Lehet-e Tajvan az új Ukrajna?

2022. augusztus 11. 12:34

A nagy képet szemlélve a kínai belpolitika is az oroszhoz hasonló.

2022. augusztus 11. 12:34
null
Szenes Eszter
Danube Institute

„Ha a tajvani konfliktust nagy vonalakban próbáljuk vizsgálni, a helyzet viszonylag könnyen leírható: adott egy autoriter (regionális) nagyhatalom, amely igényt tart egy általa korábban ellenőrzött területre, amelyen azóta önálló kormányzat jött létre. Akárcsak Oroszország esetében, a Kínai Népköztársaságnál is az érdekszférák politikájának megjelenését láthatjuk: Nancy Pelosi látogatása egy olyan lépésnek tűnt Peking számára, amely sértheti a saját érdekszféráját, amelyet az USA tudtára is adott a látogatás alatti légtérsértésekkel, illetve hadgyakorlattal.

A nagy képet szemlélve a kínai belpolitika is az oroszhoz hasonlónak tűnhet.

A Kínai Népköztársaság egy kétségkívül autoriter rendszer, amely egy kifejezetten erős, régóta hatalmon lévő (2013 márciusa óta) vezetővel rendelkezik Hszi Csin-ping személyében. Emellett érdemes megemlíteni, hogy a kínai társadalom – Hofstede kulturális dimenzióinak elmélete alapján – inkább kollektivista jellegű, hasonlóan az oroszhoz, amely erős hátországot biztosíthat egy esetleges háborús eszkaláció esetén.

A gazdasági aspektust vizsgálva is felfedezhető némi hasonlóság a két autoriter állam politikája között, bár módszereik különböznek. Mindkét entitás esetén megfigyelhető az állam mélyreható gazdaságszervező ereje, valamint az állami vállalatok túlsúlya a pénzügyi struktúrában. Emellett mindkét esetben korábban is várható volt a gazdasági recesszió megjelenése, a kérdés csupán ennek mértéke és kezelhetősége volt – Kínában ez többnyire a zero Covid-policynek, illetve az állami beruházási szokások fenntarthatatlanságának következtében valósult meg.

Műveleti szinten is felfedezhető néhány hasonlóság Tajvan és Ukrajna között, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Az első és legfontosabb, hogy a sziget egy Kína által jól ismert műveleti terület, akárcsak Ukrajna volt Oroszország számára. Emellett operatív szempontból szintén lényeges a nyelvi azonosság, amelynek döntő jelentőségét a Krím-félsziget 2014-es annexiójának esetében is tapasztalhattuk.”

Nyitókép: Danube Institute

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madar299
2022. augusztus 12. 09:38
Amerikát kívülről katonailag nem lehet legyőzni , de akit belülről a féreg foga rág, az előbb utóbb szétesik és darabjaira hullik . Ámen , már régóta ezt várja a világ nagyobb létszámú része .
NullaSalus
2022. augusztus 12. 01:20
Szerintem nem, pedig igény volna rá.
Thészeusz
2022. augusztus 11. 18:18
Hát azért sántítanak ezek az összehasonlítások itt-ott. Ha van párhuzam a tajvani és az ukrán történet között, akkor inkább pont a fordítottja: Ukrajnának a Donbasz a Tajvanja, ha már ilyen eröletetett összehasonlításokat erőltettünk. Kínához képest Tajvan egy szakadár entitás, noha egyébként és ez nagyon fontos kihangsúlyozni, mert ez az alap, a status quo(!), elvben mindkettő az "Egy Kína" elvet képviseli, sőt egészen a közelmúltig ezt az USA sem kérdőjelezte meg. Ukrajnában a Donbasz szintén egy szakadár terület (volt), ahol Oroszország volt a "helyi USA", egyfajta Donbasz belső autonómia védő szerepben, de a minszki megállapodások értelmében Ukrajna része (maradt volna). A különösen álságos és kétszínú szerep az USA-é, amely sokszoros idezőjeles "demokratikus elvek" mentén: - az egyik esetben - Tajvan - akár fegyverrel is garantálja, legalábbis elvek és nyilatkozatok szintjén a szakadár entitás jogát szakadárkodni, - míg ezzel párhuzamosan a másik esetben - Ukrajna és Donbasz viszonyában aktívan, fegyverrel egyéb támogatással is segíti hogy Ukrajna helyreállítsa az uralmát a szakadár területek felett.
Dezsőke
2022. augusztus 11. 17:27
már az...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik