A jó kormányzásról

2022. június 15. 21:25

Nincsen általános képlete a jó kormányzásnak, ahogy az embert és az emberi közösségeket sem lehet egyetlen tudományos egyenlettel leírni.

2022. június 15. 21:25
null
Hegedűs Zoltán

„Itt az idő, hogy többé ne puha kásával étessenek, az téged csak puhánnyá s finnyássá tehet, ez pedig a férfiasság elvesztegetése s a bűnök csiholója és a törvények megvetése; hanem itassanak meg olykor fanyar borral, mely értelmedet tanításomra figyelmessé teszi” – kezdi Szent István király a fiának írott intelmeit. A Szent István király intelmei Imre herceghez a magyar középkor egyik legjelentősebb írott emléke, melyet évszázadokon keresztül a történelmi alkotmány első alapvetéseként, a Corpus Juris Hungarici első törvényeként tiszteltek. Tulajdonképpen nem törvény, hanem erkölcsi és kormányzási tanácsgyűjtemény. Javaslatok a jó kormányzáshoz.

Műfaját tekintve királytükör. A királytükrök azzal a céllal íródtak, hogy – mint egyfajta „best practices” gyűjteményből – a trónörökösök elsajátítsák belőlük a kormányzás lényegét, azt, hogy hogyan válhatnak jó királlyá.

A jó kormányzásról való gondolkodás persze nem a középkor sajátja. Megtudni azt, hogy miként lehet egy közösséget „jól” irányítani, egyidős lehet a nagyobb közösségekbe szerveződött emberi élettel. A műfaj legrégebbi ismert darabja a Kr. e. 8–7. századi Babilonból származik. Az ókori görögök is ismerték a műfajt, és Marcus Aurelius római császár Elmélkedéseiben ugyancsak számtalan tanács található a jó kormányzást illetően. A reneszánsz korából kiemelkedik Rotterdami Erasmus A keresztény fejedelem nevelése című műve és Niccolò Machiavelli A fejedelem című munkája.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2022. június 21. 09:02
Marcus Aurelius Elmélkedéseit olvasva, megdöbbentő, hogy az emberi faj, mint társadalmat létrehozó, és abban élő lény mennyire változatlan problémákkal küzd. Olyan a gondolatait olvasni, mintha egy kortárs problémáit olvasná az ember. Erkölcsi dilemmák, a hatalom természete, hogyan lehet a problémákat, kihívásokat jól kezelni, a köz javát szolgálni. Pontosan ezt adta fel a jelenlegi ellenzék! Sőt! Soha, de soha nem szolgálta a közjót, a társadalmat, a népet. A szocialista-technokrata magyar politikum a népet fejős tehénnek tekinti, amit a nemzetközi, mai nevén szupranacionális Hálózatra kapcsolva évtizedes módszerrel lehet lerabolni. Az államkassza és a nemzeti vagyon szintén pénzzé tehető tétel, szabadon rabolható, magánvagyonná konvertálható. Mi az, ami megváltozott az elmúlt 12 évben? A nemzeti kormány lekapcsolta Magyarországot erről a Hálózatról és sokkterápiával, de megmentette, új kereteket teremtett. Ez a magyar megoldás, út a 21. század kihívásaira is igyekszik adekvát választ adni. Olyan kihívásokra, amelyekre nincs kész válasz, kidolgozásra várnak. A kormányzásképtelen, impotens, max. a jutalékos rablásra specializálódott baloldal totális csődöt mond, mert nincsenek adekvát válaszaik, piros szemüket a hatalomról nem tudják levenni. Beszűkültek. Nem most, kezdettől ilyenek voltak. Létjogosultságukat egy szűk érdekkör és a megvezetettek kisebbsége biztosítja. Ha átlátnák azt, ami valójában történt 2010-ig, megértenék, hogy miért nem jutott a szocializmusban élő magyar egyről a kettőre egy munkával, miért kellett több állás és a hobbikert, az állattartás, a reggeltől estig tartó gályázás, hogy valamit fel tudjon mutatni. 1980-2010 között 242 milliárd dollár áramlott ki a Hálózaton keresztül az országból, amit adóssággal kellett pótolni folyton, ez vezetett a kiürült államkasszáig, amit csak tetézett az "amerikai lufi kipukkanása" és az IMF ismételt megjelenése. A FOS, a sivalkodók ideje lejárt itt Magyarországon! Borvendég Zsuzsanna történész kutatásai egyre több és több részletet tárnak fel ebből a korszakból, ahogy Raffai Ernő könyvei pedig a nemzetközi problémák ideológiai gyökereit járja körbe... Az ismeret birtokában a hályog lehull és az ember feketén-fehéren láthatja a dolgokat, mert a döntéseinkhez tudnunk kell megkülönböztetni a dolgokat. A megkülönböztetés képessége a keresztény világban a Szentlélek adománya, nem kapja mindenki, de aki megkapta, annak kötelessége a közösséget segítenie...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik