásért felelős biztos a következőket mondta: „A mai döntés egyértelmű jele annak, hogy a Bizottság eltökélten törekszik az uniós költségvetés megvédésére, és e fontos cél elérése érdekében minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál.”

A döntés előzménye, hogy a Bizottság az elmúlt hónapokban intenzív párbeszédet folytatott a magyar hatóságokkal, amelynek keretében Magyarország széles körű korrekciós intézkedésekre tett javaslatot annak érdekében, hogy eloszlassa a Bizottság által az eljárás hivatalos megindításakor, ez év április 27-én megfogalmazott aggályokat.

Az eljárás keretében a Bizottság először levelet küldött Magyarországnak azokról az intézkedésekről, amelyeket szándékában állt javasolni a Tanácsnak; erre válaszul Magyarország augusztus 22-én megküldte a javasolt korrekciós intézkedések leírását, szeptember 13-án pedig további felvilágosítással szolgált.

A Bizottság mélyrehatóan elemezte Magyarország előterjesztését, különösen azt vizsgálva, hogy a javasolt korrekciós intézkedések megfelelő választ jelentenek-e a Bizottság eredeti megállapításaira. Az intézkedések akkor megfelelőek, ha véget vetnek a jogállamisági elvek megsértésének és/vagy az abból származó, az uniós költségvetést és az EU pénzügyi érdekeit érintő kockázatoknak.

A Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a javasolt korrekciós intézkedések elvben alkalmasak arra, hogy kezeljék a felvetett kérdéseket, de csak akkor, ha megfelelő módon és kellően részletesen bekerülnek a törvényi és rendeleti szabályozásba, és megfelelő módon végre is hajtják őket.

A Bizottság megítélése szerint a végrehajtás kulcsfontosságú lépéseinek megtételéig az uniós költségvetéssel kapcsolatos kockázatok továbbra is fennállnak. Ezért döntött ma a Bizottság a magyar hatóságok által javasolt korrekciós intézkedéseket is figyelembe vevő intézkedések előterjesztése mellett.

Az eljárás e szakaszában a Bizottság a következő intézkedéseket javasolja:

  • a kötelezettségvállalások 65%-ának felfüggesztése három, a kohéziós politika keretébe tartozó operatív program esetében,
  • annak megtiltása, hogy a közvetlen és a közvetett irányítással végrehajtott programok esetében jogi kötelezettségvállalások történjenek a közérdekű vagyonkezelő alapítványok felé.

A Tanácsnak most egy hónapja van annak eldöntésére, hogy elfogadja-e a javasolt intézkedéseket. A döntéshez minősített többség szükséges. Kivételes körülmények fennállása esetén a Tanács a határidőt legfeljebb két hónappal meghosszabbíthatja.

Eközben a Bizottság folyamatosan nyomon követi a helyzet alakulását, és tájékoztatja a Tanácsot minden olyan lényeges kérdésről, amely érintheti az értékelését. Magyarország kötelezettséget vállalt arra, hogy november 19-ig mindenre kiterjedő tájékoztatást nyújt a Bizottságnak a végrehajtás kulcsfontosságú lépéseinek megtételéről – olvasható az Európai Bizottság oldalán.

Nyitókép: MTI

Összesen 524 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ítélet/döntés már rég megszületett. A hazai libsik írták, jó, hogy ismeri.

Most meg húzzák az időt, úgy csinálnak, mintha tárgyalnának, pedig régebben döntöttek már.

A jobbik nem fog kapni semmit.

Milyen emberek azok (=liberálisok), akik kinyitnák az ország valamennyi szektorát a nemzetközi nagytőkének, odadobnák a szabad piac farkastörvényeinek a tőkeszegény hazai vállalatokat, ráengednék az országra a "szent piac" szabadságát mindezt önként, ellenszolgáltatás nélkül?

Hát meg is állt a határainkon az LMBTQ-mocsok, meg a migránshorda. Ha ez az ára, hát legyen. Akkor sem ólálkodhattok a gyermekeink körül.

És ez a liberális demokrácia ünnepe! A mensevik (=bolsevik) győzelem napja! A magyarok helyett ismét külföldi hatalom dönt az országunk sorsáról. Élvezzétek ki, mért nem sok sikerélményetek van.

65%.
Később úgyis ki fogják fizetni. Pár év alatt apránként.

A Mandi cikke a pontos. A többi kapkodott.

ha tényleg nem kapjuk meg a hozzád hasonlók rágalmazásai miatt a pénzt, a Huxit előtt titeket felakasztunk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés