ENSZ-szóvivő: Egy a csatatér kellős közepén álló erőműről beszélünk

2022. augusztus 12. 09:13

„A NAÜ szakértői előzetesen megállapították, hogy nincs közvetlen biztonsági fenyegetés a tüzérségi támadások, vagy más katonai műveletek következtében. Ez azonban bármikor megváltozhat” – hangsúlyozta az ENSZ szóvivője.  

2022. augusztus 12. 09:13
null

Az utóbbi napokban többször is lőtt zaporizzsjai atomerőmű egyelőre nem jelent biztonsági kockázatot – közölte Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsának helyi idő szerint csütörtökön tartott rendkívüli ülésén New Yorkban.

A NAÜ szakértői előzetesen megállapították, hogy nincs közvetlen biztonsági fenyegetés a tüzérségi támadások, vagy más katonai műveletek következtében.

Ez azonban bármikor megváltozhat” – hangsúlyozta Grossi.    

Mindössze néhány órával az Oroszország kérésére összehívott tanácskozás előtt újból lövések érték Európa legnagyobb nukleáris létesítményének területét. Vlagyimir Rogov, az ukrajnai Zaporizzsja megye Moszkva-barát regionális katonai és polgári közigazgatásának képviselőjének állítása szerint az ukrán fegyveres erők rakétavetőkkel, nehéztüzérséggel és drónokkal kíséreltek meg csapást mérni az atomerőműre. Azt mondta, ukrán ellenőrzés alatt lévő településekről nyitottak tüzet. Ukrajna ugyanakkor Oroszországot vádolja az elfoglalt erőmű lövetésével.    

Grossi felszólította Moszkva és Kijev képviselőit az ENSZ BT-ben, hogy minél előbb tegyék lehetővé nemzetközi szakemberek helyszíni szemléjét. „Személyesen is készen állok e misszió vezetésére” – húzta alá a NAÜ főigazgatója. Hozzátette, hogy a NAÜ szakértőinek jelenléte nélkül nem tudnak fontos tényeket tisztázni.    

Egyelőre továbbra sem tisztázott, hogy az ENSZ-szakértők csoportja elindulhat-e a létesítményhez. „Egy a csatatér kellős közepén álló erőműről beszélünk” – mondta ezzel kapcsolatban Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő. Kiemelte, hogy mindez jelentős biztonsági kockázatokat jelent a világszervezet munkatársaira nézve.    

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Planet Labs PBC

Kapcsolódó cikkek

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Carcess
2022. augusztus 12. 15:54
Az oroszok elfoglalták úgy hogy nem lőttek rá naponta egy közelében robbanó találat volt az ukrán gecik naponta többször lőnek rá miért is küldenek hozzá lőszert azt senki nem kérdezi?
Ólat a trolloknak
2022. augusztus 12. 11:41
Az oroszok már áprilisban felajánlották Grossinak, hogy ha az ukránok nem engedik őket át, akkor Moszkva felől biztosítják az útjukat.
elfújta az ellenszél
2022. augusztus 12. 10:47
''A NAÜ szakértői előzetesen megállapították, hogy nincs közvetlen biztonsági fenyegetés a tüzérségi támadások, vagy más katonai műveletek következtében'' Ez is mekkora fasság. Egyrészt siránkoznak hogy nem járhattak a helyszínen, másrészt ''előzetesen'' megállapítják azt, amit csak a helyszínen járva lehetne megállapítani, ha nem mondana ellent a józan észnek Ukrajna egyre inkább önjáró fenyegetés kezd lenni a világra nézve. De ameddig fel lehet használni a nagy geostratégiai játszma eszközeként, addig szőnyeg alá söprik a kockázatokat
nakatomi
2022. augusztus 12. 10:39
"az ukrán fegyveres erők rakétavetőkkel, nehéztüzérséggel és drónokkal kíséreltek meg csapást mérni az atomerőműre. " Az az ország, amelyik ilyet tesz minden kétséget kizáróan TERRORÁLLAM.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik