Huszonhét kínai vadászgép indult meg Tajvan felé

2022. augusztus 3. 21:31
A repülőgépek közül huszonkettő átlépte a Tajvani-szoros középvonalát, de nem repültek túl messzire a kínai oldaltól.

Tajvan vadászrepülőgépeket vetett be, amikor 27 kínai repülőgép lépett be a tajvani légvédelmi azonosítási zónába – számolt be a Portfolio a Sky News értesüléseire hivatkozva. A repülőgépek közül 22 átlépte a Tajvani-szoros középvonalát, de nem repültek túl messzire a kínai oldaltól – tették hozzá.

Tajvan, amelyet Kína saját területének tekint, mindemellett közölte, hogy

repülőgépeket küldött és rakétarendszereket telepített, hogy „megfigyelje” a légvédelmi azonosítási zónájába irányuló kínai tevékenységeket.

A tajvani védelmi minisztérium közleménye szerint a legutóbbi kínai misszióban 16 kínai SZU-30-as vadászgép és 11 más repülőgép vett részt.

Mint ismert, Kína azért mozgósította haderejét, mert nem tetszett neki az, hogy Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke látogatást tett kedden Tajvanon.

Általában egyébként egyik fél repülőgépei sem lépik át a középvonalat

Egy, a tajvani biztonsági terveket ismerő forrás a Reutersnek elmondta, hogy a 22 repülőgép, amely átlépte a középvonalat, nem repült túl messze a kínai oldaltól a nem hivatalos pufferzónába. Általában egyébként egyik fél repülőgépei sem lépik át a középvonalat.

A lépés azt követően történt, hogy Tajvan szerint Kína egyes katonai akciói a tajvani parttól számított 12 tengeri mérföldön belül voltak – írta a Portfolio.

Kapcsolódó tartalom:

Játék a tűzzel? – de ki égeti meg magát a Tajvan-kérdésben?
Véget ért az egynapos Pelosi-vizit Tajvanon, a hatása azonban hosszabban tart majd. Provokáció vagy figyelmeztetés volt? Ki sérti meg kinek a szuverenitását? Bővebben...

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés